- Det som skjer i Isobar i dag er noe som finner sted i alle byråer i ny og ne og det heter omstilling, sier Dentsu-sjefen i Norge, Paal Fure, til Kampanje.
Dentsu Aegis er en av de fem store kommunikasjonsgigantene på det norske markedet og står bak blant annet mediebyråene Carat og Vizeum og det digitale marketingbyrået iProspect. Men i 2010 tok selskapet og etablerte reklame- og kommunikasjonsbyrået Isobar i Norge og det med brask og bram. Med dagens Dentsu-sjef Paal Fure som byråleder ble Isobar lansert som «det nye superbyrået».
Seks år etter må den samme Fure gå hardt til verks for å møte den nye virkeligheten i reklame- og kommunikasjonsmarkedet. En stor del av de ansatte må nå gå sammen med blant andre byråleder Nils Ola Bark.
Administrerende direktør og konsernsjef i Dentsu Aegis-konsernet, Paal Fure, sier omstillingen kommer etter en svært krevende inngang på 2016.
- Det var bra i første halvår i fjor, men avslutningen på fjoråret var elendig og inngangen til 2016 ble overraskende tøff. En sånn start har vi aldri opplevd før, sier han.
Isobar har ikke gått ut med tall for 2015, men hadde i 2014 en omsetning på 28,5 millioner kroner. Selskapet hadde et negativt driftsresultat på 5,2 millioner kroner, ifølge tall fra Proff. Tallene for 2015 skal heller ikke være lystig lesning, etter det Kampanje kjenner til.
Fure, som også er styreleder i reklame- og kommunikasjonsbyrået Isobar og som han selv var med å starte opp tilbake i 2010, sier den tøffe inngangen blant annet skyldes «endrede markedsforhold» i markedet for reklame- og kommunikasjonsløsninger. At det har skjedd så brått mener Dentsu Aegis-sjefen også har sammenheng med et usikkert makrobilde i Norge.
- Vi må rigge oss for drive på en mer bærekraftig måte, men hurtigheten her er også drevet frem av den negative økonomiske utviklingen i Norge, sier Fure.
Klar for «kraftsamling»
Isobar har de siste årene jobbet for kunder som Coca-Cola, Sats/Elixia, Norsk Tipping, BBC og Spar, men fusjonen av Sats og Elixia skal ha rammet byrået.
Les også: Isobar tar casino-kontrakt
- Ville jeg som styreleder drevet frem endringene nå dersom tallene hadde vært nydelige. Nei, ikke så raskt. Men vi ville uansett måtte jobbe med å omstille oss rett og slett fordi det er en kraftig endring i markedet for kommunikasjonstjenester, sier Fure.
Han sier det et «bra momentum» i Isobar til å klare dette og finne en plass i det nye kommunikasjonslandskapet. Selskapet har de senere årene allerede hentet inn folk med spesialkompetanse innenfor markedsføring, PR, content og sosiale medier.
Les også: Isobar oppretter egen sosiale medier-avdeling
- Vi skal kraftsamle oss fremover innenfor det vi allerede lykkes godt med nå, som er sosiale medier, content marketing og PR. Innenfor utvikling, produksjon og drift av digitale plattformer og ehandelsløsninger vil vi jobbe med våre søstre og brødre i Isobar-nettverket, sier Dentsu-sjefen.
Halvparten må gå
Omstillingene og endringen går ikke ubemerket på de ansatte. Fure sier det har vært gjennomført «drøftingssamtaler», men vil ikke være konkret på antall årsverk som blir berørte utover å si «at det dessverre er en del overtallige».
- Det er det som er det triste ved omstillingen vi gjør nå, sier Fure.
Slutter i Isobar: - Jeg har vært privilegert som har fått lov til å være med å utvikle Dentsu Aegis Network til et av Norges ledende digitale miljøer, og ser frem til å bruke den kompetansen i andre sammenhenger, sier byråleder i Isobar, Nils Ola Bark. Han slutter i forbindelse med omstillingen byrået nå gjennomfører.
Totalt så har det de siste årene jobbet i overkant av 20 mennesker i Isobar og etter det Kampanje kjenner til kan det bli så mange som rundt ti personer som vil bli overtallige. En av dem som forlater byrået, er byråleder Nils Ola Bark.
- Nils Ola Bark har i denne situasjonen vært i tenkeboksen for sitt eget vedkommende og har bestemt seg for å fratre i sommer og kommer dermed til å gi stafettpinnen videre, sier Fure.
