Her er alle vinnerne og taperne i Byråprofil 2017

Få hele oversikten over hvilke byråer som er Norges beste reklame-, medie-, PR-, tech- og content marketing-byråer.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Siden 1970-tallet har Kampanje gjennomført den store Byråprofil-undersøkelsen, der annonsører vurderer sine byråforbindelser. I år er det stabilt i toppen, der alle hovedvinnerne fra 2016 gjentar bragden, selv om de andre byråene på listen noen steder nærmer seg i stormfart.

Try Reklamebyrå er både Årets Byrå og Årets Reklamebyrå, Trigger er Årets PR-byrå, Red Media Consulting er Årets Mediebyrå og Netlife er Årets teknologi- og designbyrå. Nytt av året er at også contentbyråene er målt.

Under kan du ta et dypdykk i alle tall og og tabeller fra Byråprofil 2017.

Byråprofil 2017Årets Byrå

  Byrå  Bransje  Plass 2016
1.   Try Reklame  (1)
2.  Pol  Reklame  (3)
3.  Anti  Reklame  (4)
4.  Trigger  PR  (2)
4. Netlife  Teknologi/design  (-)

I kåringen av «Årets Byrå 2017» er skåren for alle bransjekategoriene (reklame, PR, mediebyrå, teknologi- og designbyrå, samt contentbyrå) satt sammen og rangert.

Byråprofil 2017Årets Reklamebyrå

  Byrå Plass 2016
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Anti (3)
4. Anorak (7)
5. Kitchen (8)
6. SMFB (4)
7. Los & Co (10)
8. Dinamo (10)
8. Schjærven (5)
10. We Are Live (-)

Urangert: DDB Oslo, Empefire, Fjeldheim & Partners, Futatsu Industries, McCann, Per Høj (tidligere Saatchi & Saatchi).

Går på solskinn
Til tonene fra «Walking on Sunshine» kunne en gledsstrålende byråleder Kjetil Try entre scenen torsdag kveld sammen med sine kolleger etter at byrået ble utropt til Årets Reklamebyrå.

- Vi er kjempespente hvert år, men ydmyk er jeg ikke lenger. Jeg føler vi har gjort en brukbar jobb, men tar det på ingen måte som en selvfølge. Det er fantastisk gøy å vinne. Det er heller ikke dårlig å ha Anti og Pol på pallen. Så jeg må si at jeg synes det funka brukbart med de nye greiene deres. Hehe, sa Try fornøyd.

McCann, som i fjor hadde en femteplass, er ute av topp ti. Det er også Per Høj (tidligere Saatchi & Saatchi), som delte åttendeplassen med Kitchen i fjor.

We Are Live er nykommer på en tiendeplass. 

Byråprofil 2017Årets PR-byrå

  Byrå Plass 2016
1. Trigger (1)
2. Zynk (2)
3. Geelmuyden Kiese (3)
4. Gambit Hill & Knowlton (8)
4. Apeland (3)
6. Burson Marsteller (9)
7. Corporate Communications (10)
8. First House (-)
8. Mørland & Johnsen (-)
10. Nucleus (-)

Det er disse ti byråene som er målt i PR-delen av Byråprofil i år. First House, Mørland & Johnsen og Nucleus var ikke med på topp ti-listen i fjor, derfor har de fått en (-) markering i tabellen for fjorårsresultat.

Vinner tross «utmelding»
Trigger vinner PR-prisen til tross for at de «meldte seg ut av PR-bransjen» i fjor ved å definere seg som et utviklingsbyrå. Men for annonsørene spiller det liten rolle.

- Jeg vet ikke om markedet har fått med seg alt. Det er litt forvirrende, til og med for oss, når man jobber med innovasjon. Derfor er det veldig bra å vinne prisen, for det er en slags bekreftelse, sa byråleder Bente Kvam Kristoffersen fra scenen onsdag kveld.

Byråprofil 2017Årets teknologi- og designbyrå

  Byrå Plass 2016
1. Netlife (1)
2. Apt (-)
3. Bekk (2)
4. Hyper Interaktiv (5)
5. Making Waves (2)

Urangert (alfabetisk): Bouvet, Creuna, Deloitte Digital, Halogen, Knowit. 

Takket bransjekolleger
For tredje år på rad er det er det Netlife som går av med seieren i Årets teknologi- og designbyrå.

- Vi vil takke for at vi har fått prisen igjen. Vi må også takke kunder og alle bransjekolleger – sammen gjør dere oss bedre, sa Anja Schönhaug i Netlife fra scenen da en stor gjeng fra byrået mottok prisen.

Apt er for første gang målt som et eget teknologi- og designbyrå, og gjør en brakdebut på andreplass.

Making Waves står for det største fallet i kåringen, fra andre- til femteplass.

Byråprofil 2017Årets Mediebyrå

Plass Byrå Plass 2016
1. Red Media Consulting (1)
2. Mood Communication (-)
3. Starcom (3)
4. Carat (2)
5. Mediacom (4)
5. Vizeum (5)

Urangert (alfabetisk): Insight Communication, IUM, Maxus, MEC, Mindshare, OMD, Phd.

