- Jeg har hatt en veldig tøff oppvekst

Maria Aas-Eng er i gang med et nytt milliardeventyr i Red Media Consulting. Som leder finner hun styrke i oppveksten.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Om det er et par ting som har preget karrieren til toppsjefen i mediebyrået Red Media Consulting, Maria Aas-Eng, er det lederskap og omsetningsvekst. For til tross for sine knappe 40 år har Aas-Eng jobbet nesten halve livet med digitale kanaler og ledelse noe som har gitt henne flere karrierestopp i blant annet byråer som Mindshare, Dinamo, Omnicom og nå sist Red Gruppen.

Samtidig er det en svært ambisiøs svenske med voksesyke som har tatt over roret i det mellomstore mediebyrået Red Media Consulting - byrået som ble grunnlagt av Nils Røang. Da Aas-Eng kom til Omnicom, var mediebyrået hun etter hvert skulle komme til å lede, et middelsstort byrå med en omsetning på drøye 500 millioner krone. Under den svenske digitaldirektøren som etter hvert også fikk administrerende foran direktøren i stillingstittelen, skulle PHD raskt vokse seg til en omsetning på over én milliard kroner og større enn storebror OMD.

Nå er Aas-Eng klar for å gjenta historien med Red Media Consulting og dermed løfte byrået fra midten av tabellen omsetningsmessig til opp i milliardklassen. Etter å ha vunnet en av landets aller største annonsører, Norsk Tipping, som kunde, vil mange kanskje si hun er på god vei allerede.Til Kampanje sier hun at det første året så langt har stått til forventningene.

Les også: Red snapper Norsk Tipping

- Men det er klart at Red Media Consulting er en gründerbedrift på godt og litt vondt. Jeg er en «ordning og reda»-person og ble nok ansatt for å bidra til litt «ordning og reda». Red har vokst utrolig fort og har utviklet seg raskt. Samtidig er det viktig å beholde gründerstemningen og sette pris på at dette er et norsk selskap, sier Maria Aas-Eng til Kampanje.

Digitalt reiseliv
Med den karakteristiske frisyren der håret er stramt trukket vekk fra ansiktet, en kjole med pent snitt og flate sko, leder administrerende direktør Maria Aas-Eng i Red Media Consulting vei inn i en gjennomsiktig glasskasse med gul vegg. Vi befinner oss i det som er en samlokalisering for alle de åtte Red-selskapene i Pilestredet i Oslo sentrum. Kassen er plassert midt i kontorlandskapet som huser de rundt 110 ansatte i Red-gruppen.

Når hun skal fortelle om sin digitale karrierevei, er det en fascinerende kontrast mellom starten ved et lite reisebyrå på hjemstedet på øya Tjörn i Bohuslän i Sverige, til i dag være en av norsk mediebyråbransjes mest toneangivende toppsjefer. 

- Reisebyrået i Skärhamn var min første jobb. Men jeg visste hele tiden at jeg ville til Stockholm og dro dit og startet i det som var et tidlig, digitalt reisebyrå. Vel, det digitale besto i at kundene kunne sende inn bestillinger på e-post også punchet vi det inn i vårt system, ler Maria Aas-Eng.

Reisebyrået i den svenske hovedstaden ble kjøpt opp av den internasjonale kjeden Ebookers, og en ung Maria Thunström ble raskt hentet opp til ledernivå der.

- Jeg ble teamleder for den digitale satsingen og leder for hele satsingen etterhvert. Etter sju år omsatte vi for flere hundre millioner kroner, så jeg var med på en fantastisk utvikling. Dette var virkelig starten på ecommerce der vi blant annet var tidlig ute med å bruke Google Adwords. Jeg lærte utrolig mye av det, sier hun i dag.

Da Ebookers skulle etablere seg i India, var Aas-Eng blant de i selskapet med den sterkeste, digitale kompetansen. Hun ble derfor sendt til India for å starte opp en svensk India-filial. Egentlig var oppgaven bare å få satt i gang satsingen i India, men hun ble spurt om hun var interessert i å bli værende der.

