TV-krangel til flere hundre millioner - toppsjefene måtte til slutt rydde opp i den bitre striden

Falske nyheter, e-poster som forsvant og anklager om løgn og usannheter. Slik ble kranglefantene TV 2 og Telia enige.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har på alle måter vært en het juni-måned på det norske TV-markedet, der temperaturen inne på forhandlingsrommet til Telia og TV 2 nok var enda noen gradere varmere enn de over 30 gradene som var utenfor kontorvinduet til henholdsvis Telias og TV 2s forhandlingsteam. For det skulle gå lang tid før den svenske mobilgiganten Telia og deres norske TV-distributør Get ble enige med TV 2 om en midlertidig avtale. Kanskje var det bra at smittevernstiltakene førte til at de aller fleste møtene denne gangen skulle foregå digitalt.

- Vi er veldig glade for at vi har fått denne midlertidige avtalen på plass, og at seerne er ute av skvisen de har sittet i, men TV 2s hovedfokus har gjennom hele juni vært å finne en midlertidig løsning, som gir seerne kanalene tilbake mens vi forhandler videre, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.

Det var først sent fredag kveld partene ble enige. Da hadde TV 2 vært i svart for rundt 450.000 Get-kunder i hele 33 dager, noe som er norgesrekord i svarte skjermer på det norske TV-markedet. TV 2s konkurrent Discovery benyttet samtidig anledning til å bli like stor som TV 2 i markedsandel og stemningen var alt annet enn god i det norske TV-huset med tanke på sommeren. Men på siste dag før fellesferien kom til slutt pressemeldingen rundt én million TV-seere har ventet på og som i verste fall kunne betydd tap av inntekter på over en halv milliard kroner for TV 2 på årsbasis.

- Telia la bort kravet om evige forhandlinger, og da klarte vi å bli enige om et kompromiss om fristen for forhandlingene. Det var det siste som manglet, fortsetter Willand.

Les også: Get-kundene får tilbake TV 2 - en midlertidig avtale er på plass

Vi er enige om ikke å si noe om detaljene, men vi har kommet frem til et kompromiss angående fristen som begge kan akseptere. Henning Lunde, Telia

Inviterte TV 2-sjefen på en kaffekopp

Igjen skal en kaffekopp ha blitt sentral i en bitter kamp om distribusjon av norske TV-kanaler, etter at daværende TVNorge-sjef Harald Strømme introduserte presse og medier for begrepet tilbake i 2016 i en tilsvarende strid med Telenor. For etter det Kampanje kjenner til skal vendepunktet ha kommet onsdag i forrige uke. Da skal Telias administrerende direktør i Norge, Stein Erik Vellan, ha invitert TV 2-sjef Olav Sandnes på en kopp kaffe for å diskutere mulighetene får komme frem til en enighet før ferien.

- Vi er enige om ikke å si noe om detaljene, men vi har kommet frem til et kompromiss angående fristen som begge kan akseptere, sier kommunikasjonsdirektør i Telia, Henning Lunde, til Kampanje.

Sammen med TV 2s Sarah Willand har han stått i en heftig gjørmebryting som har involvert anklager om falske nyheter og nesten daglige beskyldninger om løgn og usannheter. Konflikten innebar også full stans av Telias nye reklamekampanje på TV 2, e-poster på avveier mellom Telia-forhandler Dag Arne Haug og TV 2s John Robberstad og bekymrede politikere både på høyre- og venstresiden av norsk politikk.

Les også: Vil ha Raja på banen: - Må være mulig å kalle inn TV 2 og Telia til en samtale

Fredag for en drøy uke innstilte derfor TV 2 seg på at konflikten ville bli langvarig, og etter det Kampanje kjenner til skal det ha sett mørkt ut frem til det siste og helt opp mot det avgjørende toppmøtet sist onsdag. Bakteppet for toppmøtet var Telias gryende bekymring for tiltagende kundemisnøye - ikke minst på sosiale medier - og det som kunne blitt et sviende tap av kunder dersom bruddet skulle fortsette gjennom sommeren. TV 2 på sin side ville forsette å blø flere titalls millioner i måneden gitt bortfall av Telias distribusjonsinntekter og ikke minst tapet av reklameinntekte. Dermed kom samtalene over i et mer konstruktivt spor onsdag. 

Telias stjerneadvokat Hans Erik Johnsen, som til daglig jobber i  Wiersholm og som har vært sentral i en rekke av de største TV-tvistene de siste årene, og TV 2s egen juridiske direktør Tomas Myrbostad skal deretter ha sammenfattet detaljene i et såkalt letter of intentions, og gjennom torsdagen og fredagen skal detaljene i den midlertidige avtalen ha kommet på plass.  Men det var først ved 21-tiden fredag kveld at de to kommunikasjonsdirektørene Henning Lunde og Sarah Willand i TV 2  begynte å forberede pressemeldingen som ble sendt ut litt over en time senere fredag kveld – og denne gangen signert begge parter.