I år som i fjor troner Red Media Consulting på mediebyrå-toppen. Men på andreplass suser det lille byrået Mood Communication inn. Byrået ble startet i 2007 av OMD-utbryterne Henning Sæter og Peter Von Hedenberg. Byrået hadde i fjor en omsetning på 390 millioner kroner og et resultat før skatt på 15,6 millioner kroner.

- Holdt på å besvime
Byråleder Maria Aas-Eng i Red Media Consulting gikk på scenen sammen med glade Red-kolleger, deriblant gründer Nils Røang. Hun bedyrer at denne prisen ikke kom av seg selv eller ble tatt for gitt.

- Nei, jeg holdt på å besvime! Det er fantastisk kult, og jeg er både ydmyk og fantastisk glad, sa hun fra scenen onsdag kveld

- Hvorfor vinner dere i år igjen?

- På grunn av denne gjengen her! sier hun og peker på sine kollegaer.

- Uten tvil. Det er de som gjør jobben hver dag. 

Byråprofil 2017Årets Contentbyrå

  Byrå
1. Redink
2. Fete Typer
3.  VG Partnerstudio

Urangert (alfabetisk): Metro Branding, Sempro.

Dette er første gang Kampanje måler Content-byråene, og det var fem byråer som ble målt. Aller-eide Redink går helt til topps, foran Fete Typer og VG Partnerstudio, som også får pallplass.

Historisk vinner
Byråleder Per Engh Halvorsen  i Redink innrømmer at det er en god følelse å være den historiske første vinneren av «Årets Content Marketing- byrå» i Byråprofil.

- Det føles veldig bra. Da vi kom hit i dag var vi litt usikre på hvem som vinner denne kategorien. Vi håpet det skulle bli oss. Vi er jo Norges største innenfor vårt område men også et av norges største kommunikasjonsbyråene i landet, sier han til Kampanje like etter prisutdelingen.

For seieren var ikke noe de tok for gitt.

- Vi har vært dårlig på å ta vår egen medisin og markedsføre oss, så da vi vant ble vi veldig, veldig glade over at vi er mer kjent enn vi trodde, sier Engh Halvorsen.

- Hvordan skal dere feire?

- I Redink har vi klare og gode tradisjoner på slikt; champagne. Hvert år har vi et eget champagne-budsjett, og hvert år sprenger vi dette, sier han.

Byråprofil 2017Toppledelsens dyktighet

  Byrå
1. Try
2. Pol
3. Zynk
4. Red Media Consulting
5. Hyper Interaktiv

Byråprofil 2017Beste økonomiske resultater

    Plass 2016
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Mood Communication (3)
4. First House (-)
5. Netlife (-)

Det er stabilt i toppen av denne listen. Nytt av året er at både Trigger og Schjærven er ute av topp fem. Både First House og Netlife er nye på listen.

Byråprofil 2017Byrå som tenker mest originalt

1. Pol
2. Anti
3. We Are Live
4. Try
5. Trigger

Også i 2016 var det Pol som var på toppen av denne listen, den gang fulgt av Trigger på en andreplass. I år har Trigger dumpet ned til en femteplass, mens Anti rykker opp fra fjoråretsfjerdeplass til andreplassen. Anorak er ute av listen, og We Are Live suser rett inn på en tredjeplass.

Byråprofil 2017Byrå med medarbeidere som markerer seg

1. Try
2. Pol
3. Trigger
4. Netlife
5. Zynk

Byråprofil 2017Best kvalitet på arbeid og leveranser

  Byrå
1. Pol
2. Anti
3. Try
4. Netlife
5. Hyper Interaktiv

Byråprofil 2017Best på merkevarebygging

  Byrå
1.  Try
2. Pol
3. Anti
4. Kitchen
5. Trigger

Annonsørene mener at det er Try som er best på merkevarebygging blant norske byråer.

Byråprofil 2017Best på strategi/langsiktighet

  Byrå
1. Pol
2. Try
3. Netlife
4. Deloitte Digital
5. Zynk

Byråprofil 2017Hvilken person har bransjens mest interessante stemme?

1. Kjetil Try
2. Ida Aalen
3. Hans-Petter Nygaard-Hansen
4. Silvija Seres
4. Preben Carlsen

Byråprofil 2017: Fakta om årets undersøkelse

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene.

I år er Byråprofil gjennomført av Kantar Media i samarbeid med Kampanje for 28. gang. I år er undersøkelsen utvidet til å inkludere fem typer av byråer: Reklame, PR, mediebyråer, content-/innholdsbyråer og digital tjenestedesign.

Nytt av året er også at respondentene vurderer alle byråer under ett, istedenfor å vurdere byråene etter hvilken byråtype de har vært inndelt i. Alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere, men kravet er - som tidligere - at man kjenner godt/noe til byrået.

Totalt 55 byråer er med i målingen, og 54 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 16 reklamebyråer
  • 10 PR-byråer
  • 13 mediebyråer
  • 5 content-/innholdsbyråer
  • 11 byråer for digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2017 ligger 5910 byråvurderinger og over 29 550 svar.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål (TRIM). I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå

Byråprofil er gjennomført i oktober 2017. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 556 besvarelser fra Norges største annonsører og medlemmer av Kommunikasjonsforeningen.

Her er alle vinnerne og taperne i Byråprofil 2017