Til Kampanje sier Bark at han og Fure skilles som gode venner og at de også er enige om den strategiske retningen videre.
- I et krevende marked i endring, med stor konkurranse, er vi enige om å gjøre en kraftsamling rundt social og content. Her er vi helt på linje, sier Bark.
Bark tok over som byråleder i Isobar for fire år siden da Fure rykket opp som leder av hele Dentsu Aegis-konsernet.
- Det har vært veldig morsomt å jobbe i Isobar. Det har vært en hektisk reise som har vart i fire år samtidig som det har vært både lærerikt og begivenhetsrikt å jobbe sammen med Fure. Men når vi når vi gjør denne omstillingen, er det naturlig at jeg tenker meg om i forhold til å bli med videre, sier Bark.
- Vi har bygd sten på sten
Konklusjonen hans var at «det beste for selskapet og Isobar var at noen andre tok over».
- Jeg har jobbet som konsulent og ledet et rådgivningsmiljø en stund og nå ville det være spennende å gjøre noe på den andre siden av bordet, sier han.
Han sier han er fornøyd med det han har fått til i Isobar.
- Frem til i år har jeg vært veldig fornøyd og vi har bygd sten på sten og har hatt en jevn og god vekst. Vi har tilbudt stadig flere tjenester på flere og flere områder, men så møter vi et litt mer krevende marked også må vi begynne å fokusere. Da velger Dentsu å ta tyren med hornene og gjøre det raskt, sier han.
- Hva gjorde du og Isobar mer av for fire år siden, som dere ikke gjør i dag?
- Tradisjonell reklame. Det var mer tv-produksjoner før, men selv om vi aldri har gjort mange tv-filmer er det i dag nesten ingenting. Nå gjør vi mye mer enkle innholdsproduksjoner. De store og tunge idéprosessene er det veldig lite av, sier Isobar-sjefen som regner med å sitte til over sommeren.
Tapt over 20 millioner kroner
Isobar har enn så lenge ikke lagt frem tall for 2015, men tall rapportert inn til Brønnøysund de siste årene viser en byråinntekt som vokste fra 17,5 millioner kroner til 21 millioner kroner i 2014. På bunnlinjen ser det ikke fullt så bra ut. I 2014 tapte byrået 5,2 millioner kroner på driften og siden oppstarten har eieren Dentsu tapt over 20 millioner kroner. Fure sier forklaringen på tallene er mer sammensatt enn det kan gis inntrykk av i Brønnøysund som en følge av at Isobar er del av et større internasjonalt nettverk.
Han sier videre at Isobar-merkevaren er en veldig sterk merkevare som blant annet er rangert som et verdens tre ledende digitale nettverk av Forrester.
- Vi har et sterkere tilbud enn noensinne, men behovet for en land til land og marked til marked tilstedeværelse er ikke lenger like sterkt. Nå har vi valgt å kraftsamle oss rundt det som er av kommunikasjonsløsninger som tilpasser seg det terrenget som preges av sosiale medier og content, sier Fure.
Reklamebyrået Isobar ble bokstavelig talt lansert med storslegge høsten for seks år siden. Byrået skapte en snakkis med den «mystiske Mr. X» og Paal Fure selv ertet på seg en samlet reklamebransje da han brukt ord som «superbyrå» for å beskrive Isobar.
Tanken med Isobar var å skulle samle de beste digitale kommunikasjonsfolkene i bransjen og starte arbeidet med å rive både «vegger og siloer» og fremme «integrasjon» innen for markedsføringsfaget. Byrået skulle blant annet være et av de første i sitt slag til ikke å ha kreative team.
Les også: - Vi skal starte superbyrå
- Isobar ble lansert med en fremtidsrettet modell. Hvorfor har det ikke tatt helt av?
- Isobar Norge har de siste årene nærmet seg et nivå hvor bærekraftig drift og vekst ville vært mulig. Men i lys av de tydelige endringene i markedet ser vi at Isobar bør gjennomføre den planlagte kraftsamlingen for å være både bærekraftig og fremtidsdyktig, sier Fure.
Slo på storslegga: I 2010 lanserte Aegis reklamebyrået Isobar. Ledergruppen i det nye byrået Isobar bestod av blant annet Gjermund Eriksen fra Naked, den ukjente Mr. X, Aimar Niedzwiedzki fra Suddenly Oslo, byråleder Paal Fure og og Marius Eriksen fra Sermo Consulting. Ingen fra den opprinnelige ledergruppen jobber i dag i Isobar. Foto: Glenn Karlsen.