Ny Snøhetta-sjef skulle digitalisere Norge: - Jeg er bekymret for at vi havner bakpå

Nå er Tor Olav Mørseth klar for å skape norsk design- og arkitekturhistorie.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Året etter at den tidligere Bergens Tidende-journalisten Tor Olav Mørseth ble Adreasseavisas sjefredaktør, ble han kåret til «Årets ledertalent». Året etter ble han toppsjefen i det nyopprettede nasjonale senteret Digital Norway – Toppindustrisenteret, som skulle jobbe med å digitalisere Norge. 

- Etter drøyt to veldig lærerike, spennende og utfordrende år, har jeg fått en mulighet jeg ikke kan si nei til, sa Tor Olav Mørseth til Kampanje da han gikk fra Adresseavisen til Toppindustrisenteret. 

Det samme sier ledertalentet til Kampanje nå, om den nye jobben som leder for arkitektfirmaet Snøhetta Oslo: 

- En sjelden gang dukker det rett og slett opp noen muligheter som er for gode til at en kan si nei. Snøhetta er et utrolig spennende selskap med et team av folk som er helt i verdenstoppen. Det gleder jeg meg stort til å bli en del av. Jeg tror ikke jeg klarer å nevne et selskap som imponerer meg så mye.

- Har du hatt noen spesiell interesse for arkitektur tidligere?

- Jeg er verken arkitekt eller designer, men har alltid hatt en interesse for arkitektur, byutvikling og kanskje særlig hvordan det vi omgir oss med påvirker livene våre. Det har også vært et viktig tema for meg i journalistikken, og jeg ser frem til å koble den interessen med mer kunnskap, sier Mørseth. 

- Jobbet med folk som kan veldig mye mer enn meg

Det var for en drøy uke siden at Mørseths nye jobbskifte ble kjent. Han synes fortsatt det er for tidlig å si noe om hvilke ambisjoner han har i den nye jobben. 

- Det første jeg skal gjøre, er å bruke tid på å bli kjent med folk, med prosjektene, med arbeidsformen og sette meg mer inn i hele næringen. Så får jeg heller komme tilbake til mer konkrete ambisjoner senere, sier Mørseth og fortsetter:

- Når det er sagt, bør selvfølgelig ambisjonene være høye. Snøhetta har en helt utrolig 30-årig historie bak seg. Jeg ser frem til å bidra til at de neste 30 årene blir minst like imponerende.

- Hvilke erfaringer har du med deg fra redaktørjobben i Adresseavisen og fra Toppindustrisenteret, som du kan få bruk for i den nye jobben?

- Journalistikk og arkitektur har det til felles at det i stor grad handler om hvordan samfunnet vi lever i utvikler seg. Selv om virkemidlene er helt forskjellige, ligger det et tydelig samfunnsengasjement i bunnen begge steder, sier Mørseth.

Han trekker så frem at han hos Adresseavisa «ledet en organisasjon som har 250 års historikk, mens han hos DigitalNorway Toppindustrisenteret  «bygget opp en organisasjon fra grunnen av».

- Da gjør en seg ganske mange erfaringer om hva som fungerer og ikke. I tillegg har jeg begge steder hatt gleden av å jobbe med folk som kan veldig mye mer enn meg om sine spesialområder. Jeg tror det er viktig for alle ledere å innse at vi verken er eller skal være de beste til alt, det handler mye mer om å bygge på kunnskapen du har rundt deg, sier Mørseth. 

- Selv om jeg forsvinner, står Digital Norway støtt

Da Mørseth begynte i lederjobben hos Digital Norway Toppindustrisenteret, sa han følgende til Kampanje: 

-  Det er ikke det vi ser av endringer som skal bekymre oss, det er det som kommer, men som vi ikke ser før det er for sent, som er farlig. Det vet alle som jobber i mediebransjen. 

I det han forlater jobben, sier han at noe av det han ble mest opptatt av under tiden ved Toppindustrisenteret, var behovet for kompetansebygging. 

- Både i dybden, men også i bredden. Jeg er bekymret for at vi risikerer å havne bakpå i Norge fordi vi ikke klarer å henge med i alt som skjer rundt oss. Her trenger vi alle å løfte oss, sier han. 

Mørseth forteller at mye av Digital Norways arbeid i dag handler om å utvikle kunnskaps- og kompetansetilbud, som også små og mellomstore bedrifter kan benytte seg av.

- Sammen med eiere og partnere har vi utviklet en rekke digitale kurs og verktøy knyttet til digitalisering. I tillegg har vi et et opplæringsprogram for ledere i små og mellomstore selskaper. Til sammen har vi bistått flere hundre små og mellomstore bedrifter med kompetanseløft, sier han.

Han trekker også frem at de «jobber tett sammen med ulike universiteter og høyskoler», og nå utvikler etter- og videreutdanningsprogrammer knyttet til digitalisering. I tillegg har de hatt flere større samarbeidsprosjekter i kraftbransjen og i olje- og gassektoren, og er involvert i flere innovasjonsprosjekter i EU-regi. 

- Selv om jeg forsvinner, står Digital Norway støtt med en robust organisasjon, sterke og solide eiere og mange gode samarbeidspartnere, sier Maurseth. 

- Er det noen sjanse for at du vil vende tilbake igjen til media eller journalistikken senere?

- Jeg sa en gang at jeg aldri skulle bli sjefredaktør, og den lovnaden klarte jeg ikke å holde. Da lærte jeg at en skal være litt forsiktig med å si aldri. Men det skjer nok iallfall ikke med det første, selv om mediebransjen er en utrolig spennende og viktig bransje, avslutter Mørseth. 

Ny Snøhetta-sjef skulle digitalisere Norge: - Jeg er bekymret for at vi havner bakpå