Nye digitale lederstjerner

Rekrutteringsselskap kårer de beste digitale kommunikasjonsfolkene. - Jeg er blitt mann på Facebook, sier Louise Fuchs i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er rekrutteringsselskapet Hammer & Hanborg som i forbindelse med sin undersøkelse og rapport «Kommunikatøren» har bedt folk i nettverket sitt om å stemme frem de beste på digital kommunikasjon og markedsføring. Det er tiende året på rad konsulenthuset gjennomfører undersøkelsen der nesten 900 personer har svart.

- Mange sier de har riktig kunnskap for å møte morgendagens arbeidsliv, men mange mener også at ettersom de ikke vet hva fremtiden bringe, er de helt avhengige av å holde seg løpende oppdatert på ny kunnskap, sier daglig leder i Hammer & Hanborg, Trine Larsen, til Kampanje. 

Brosstad til topps
I årets undersøkelse har man har laget to lister der en rangering er «Årets digitale leder» og den andre går på «Årets digitale superprofil» og de to som gikk til topps på kåringen var direktør for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet, Christian Brosstad og kommunikasjonssjef for produkt og teknologi, Luise Fuchs, i Schibsted.

- Dette var en utrolig stor og hyggelig overraskelse. Jeg har bare vært i Forbrukerrådet i åtte måneder og har fortsatt mye ugjort, men jeg regner med at min track record også har spilt inn, sier Brosstad til Kampanje.

Brosstad har vært en profilert foredragsholder og en digital foregangsperson i mange år, ikke minst i sin tidligere jobb i Sparebank 1. I Forbrukerrådet markerte han seg tidligere i år med kampanjen «Minutt for minutt» der Brosstad og resten av rådet inviterte folk til å lese opp personvernerklæringene til  mobil-apper.

- Ja det har vært den store greia vår i år. Øyvind Kaldestad som jobber som kommunikasjonsrådgiver spurte hvorfor vi ikke vi kunne ha sakte-tv, sier han.

I undersøkelsen til Hammer & Hanborg defineres en «digital leder» i dag som en som «ser hver medarbeiders behov, er «handlekraftig» og en «ekte teambuilder» og en som «oppmuntrer teamet til å interagere og bidra i hele organisasjonen».

- Det kreves en helt ny ledelse i dag. Det er essensielt å være tydelig med mål og verdier, å skape entusiasme, få frem det beste i hver enkelt medarbeider og ikke minst skape et miljø der alle får prøve og det er tillatt å gjøre feil, sier Trine Larsen, daglig leder i Hammer & Hanborg. 

Christian Brosstad innehar en høy digital kompetanse samt evne til å trekke med seg og få frem medarbeiderne sine.

Digital superprofil
Den andre utmerkelsen gikk altså til Louise Fuchs i Schibsted som blir trukket frem som en digital superprofil, eller noen som er både «visjonær og nyskapende», «bygger nettverk» og «setter spørsmålstegn ved rutiner og regler».

- Alle snakker om den digitale transformasjonen, men det er litt selvmotsigende. Det betyr jo bare at når du er ferdig transformert så er du digital, men slik er det jo ikke. Vi er på en reise vi bare har sett starten av. Mitt engasjement ligger innen kommunikasjon, men også for mulighetene det gir mediebransjen og alle andre samfunnsområder. Men skal du utgjøre en forskjell må du sette deg inn hva teknologien betyr, sier Fuchs.

- Hva blir det viktigste i jobben din i 2017?

- Video. En morsom test vil være ikke å skrive et eneste ord i hele første kvartal neste år, sier hun. 

Både Brosstad og Fuchs er begge engasjerte, stødige og ivrige brukere av sosiale medier der Brosstad i dag har rundt 1.400 Facebook-venner og Fuchs rundt 1.000.

- Video blir veldig viktig også tror jeg at man må leke med nye kanaler og våge mer, sier Brosstad.  

Jeg var så dritlei reklame for bleier og botox. Nå kan jeg kjøpe boliger på Norefjell og ta en MBA i stedet. Louise Fuchs

- Chat-apper er størst akkurat nå
Men hvordan skiller de på jobb og privat i de digitale rommene og arenaene de tilbringer tid.

