Treningssenterkjede kåret til «Årets markedsfører» - slår McDonald’s og Vipps i finalen

Og for markedsdirektør Marianne Orderud blir det andre gangen hun tar i mot i prisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sats er kåret til «Årets markedsfører» i 2020. Prisen ble delt ut hjemme hos markeds- og kommunikasjonsdirektør Marianne Orderud på Sofiemyr utenfor Oslo midt i en koronainfisert påskeuke. Bak prisen står Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO), BI og Markedsforbundet.

- Jeg har lyst til å gi deg en klem, men det kan jeg jo ikke, sier Marianne Orderud når hun får prisen.

Det var juryleder Marianne Otterdahl Møller som delte ut prisen i Orderuds egen stue ettersom tiltakene mot spredningen av koronaviruset satte en stopper for markedsføringsforeningens årlige «Årets markedsfører»-arrangement.  

Det er andre gangen Orderud tar imot prisen «Årets markedsfører» som i år deles ut for 20. året på rad og som alltid i samarbeid med Kampanje.

- Det er den gjeveste prisen man kan få synes jeg. Det betyr så, så, så mye, sier Orderud videre.  

Treningssenterkjeden vinner prisen i konkurranse med blant andre McDonald’s og Vipps som begge var med i finalen.

Les også: McDonald’s kan bli Årets markedsfører – kjemper mot Vipps og Sats i finalen

Se video med markedsdirektøren i Sats, Marianne Orderud, der hun får prisen rett hjem på døra.

Å vinne prisen for Årets Markedsfører skal være stort. Det er kun én vinner, og vinneren skal være et forbilde for andre. Marianne Otterdahl Møller, juryleder

Til topps med både SAS og Sats

Marianne Orderud kom fra SAS til Sats for to år siden og har dermed vært med å vinne prisen også tidligere. Orderud vant prisen første gang som markedssjef i SAS i 2013. Hun mener de to jobbene har noen klare paralleller.

- Det har vært en meget fartsfylt, krevende og morsom reise og på en del områder er de to casene ganske like, sier hun.

Utover full omprofilering av en nordisk merkevare, har reisen med Sats også bydd på navnendring, nordisk ekspansjon og børsnotering.

- Noe av bakgrunnen for at jeg gikk til Sats var at jeg så et stort potensial i merkevaren, sier markedsdirektøren som har det nordiske ansvaret. 

Sats Elixia, som selskapet het på den tiden, hadde den gang startet arbeidet med å meisle ut en helt ny strategi og ta store grep, noe som blant annet innebar at selskapet kvittet seg med Elixia-merkevaren. Totalt skulle Sats bruke 80 millioner kroner på rebrandingen.

- Ikke at merkevaren var svak tidligere, men etter å ha vært gjennom mange runder med både fusjoner og navnesammenslåinger, var målet å samle fire markeder i én og samme merkevare som skulle hete Sats. Samtidig med disse endringene har vi bygget opp en helt ny kommunikasjons- og markedsavdeling med ansvar for marketing, PR, internkommunikasjon og content. Jeg var første ansatt for to år siden, nå er vi 17, sier Orderud som selv også jobber som instruktør. 

Les også: - Jeg var så sliten at jeg seriøst trodde jeg skulle dø

Her kan du se filmen der Sats-ansatte feirer seieren i Årets markesfører på hjemmekontor. 

- Kundereisen starter med det digitale

Vinneren av «Årets markedsfører» i år sier markedsføringen har vært viktig i oppbyggingen av Sats-merkevaren i Norden.

- Hele caset viser hvor viktig markedsføringen. Produktet er strengt tatt det samme, for vi har jo ikke revolusjonert bransjen. Det handler om å spisse produktet, finne driverne i kategoriene gjennom innsikt og profesjonalisere Sats sitt avtrykk, sier hun.

Markedsdirektøren sier de digitale kanalene har blitt viktige med tanke på rekruttering av nye medlemmer. Økningen i digitale konverteringer vokste med 37 prosent i 2019 og hele 149 prosent fra søk.

- Vi ser en fantastisk utvikling på det digitale området i Sats. Da jeg startet i Sats hadde vi 5.000 følgere på Instagram i april 2018 og i dag har vi nå 22.000 følgere, sier Orderud.

Hun sier «mange henter inspirasjon fra sosiale medier når det gjelder trening.

- Det digitale er også viktig med tanke på research og valg av senter. Kundereisen starter med det digitale før man drar hjemmefra og ned på senteret for å bli medlem, sier hun.

Her kan du lese hele jurybegrunnelsen: - Årets vinner er Sats

Juryen vurderte i siste runde tre sterke finalister til Årets Markedsfører. Alle tre finalistene har vist seg veldig verdige i finalen, og de har stilt godt forberedt til sine casepresentasjoner. De er ganske så ulike i sin tilnærming, men alle gjør et godt stykke arbeid med markedsføringen sin. Felles for de alle var likevel at de imponerte juryen med sitt engasjement for markedsføringsfaget, gode strategier og dokumenterte effekter av markedsføringsarbeidet.

Årets Markedsfører handler om den helhetlige markedsføringsstrategien, og er således i motsetning til andre priser i vår bransje ikke rettet mot effekter av spesifikke markedsføringstiltak, medier eller kreativitet. Juryen leter etter bedrifter som systematisk og strukturert jobber med hele markedsføringsmiksen – alle de 4P’er – baserer seg på god kundeinnsikt, overbevisende strategi, evne til gjennomføring og sterke effekter. Årets vinner overbeviste juryen på alle disse kriteriene.