Les også: - TV 2 gambler med egen troverdighet. Dette er farlig spill

Les også: - Vi gambler ikke med én million seere

Firerbander:

Sentrale personer i TV-konflikten etter det Kampanje kjenner til har vært følgende personer. Øverst fra ventre TV 2-firer Tomas Myrbostad, Jon Nørstebøen, John Robberstad og Kjetil Nilsen. Nederst fra venstre firerbanden til Telia med Hans Erik Johnsen, Freenasp Mobedjina, Dag Arne Haug og Pål Rune Kaalen.

Vi har enighet om frist for forhandlingene, men det er avtalt at den forblir mellom partene. Sarah Willand, TV 2

Har gitt seg selv 12 måneder

Partene ønsker i dag ikke å si noe om vilkårene som ligger til grunn for den midlertidige avtalen.  Men kjerneproblemet med tanke på å få til den midlertidige avtalen, slik Kampanje ser det, var lengden. TV 2 foreslo tidlig en midlertidig avtale på seks måneder på dagens vilkår, mens Get ønsket seg en midlertidig avtale på 18 måneder med justerte vilkår. Men utover i forhandlingsbruddet skar det seg fullstendig mellom partene og Telia svarte med at de gjerne kunne skru på TV 2-signalene igjen, men uten å ha noen sluttdato for de midlertidige forhandlingene.

Det kunne TV 2s forhandlingsteam imidlertid aldri akseptere, og kanalen svarte med at de kunne forhandle videre «så lenge det ikke var snakk om en evigvarende og uoppsigelig avtale».

Etter det Kampanje kjenner til skal de to toppsjefene på onsdagens møte ha blitt enige om en avtalelengde på rundt ett år.

- Det lukter en sluttdato, har Telia måttet gi etter føler dere?

- Nei, det føler vi absolutt ikke. Vi har kommet frem til et kompromiss som begge parter kan leve greit med. Det er jo ofte kompromisser som løser tilsynelatende fastlåste forhandlinger. Nå ser vi frem til å jobbe sammen for å skape et best mulig fremtidsrettet TV-tilbud, sier Lunde til Kampanje i dag.  

Begge parter er innstilt på at forhandlingene skal være konstruktive fremover.

De steile frontene i striden er en konsekvens av to desperate aktører som kjemper i et TV-marked under press, der både seing og reklameinvesteringer faller markant, økt konkurranse fra globale selskaper som Netflix og HBO, vanvittige rettighetspriser på sport og en kamp om å overleve i et fremtidig TV-marked der stadig flere ser nyheter, «God morgen, Norge» og fotballkamper via en app på mobilen og ikke på den store skjermen i stua.

Kjernen i konflikten har også vært penger. I juni meldte Kampanje at TV 2 ville ha 100 millioner mer enn dagens avtale med tv-distributøren, mens Telia svarte med å tilby 100 millioner kroner mindre enn det de betaler i dag.

Nå har partene sikret seg et forhandlingsvindu på det som etter det Kampanje har grunn til å tro ligger på de samme vilkårene og betingelsene som i dag, hvilket vil si en avtale på rundt 400 millioner kroner i året.

- Fikk dere sluttdato for midlertidige forhandlingene?

- Vi har enighet om frist for forhandlingene, men det er avtalt at den forblir mellom partene. Det viktigste er at vi har sikret at seerne får innholdet de betaler for, mens TV 2 og Telia har ro og rikelig med tid til å forhandle frem en langsiktig avtale. De forhandlingene blir krevende, og avstanden er fortsatt stor. Begge parter er innstilt på at forhandlingene skal være konstruktive fremover, og vi mener at det tidsrommet vi har gitt hverandre gir oss gode muligheter til å komme frem til enighet om en langsiktig avtale, sier Willand.

- Må se hvor det fører oss

Kommunikasjonsdirektøren til TV 2, Sarah Willand, vil heller ikke kommentere om TV 2 nå får kompensert distribusjonsinntekter fra Telia under den midlertidige avtalen.

- Det er en enighet mellom partene om at vi ikke kommenterer detaljene i den midlertidige avtalen, sier hun.

- Hva blir det vanskeligste i forhandlingene fremover? 

- Både vi og Telia er innstilte på konstruktive forhandlinger. Det økonomiske er enklest, men vi står langt fra hverandre der også. Det mest kompliserte i forhandlingene handler om hvilket innhold som skal tilbys, hvem det skal tilbys til og hvem som skal ha kontrollen over det. Nå skal vi ha grundige og konstruktive forhandlinger, og så må vi se hvor det fører oss, sier TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.  

Dermed kan rundt en million seere gå inn i sommeren vil vitende om at TV 2 Nyhetene, «Allsang på grensen», «Quizmaster» og «En kveld hos Kloppen», samt flere av de avsluttende kampene i Premier League vil være tilgjengelige også for dem.

TV-krangel til flere hundre millioner - toppsjefene måtte til slutt rydde opp i den bitre striden