Onsdag morgen kunne Schibsted bekrefte at de er i pågående diskusjoner om en potensiell rekapitalisering av Viaplay. De utelukker at de har et mål om å overta kontrollen i strømmeselskapet, men de åpner for å gjøre ytterligere investeringer.
Les mer: Schibsted om nye Viaplay-investeringer: - Snakker ikke milliarder på milliarder
Investeringen på ti prosent må både ses på som et defensivt og offensivt grep ifølge Schibsted. De mener krisen i Viaplay vil resultere i strukturelle endringer i det nordiske mediemarkedet.
- Den er defensiv fordi vi vil forsvare våre posisjoner i Norge og Sverige og fordi vi forventer at det blir eiermessige endringer, men dette åpner også for muligheter som kan gi verdi, sa Schibsteds finansdirektør Per Christian Mørland på resultatfremleggelsen.
- Dere sier at dette blant annet er et defensivt grep. Hvem er det dere frykter kan komme inn på markedet?
- Det vil jeg ikke si noe om, men det jeg kan si at er at Viaplay er et såpass viktig selskap i nordisk mediesammenheng, at når det som har skjedd har skjedd, er det verdt å være delaktig i det som skjer, selv om det er en uavklart situasjon og en risikabel investering, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund til Kampanje.
- Blir Schibsted nå en tøffere konkurrent til TV 2 i Norge og TV4 i Sverige?
- Det er altfor tidlig å si hva som skjer i Viaplay og hvilke muligheter som åpner seg opp. Det som er riktig å si er at trenden i medieverden går mot at det er viktigere å ha et bredere tilbud til brukerne som innbefatter lyd og levende bilder.
Medieforsker Tellef Raabe ved SNF på Norges Handelshøyskole følger Schibsted tett.
Han påpeker at strømmekonkurransen i økende grad er global og tror det norske mediekonsernet frykter at internasjonale aktører skal sikre seg en større del av det nordiske markedet.
- For eksempel har Disney+ og TV 2 nettopp annonsert samarbeid om annonsesalg i Norge. Hypotetisk sett kunne Netflix kjøpt opp en posisjon i Viaplay og satset mer på direktesport. Dette gjelder også for HBO eller Disney. Dette er internasjonale aktører med betydelig kapital og det gir mening at Schibsted har kjøpt den forholdsvis lille eierposten for å være med videre i forhandlinger og for å finne ut av hva deres posisjon eventuelt skal være, sier han.
At Schibsted vil være en aktør i strømmemarkedet, virker uansett å være tydelig ifølge Raabe.
- Schibsted som helhet er ikke så sterke på video. VGTV er en betydelig virksomhet, men ikke en plattform eller fullverdig strømmeaktør. De tilbyr i hovedsak innhold fra VG samt noen filmer som kjøpes inn eksternt. Schibsted har allerede kjøpt seg en posisjon innen lyd gjennom Podme og har integrert det i sine avisabonnementer, og det kan tenkes at Viaplay kan få en lignende rolle i fremtiden.