- Jeg så på det som en kjempemulighet i min karriere – en skikkelig utmaning! Vi startet med å være noen hundre personer og jeg hadde over 2000 kolleger der da jeg sluttet etter et år. Jeg startet en avdeling som skulle serve Ebookers i Norden med blant annet SEO-kompetanse. Det er noe av det mest lærerike jeg har gjort og jeg opplevde India på godt og vondt, sier hun.

For det var ikke bare-bare å snu opp-ned på hele livet og tilpasse seg et India på starten av en digital bølge.

- Det var tøft å leve i India, og jeg var gjennom mye der. Blant annet ble jeg ganske dårlig av maten - i tillegg til at jeg jobbet 14-15 timer i døgnet sju dager i uka hele året, sier hun.

Jeg har lært utrolig mye av min oppvekst. Både det å måtte ta vare på meg selv, og det å ta vare på de rundt meg. Maria Aas-Eng

Superpar i mediebransjen
Maria Aas-Eng er ikke alene om å fronte Aas-Eng-navnet i den norske mediebransjens. Også mannen er et svært familiært ansikt i andedammen med sin fortid fra McCann, Berner Gruppen og nå sist Venture Factory. Kjæresten og etter hvert også mannen i hennes liv, Even Aas-Eng, dukket opp på andre siden av kloden. Etter et halvt år i New Delhi og noen intense måneder i et kollektiv med fire andre svenske jenter, insisterte nemlig Maria Aas-Eng på en nordmann som hadde meldt sin ankomst i millionbyen, skulle bli innkvartert i jentekollektivet. For å bringe noen nye impulser inn. Og jammen ble det impulser.

- Det var slitsomt å bo så tett fire tjeier, så jeg sa at «Jag behøver en mann i det huset!». Så da kom Even. Vi ble fort veldig gode kolleger, og etter hvert kjærester. Og det er tolv år siden, sier hun og smiler stort.

Etter et år i New Dehli, fikk hun tilbud om bli værende enda tre år. Men hun og Even Aas-Eng valgte å vende tilbake til Norden. De telte på knappene om det skulle bli Stockholm eller Oslo. Og et av mediebransjens virkelige superpar endte i Oslo.

- Jeg og Even jobbet sammen i noen måneder i Ebookers i Oslo, før han valgte å starte i en annen jobb. Det ble litt tett, innrømmer hun

- Glad i å vokse: Toppsjefen i mediebyrået Red Media Consulting, Maria Aas-Eng, trives med å være leder for selskaper i vekst. Både i Ebookers og PHD ble det år med sterk omsetningsvekst. Nå skal hun gjenta reisen i Red Media Consulting. Foto: Eivor Eriksen 

Snappet opp av mediebyrå
Da Ebookers skulle finne mediebyrå rundt et år senere, fikk Aas-Eng sin første ordentlige introduksjon til mediebyråverden. Ikke lenge etterpå ble hun snappet opp av et av de største byråene.

- Jeg kom blant annet i kontakt med Mindshare og ble digitalsjef der, og det gikk veldig bra. I Group M ble man enige om å starte opp det digitale byrået Outrider, og det var naturlig at jeg fikk den jobben. Det var superspennende! Der jobbet vi med alle byråenes kunder, i tillegg til eksterne kunder.

Men karriereveien hadde flere skifter på lur for henne. Et år i Dinamo som digitaldirektør ble en mellomstasjon, før hun ble hentet til å lede mediebyrået PHD.

- Den gangen var PHD lite og anonymt, og ikke så synlig i markedet. Der var jeg med på en kjempespennende reise og ble der i fire år. Byrået vokste til å bli det tredje største byrået i Norge i den perioden, sier hun med stolthet i stemmen.

- Gründerbedrift på godt og vondt
Men så kom Nils Røang på banen og fristet med et jobbtilbud i mediebyrået Red Media Consulting (RMC). Byrået er del av Red Gruppen, som består en rekke forskjellige selskaper og Maria Aas-Eng fikk tilbud om å lede det største. Selskapet har i dag en medieomsetning på rundt 600 millioner, er ikke så stort som Omnicom og PHD, men har store ambisjoner og et mål om å runde én milliard kroner i omsetning «om noen år».

