Reklameomsetningen falt 60 prosent - nå skal Natt&Dag grave i unges mediehverdag

- Vi er helt avhengige av å endre oss og være enda mer relevante på flere flater for folk i 20-åra, sier daglig leder Christian Fure.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Daglig leder i Natt&Dag, Christian Fure, forteller at koronapandemien har rammet avisen hardt. Grunnet det store frafallet av annonseinntekter og inntekter fra events, deres to hovedinntekter, har de vært nødt til å permittere redaksjonen delvis, kutte avisutgivelser og engasjere færre frilansere.

- Annonseinntekter har stort sett vært fra kultur, festivaler og uteliv. Dette gjorde at avisa ble satt på pause frem til august. Da fikk vi den i gang igjen, men måtte sette den på vent da byene stengte ned igjen.Det var ingen steder å distribuere avisa når studiesteder, kultur, uteliv og kino stengte, sier Fure til Kampanje.

Han forteller at reklameomsetningen gikk ned omtrent 60 prosent i fjor. Omsetningen i 2019 endte på 4,3 millioner kroner.  

- Det er mye for en liten organisasjon og får ringvirkninger både i freelancemarkedet, samt at det er krevende å bygge nye inntektsområder raskt nok til å tette gapet. Derfor må vi tenke helt utradisjonelt for å fortsette å skape ringvirkninger, sier han.

På sitt meste tidlig på 2010-tallet hadde selskapet over 13 millioner kroner i omsetning.

- Nødt til å finne alternative løsninger

Nå lanserer de et innsikt-prosjekt som skal grave i de unges alternative mediehverdag, i samarbeid med Anfo Annonsørforeningen og Opinion. Dette skal videre danne grunnlag for redaksjonell produksjon i avisen sine kanaler.

- Vi har vært nødt til å finne alternative løsninger, og en av disse løsningene er å forene opinion og journalistikk. Vi samler unik innsikt, som danner grunnlag for fri, uavhengig journalistikk i god Natt&Dag-stil, sier Fure.

Videre forteller han at unge voksne i stor grad får nyheter, redaksjonelle eller ikke, servert i feeden i sosiale medier.

- Men vi vet lite om i hvilken grad de oppsøker og følger alternative medier og «alternative fakta», og gror fast i et ekkokammer av konspirasjonsteorier og uredigert samfunnsinformasjon. Vi skal undersøke den trenden vi ser fra andre land og hvilke konsekvenser dette får, utdyper han.

De vil undersøke hva som skjer når medier, offentlige og kommersielle institusjoner ikke greier å være relevante for en generasjon i måten nyheter og aktuelle hendelser kommuniseres på.

- Viktig studium

Anfo, med Jan Morten Drange i spissen, mener satsingen er riktig og viktig, og oppfordrer flere til å ta del i prosjektet og få vite mer om hverdagen til folk i 20-åra. Han mener medieutviklingen er spennende og gir mange muligheter, men også store utfordringer:

- Det er dessverre slik at en del av den informasjonen eksempelvis unge målgrupper konsumerer ikke alltid holder den kvalitet og krav til sannhet som vi tradisjonelt har vært opptatt av. Vi synes det er viktig at unge målgrupper utdannes til det vi gjerne kaller «sunt kritiske mediekonsumenter», sier han og legger til:

- Ingen er tjent med at parallelle univers og alternative sannheter får fotfeste. Vi heier på redaktørstyrte media hvor journalistikk er en profesjon og kvalitet er en selvfølge. Dette er bakgrunnen for at vi mener at et slikt studium er svært viktig.

Må sterkere på banen

Til nå er Vipps, Sparebanken Øst, Obos, DNB og ovennevnte Anfo med som samarbeidspartnere. De gjør det mulig for Natt & Dag å starte prosjektet umiddelbart.

- Vi er svært takknemlige for at de ønsker å være med på dette. I retur får de unik innsikt i unges medievaner og ikke minst masse grundig journalistikk som treffer denne målgruppen godt, sier Fure.

- Vi håper selvsagt flere ønsker å kjøpe innsikten til bruk i sin organisasjon. Da vil prosjektet vare lenger, og får større kraft, fortsetter han.

- Har 2021 startet like krevede som 2020 sluttet?

- Ja og nei. Vi pleier å starte med en «årets beste»-kåring, og feiring av det beste og verste som skjedde i 2020 som både har gitt inntekter til avis og i form av events. I år er det verken eller. Vi er i fine dialoger med flere av merkevareannonsørene som må sterkere på banen for å holde liv i norske medier, spesielt der det er få forutsetninger for brukerbetaling og pressestøtte, sier Fure.

Da mener han de må kunne tilby gode løsninger med reelle effekter eller ny innsikt for norske annonsører.

- Vi har i løpet av 2020 greid å øke omsetningen i både butikk og uteliv, og nå skal vi teste ut det å tilby ny innsikt til markedet. Vi er helt avhengige av å endre oss og være enda mer relevante på flere flater for folk i 20-åra og for annonsører. Dette prosjektet er starten på en slik reise, sier han.

Reklameomsetningen falt 60 prosent - nå skal Natt&Dag grave i unges mediehverdag