Om det er et par ting som har preget karrieren til toppsjefen i mediebyrået Red Media Consulting, Maria Aas-Eng, er det lederskap og omsetningsvekst. For til tross for sine knappe 40 år har Aas-Eng jobbet nesten halve livet med digitale kanaler og ledelse noe som har gitt henne flere karrierestopp i blant annet byråer som Mindshare, Dinamo, Omnicom og nå sist Red Gruppen.
Samtidig er det en svært ambisiøs svenske med voksesyke som har tatt over roret i det mellomstore mediebyrået Red Media Consulting - byrået som ble grunnlagt av Nils Røang. Da Aas-Eng kom til Omnicom, var mediebyrået hun etter hvert skulle komme til å lede, et middelsstort byrå med en omsetning på drøye 500 millioner krone. Under den svenske digitaldirektøren som etter hvert også fikk administrerende foran direktøren i stillingstittelen, skulle PHD raskt vokse seg til en omsetning på over én milliard kroner og større enn storebror OMD.
Nå er Aas-Eng klar for å gjenta historien med Red Media Consulting og dermed løfte byrået fra midten av tabellen omsetningsmessig til opp i milliardklassen. Etter å ha vunnet en av landets aller største annonsører, Norsk Tipping, som kunde, vil mange kanskje si hun er på god vei allerede.Til Kampanje sier hun at det første året så langt har stått til forventningene.
Les også: Red snapper Norsk Tipping
- Men det er klart at Red Media Consulting er en gründerbedrift på godt og litt vondt. Jeg er en «ordning og reda»-person og ble nok ansatt for å bidra til litt «ordning og reda». Red har vokst utrolig fort og har utviklet seg raskt. Samtidig er det viktig å beholde gründerstemningen og sette pris på at dette er et norsk selskap, sier Maria Aas-Eng til Kampanje.
Digitalt reiseliv
Med den karakteristiske frisyren der håret er stramt trukket vekk fra ansiktet, en kjole med pent snitt og flate sko, leder administrerende direktør Maria Aas-Eng i Red Media Consulting vei inn i en gjennomsiktig glasskasse med gul vegg. Vi befinner oss i det som er en samlokalisering for alle de åtte Red-selskapene i Pilestredet i Oslo sentrum. Kassen er plassert midt i kontorlandskapet som huser de rundt 110 ansatte i Red-gruppen.
Når hun skal fortelle om sin digitale karrierevei, er det en fascinerende kontrast mellom starten ved et lite reisebyrå på hjemstedet på øya Tjörn i Bohuslän i Sverige, til i dag være en av norsk mediebyråbransjes mest toneangivende toppsjefer.
- Reisebyrået i Skärhamn var min første jobb. Men jeg visste hele tiden at jeg ville til Stockholm og dro dit og startet i det som var et tidlig, digitalt reisebyrå. Vel, det digitale besto i at kundene kunne sende inn bestillinger på e-post også punchet vi det inn i vårt system, ler Maria Aas-Eng.
Reisebyrået i den svenske hovedstaden ble kjøpt opp av den internasjonale kjeden Ebookers, og en ung Maria Thunström ble raskt hentet opp til ledernivå der.
- Jeg ble teamleder for den digitale satsingen og leder for hele satsingen etterhvert. Etter sju år omsatte vi for flere hundre millioner kroner, så jeg var med på en fantastisk utvikling. Dette var virkelig starten på ecommerce der vi blant annet var tidlig ute med å bruke Google Adwords. Jeg lærte utrolig mye av det, sier hun i dag.
Da Ebookers skulle etablere seg i India, var Aas-Eng blant de i selskapet med den sterkeste, digitale kompetansen. Hun ble derfor sendt til India for å starte opp en svensk India-filial. Egentlig var oppgaven bare å få satt i gang satsingen i India, men hun ble spurt om hun var interessert i å bli værende der.
- Jeg så på det som en kjempemulighet i min karriere – en skikkelig utmaning! Vi startet med å være noen hundre personer og jeg hadde over 2000 kolleger der da jeg sluttet etter et år. Jeg startet en avdeling som skulle serve Ebookers i Norden med blant annet SEO-kompetanse. Det er noe av det mest lærerike jeg har gjort og jeg opplevde India på godt og vondt, sier hun.
For det var ikke bare-bare å snu opp-ned på hele livet og tilpasse seg et India på starten av en digital bølge.
- Det var tøft å leve i India, og jeg var gjennom mye der. Blant annet ble jeg ganske dårlig av maten - i tillegg til at jeg jobbet 14-15 timer i døgnet sju dager i uka hele året, sier hun.