Les også: Tror på milliard-omsetning i Red

- Da Nils spurte meg om å lede Red Media Consulting, takket jeg ja fordi det virket spennende å jobbe i et norsk selskap. Man blir mer involvert i utviklingen, tror jeg. Jeg hadde hørt mye om den digitale tilnærmingen i RMC, og var spesielt nyfiken på det - og ikke minst på hvilke ambisjoner de hadde. Når jeg i tillegg også kunne komme inn i deres partnerstruktur, var det vanskelig å si nei.

- Mediebyråene har en fordel
Hun proklamerer at hun ikke er så opptatt av «bransjeglidning», når Kampanje spør hvilke utfordringer hun mener mediebyråbransjen står overfor.

- Det handler ikke om man heter reklamebyrå eller mediebyrå. Det viktigste er å ha den rette kompetansen og det rette teamet som kan levere det som er riktig for kundene. Derfor må man være endringsvillig og ha en organisasjon som kan endre seg, mener hun.

Der mediebyråene konkurrerer med reklamebyråene, tror hun likevel at mediebyråene har et ørlite fortrinn.

- Kunden ser etter et godt team, de ser etter samarbeidspartnere som kan utvikle dem og bli med på den reisen. Jeg tror at det er de som har de beste produktene som vil være de som vinner. Og jeg tror mediebyråene har en liten fordel fordi vi klarer å skape den beste effekten. Hvis man ikke leverer, har du ikke den kunden spesielt lenge,

Jeg er stolt av å skape gode arbeidsmiljøer. Jeg forsøker å være tilgjengelig som sjef. Maria Aas-Eng

Å lede og bli ledet
Bedt om å nevne hva hun er mest stolt av å ha oppnådd i jobbsammenheng, blir det en lang pause.

- Det å ha startet Outrider fra scratch og skape resultatene der, er jeg veldig stolt av. Men det viktigste er nok, og dette må ikke «låta fel»; jeg er så glad i å lede og motivere folk. Jeg er stolt av å skape gode arbeidsmiljøer. Jeg forsøker å være tilgjengelig som sjef, og prøver å skape gode miljøer som igjen skaper gode resultater. Det er ikke en leder som skaper resultater, man må ha motiverte folk.

- Er det en jobb eller posisjon du drømmer om?

- Jeg er egentlig utrolig fornøyd med den type jobb jeg har i dag. Jeg liker å være leder, å utvikle faget og jeg liker å gjøre unge talenter gode. Jeg jobber med de mest krevende og beste annonsørene og det tror jeg at jeg kommer til å fortsette med videre også, enten det er her eller et annet sted, sier hun.

Lederegenskapene har hun samlet gjennom praksis – på jobb og privat. For spurt om barndom og oppvekst kommer en historie utenom det vanlige. Nøkternt og uten å utbrodere forteller hun om vanskelige år på den svenske øya Tjörn som i dag har knappe 15.000 innbyggere.

- Jeg hadde en tøff oppvekst med noen år i fosterhjem før jeg flyttet til min mormor og morfar. Men jeg flyttet hjemmefra tidlig og var veldig klar for å klare meg selv. Og da jeg flyttet, visste jeg at det måtte bli til Stockholm. Tjörn ble for liten for meg. Nå er mine besteforeldre døde, så jeg har ingen familie igjen. Men jeg har mange venner og én venninne jeg snakker med hver dag – uansett om jeg bor i India, Norge eller Sverige. Også er jeg veldig glad for Evens familie, sier hun.

Hun er nøktern i sine betraktninger knyttet til sin barndom.

- Man kan jo alltids ønske at man hadde en annen bakgrunn eller oppvekst, men slik ble det. Når man har motgang i livet, er det lett å havne feil og kanskje ikke klare å snu det til noe positivt. Jeg har vært heldig og har hatt personer i livet mitt som har vært og er viktige for meg. Morfar var min store «hjälte» og var snill og omtenksom samtidig som han stilte krav til meg, sier hun ærlig.

