Torsdag varslet det norske merkevareselskapet Orkla at de deler opp konsernet i 12 porteføljeselskap. Samtidig kom det også frem at konsernsjef Nils K. Selte har satt en ny ledergruppe.

Orkla, som har et uttalt mål om en kvinneandel i konsernledelsen på 50 prosent, er med de seneste grepene litt nærmere sitt mål. Med sin nye ledergruppe har Selte nå funnet plass til Hege Holter Brekke igjen, i tillegg til Maria Synse-Nybraaten og Camilla T. Robstad. Det trekker andelen kvinner opp fra magre null til 33 prosent. 

- Det er riktig observert, vi er et steg i riktig retning. Innenfor investor-teamet vårt har vi nå en kvinnenadel på 40 prosent. Målet er 50-50 i Orkla, sier konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, Håkon Mageli, til Kampanje. 

Mageli regner dermed kvinneandelen i investor-teamet ut ifra at ledergruppen er delt inn i to med et investor-team på fem personer og et team for «corporate functions» som måler fire. I sistnevnte sitter Camilla T. Robstad (Legal & compliance) som eneste kvinnelige representant. Der er dermed andelen 25 prosent. 

- Ikke snakk om store endringer
Kvinneandelen blant toppsjefene i de 12 nye porteføljeselskapene speiler også Seltes ledergruppe med en andel på 33 prosent. Der finner man Ingvill T. Berg (Orkla Confectionary & Snacks), Hege Brekke (Orkla Health), Tine H. Leopold (Pierre Robert Group) og Silje Ebbel Tøge (Lilleborg).

- Gjelder Orklas mål om kvinneandel også for ledere av porteføljeselskapene?

- 50-50-fordelingen gjelder generelt sett for hele Orkla, svarer Mageli. 

Han opplyser samtidig at det ikke blir noen endringer blant markedssjefer og -direktører i Orklas nye oppsett. 

- Det er allerede ledergrupper i de selskapene som nå opprettes, og det er ikke snakk om store endringer, sier Mageli. 

De 12 toppsjefene som skal lede de nyopprettede selskapene er: Morten Fon (Jotun), Paul Jordahl (Orkla Foods Europe), Johan Clarin (Orkla Food Ingredients), Ingvill T. Berg (Orkla Confectionary & Snacks), Hege Brekke (Orkla Health) Sanjay Sharma (Orkla India), Stian Lund (Orkla Home & Personal Care, Tommi Tervanen (Pizza Out of Home), Johannes Arbo Høeg (Orkla House Care), Johann Görgård (Health and Sports Nutrition Group), Tine H. Leopold (Pierre Robert Group) og Silje Ebbel Tøge (Lilleborg).

- De går baklengs inn i fremtiden
Da Kampanje omtalte ansettelsen av Selte i april i år, kom det også frem at de to eneste kvinnene i konsernledelsen, Ingvill T. Berg og Hege Holter Brekke, ikke lenger skulle være en del av ledergruppen. 

Da fikk Orkla passet sitt påskrevet av daglig leder i Seema (senter for mangfoldsledelse), Loveleen Brenna, som sa de gikk baklengs inn i fremtiden. 

- Ja, det er uheldig (at de to eneste kvinnene går ut av ledelsen, journ. anm). Men på sikt skal dette endre seg. Orkla har i flere år hatt fokus på kjønnsbalanse på ulike nivåer i konsernet. Vi har uttalt målsetning om 50 prosent kvinnelige ledere, sa Mageli i april i år til Kampanje.