Det er å jobbe så systematisk med markedsarbeidet er krevende. Årets vinner har vist godt håndverk, de har tatt tak i en utfordrende situasjon og ryddet. Vinneren viser dyp innsikt i både målgruppenes situasjon og behov, og de har jobbet vel så mye internt som eksternt. Prosessen er drevet innenfra, og nedenfra og opp. Dette er slik juryen ser at en moderne markedsavdeling bør jobbe. Det er forretningsmessig klokt, det er effektivt og det gir resultater.

Å vinne prisen for Årets Markedsfører skal være stort. Det er kun én vinner, og vinneren skal være et forbilde for andre. Å få til en ny posisjonering, en ny intern kultur og et smart kommunikasjonskonsept i en allerede veletablert merkevare, er ikke en enkel jobb. Men med systematisk arbeid, stor entusiasme og tydelig budskap har årets vinner ikke bare oppnådd sterke resultater finansielt og merkevaremessig, men også lagt et solid grunnlag for en videre sterk posisjon.

Årets vinner har bygget merkevarehelter internt i organisasjonen, og fått til en kultur der de ansatte er tydelig stolte av å jobbe og der medlemmene trives. 

- Truffet hardt av koronakrisen

Sats debuterte på Oslo Børs med en aksjekurs på rundt 21 kroner og steg etter hvert til nesten 30 kroner på det meste. Men så kom koronakrisen og traff treningssentrene til Sats med orkan styrke. Sentrene ble stengt ned, medlemmene sendt hjem, tusenvis av ansatte ble permittert og aksjekursen falt som en stein.

- Er din avdeling også rammet av permitteringer?

- Ja, det er permitteringer i kommersiell avdeling hvor salgs og markedsføring ligger, og vi gjør løpende vurderinger med å beholde ansatte som har kritiske oppgaver, blant annet innen produktutvikling og kommunikasjon, sier Orderud som selv har vært i full jobb under krisen.

I dag er kursen nede i under 19 kroner og selskapet har en markedsverdi på 3,2 milliarder kroner.

- Vi ble truffet veldig hardt av dette og vi valgte å stenge sentrene én dag før pålegget kom fra regjeringen og helsemyndighetene. Vi valgte å være proaktive, sier Orderud.

- Hvor mange er det som fryser abonnementet?

- Det er klart at mange velger å fryse medlemskapet når kjerneproduktet ikke lenger er tilgjengelig. Men vi har ikke gått ut med noen offisielle tall enda, sier hun.

Treningssenterkjeden har i dag 700.000 medlemmer etter å ha lagt på seg rundt 200.000 kunder siden 2018, og omsetningen økte i 2019 med over 700 millioner kroner til nesten fire milliarder kroner. I Norge økte omsetningen med syv prosent, men når medlemskapet fryses betaler kunden heller ikke medlemsavgiften og Sats går glipp av store inntekter.

- Vi har valgt å gi medlemmene våre ulike valg i denne perioden, og de velger selv om de vil fryse medlemskapet, bli digitalt medlem for en lavere pris, eller få et gavekort.

- Blir du skuffet når du ser medlemmer fryser abonnementet eller i verste fall sier opp?

- Det å miste medlemmer er jo det verste som finnes. Uten medlemmer kan ikke Sats eksistere. Samtidig ser vi tydelig at medlemmene våre fortsetter å trene med oss digitalt, det gir håp både for Sats og for folkehelsen generelt, sier hun.

Juryen bak:

Marianne Otterdahl Møller, Lars Erling Olsen, Kjersti Borander og Petter Gulli er bare fire av en svært bredt sammensatt jury i konkurransen Årets markedsfører. Foto: Eivor Eriksen.

Voldsom vekst i online-trening

Etter at Sats måtte stenge ned alle senterne, fant det sted en voldsom omlegging av driften. Sats-kjeden åpnet blant annet et digitalt univers til hele Norden samme dag som sentrene stengte, og etter 48 timer hadde man satt opp et studio der det ble streamet opptil ti direktesendte gruppetimer hver dag.

- Driften vår nå handler i stor grad om å videreutvikle vårt digitale treningstilbud. Vi må følge med på hva medlemmene våre trener, og vi må produktutvikle raskt slik at vi kan fortsette med å motivere, på tross av en vanskelig situasjon.

Tall fra Norge viser at det har vært en økning på online-trening på 2.241 prosent sammenlignet med i fjor og av totalt 130 timer er det «Core» og «Crosstraining» som er de mest populære timene. Sats har rundt 220.000 medlemmer i Norge.  

- Det er veldig mange som tar dette i bruk, og det er tydelig at dette er noe som folk setter pris på. De positive effektene av å vie tid til seg selv, få rensket hodet og holde kroppen i gang er like viktig nå som før sier hun.

- Har dere satt mange kampanjer og planer på vent?

- Ja, den planen vi hadde for 2020, den er lagt på is. Nå er det en mye mer dynamisk hverdag der vi tar dag for dag og time for time. Ingenting av det vi trodde om dette året kommer til å skje. Det blir helt annerledes enn det vi så for oss, sier vinneren

- Dere klarer å holde humøret oppe til tross for koronakrisen?

- Vi har godt humør selv om det er krevende. Man må også se på det positive som kommer ut av slike kriser, jeg er dypt imponert over alle våre ansatte og hvordan de har taklet krisen – og ikke minst hvordan vi klarer å snu oss raskt rundt og jobbe godt sammen. Det er alle mann på dekk og en vanvittig innsats fra alle på å finne løsninger, sier hun

Her kan du se de siste ti års vinnere i konkurransen Årets markedsførerVinnerne siste ti år

Årstall Vinner
2018 Thon Hotels
2017 Tise
2016 Kolonial.no
2015 DNB
2014 Storebrand
2013 SAS
2012 DNB
2011 Lebara
2010 DNB
2009 Kari Traa

 

Treningssenterkjede kåret til «Årets markedsfører» - slår McDonald’s og Vipps i finalen