 - Hvordan tror du dine opplevelser har preget deg som leder?

- Det har gitt meg en styrke som leder. Jeg har lært utrolig mye av min oppvekst. Både det å måtte ta vare på meg selv, og det å ta vare på de rundt meg. Og det har hjulpet meg å finne fokus. Jeg begynte tidlig med idrett og fant glede i å prestere, skape resultater og ønske å bli bedre. Det er kjempeviktig. Så det er klart at min oppvekst har formet meg som person, sier hun.

Historien gjør det lettere å forstå at hun forlot Sverige for godt og valgte å bosette seg i Norge. For det som startet som en flørt i kollektivet, endte med ekteskap for åtte år siden.

Bryllupet som ble avlyst
Langt over skyene sommeren 2006 gikk Even Aas-Eng ned på kne på et teppelagt flygulv mens paret var på vei til Singapore. Med hvite roser og champagne kunne flyvertinnene gratulere «Mr. and Mrs. Even» med frieriet og at Maria svarte ja. Bryllupsplanleggingen startet, men plutselig hastet det da Evens mor ble syk.

- Moren til Even var veldig syk og vi spurte henne om hun ville at vi skulle gifte oss før hun døde, og det ville hun. På to uker satte vi sammen et bryllup fra hennes sykeseng. Folk trodde vi var helt «knäppa». Jeg kjørte sykesengen ned i resepsjonen til sykehuset og satt med pc i fanget og diskuterte bordplasseringen. Men så døde hun to dager før bryllupet, forteller Maria. Hun blir blank i øynene.

Bryllupet ble avlyst. Etter begravelsen startet arbeidet på nytt, og noen måneder ble en ny bryllupsfest planlagt. Men nå var det ikke lenger så viktig å ha festen i Norge, så bryllupet ble flyttet til hennes barndomsøy Tjörn.

- Det er åtte år siden nå. Det var en tøff tid, men også en fin tid, sier hun ettertenksomt.

Hotellkjærlighet
Sammen med ektemannen Even dyrker hun lidenskapen for reising, og spesielt det å bo på hotell. Sammen har de startet nettstedet «Onelovehotels», der de to sammen med den australske forfatter og foredragsholder Mike Walsh og hans kone, anbefaler luksushoteller som helst skal være bortgjemte perler.

- Både Even og jeg startet jo i reisebransjen, og har alltid likt å reise. Men vi er nok begge mer opptatt av hotell enn selve reisemålet. Noen sier at hotellet ikke er viktig, siden man ikke er på rommet likevel, nærmest fnyser hun.

Det hele startet fordi de to savnet et nettsted som kunne anbefale de gode hotellene med personlighet og sjarm. I 2013 lå de i svømmebassenget på et fantastisk hotell i et ombygd platestudio på Jamaica, fikk de ideen.

- Vi tenkte at «Dette burde flere få oppleve». Og tanken om en blogg ble født. Vi gikk ut av vannet, og i løpet av kort tid der ved bassengkanten, hadde Even laget en skisse på hvordan en nettside kunne se ut. En utvikler ble briefet, og kort tid etter var nettstedet en realitet, forteller hun.

Selv om det er tydelig at de er glade i det gode liv og liker høy kvalitet, bedyrer hun at det ikke er et mål i seg selv at det er ekstrem luksus.

- Ja, det er ofte luksus, men ikke en luksus som i gullkraner over alt. Vi ser etter steder med god stemning, ofte litt mindre hoteller der gjestene er med på å skape stemningen. Vi har startet dette som et hobbyprosjekt og har gjennom de siste to årene bygd opp mye godt innhold. Vi jobber med å kommersialisere dette nå og det kommer noen spennende nyheter i løpet av høsten, sier hun hemmelighetsfullt.

Planleggingen av neste store reisemål neste sommer er allerede i gang. Denne gangen går turen til Alaska. Da er det duket for enda mer luksus, naturopplevelser og fluefiske.

- Jeg har hatt en veldig tøff oppvekst