- Det er vanskelig å skille mellom Christian som privat og Christian som representant for noe, men mer og mer av min private dialog foregår i dag i lukkede rom enten én til én eller én til flere, sier Brosstad.

- Er det noe nytt?

- Ja, jeg vet ikke. Men det i hvert fall sånn kidsa holder på. Men kanskje vi som voksne adapterer deres måte å kommunisere på. Jeg har – uten å reflektere så mye over det – også begynt å legge ut mindre på Facebook.  Dialogen jeg har foregår i grupper på Facebook eller Snapchat, sier Brosstad.

Han mener han er blitt mer «målrettet» og «rett på» når han kommuniserer digitalt og henvender seg til de personene han ønsker å snakke med «i lukkede grupper og ikke hele verden» - med ulike chatte-tjenester som Messenger, WhatsApp og Viber.

- Chat er sikkert den største driveren akkurat nå. Alle de største app’ene nå er chatte-apper. Det er en utfordring for virksomheter når de skal finne ut hvordan angripe den trenden, sier Brosstad. 

Her ser du Hammer & Haneborgs liste over de beste digital lederne: Årets digitale ledere

  • Christian Brosstad, direktør for kommuimikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet (1):

    - Ved selv å inneha en høy digital kompetanse samt evne til å trekke med seg og få frem medarbeiderne sine, vinner han kategorien «Årets digitale leder».

  • Anita Krohn Traaseth, admininstrerende direktør for Innovasjon Norge (2):

    - Hun er kjent for å skape åpenhet, tørre å by på seg selv og å være et forbilde som leder. Uten frykt for konsekvensene av hurtig og stor spredning, er hun til stor inspirasjon for ansatte og eksterne målgrupper. 

  • Preben Carslen, administrerende direktør og partner i Trigger (3):

    - Carlsen har endret en hel bransje og bygget et byrå som er en en av Norges mest ettertraktede arbeidsplasser innenfor kommunikasjonsverdenen, med helt flat organisasjon hvor alle har like mye ansvar og like mye de skulle ha sagt om de har vært en uke i jobben eller flere år. 

Skiftet kjønn på Facebook
Louise Fuchs sier hun som logo og selskap er mest Linkedin, Twitter og Facebook, mens hun som privatperson er mest på Instagram og Facebook. Men hun har gjort en stor endring i år for å få være litt mer privat.

- Jeg hadde et behov for et lukket rom og kommunisere litt unger, katter og hester og stengte min Instagram-konto. Jeg har et stort nettverk på Facebook og hadde ikke lyst til å spamme halvbekjente med kattebilder. Men jeg har aldri fått så mange forespørsler om å følge meg noensinne etter at jeg stengte min Instagram-konto. Nå tror folk jeg er kjent eller noe sånt.

Men å stenge Instagram-kontoen er en bagatell sammenlignet med hva Fuchs gjorde på Facebook.

- Jeg har tatt kjønnsendring på Facebook og blitt mann.

- Er det sant! Hvorfor?

- For å få bedre reklame. Nå får jeg ikke lenger bleier og botox. Jeg var så drittlei. Nå kan jeg kjøpe boliger på Norefjell og ta en MBA l i stedet, sier Fuchs.

Bakgrunn om undersøkelsen «Kommunikatøren» til rekrutteringsselskapet Hammer & Haneborg.: Fakta om undersøkelsen

  • Undersøkelsen «Kommunikatøren» til rekrutteringsselskapet Hammer & Haneborg ble gjennomført i mars i år og ble avholdt for tiende året. Årets tema har vært den digitale reisen. 
  • Målet med undersøkelsen er å kartlegge hvordan personer med kommunikative roller ser på sin nåværende og fremtidige arbeidssituasjon. 
  • Totalt svarte 876 personer som alle har kommunikative arbeidsoppgaver og en jobb som påvirkes av digitaliseringen.
  • 70 prosent av de spurte er mellom 31-50 år og 26 prosent jobber i en organisasjon med over 1.000 ansatte.  

Nye digitale lederstjerner