Ny ledergruppe i Orkla består utelukkende av menn: - De går baklengs inn i fremtiden

Orkla har et mål om 50 prosent kvinner i ledelsen. Mandag røk de to eneste kvinnene ut.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Mandag morgen ble en travel morgen på Orklas hovedkontor i Oslo, til tross for at det var starten på selveste påskeuka. For denne uken ble det klart at Orkla-konsernet, med en markedsverdi på rundt 80 milliarder kroner og merkevarer som Grandiosa, Toro og Stabburet i porteføljen, kvitter seg med toppsjefen de siste par årene, Jaän Ivar Semlitsch.

- Ja, jeg skulle gjerne ha fortsatt lenger som konsernsjef. Orkla har levert god leveringsevne og kontantstrøm gjennom hele pandemien og nå også gjennom krigen i Europa. I tillegg er gode strukturelle oppkjøp på syv milliarder gjennomført i 2021. Så Orkla er godt rustet for fremtiden for en spennende reise med svært dyktige ansatte og med mange muligheter for ytterligere lønnsom organisk vekst, sa Semlitsch til E24 mandag formiddag.

Nå er det opp til den nye sjefen i Orkla, Nils K. Selte, å stable på beina det selskapet i en pressemelding kaller «en mer verdiskapende kultur i konsernet» og der hvert område i virksomheten får «større selvstendighet og ansvar.»

- Hvorfor gjør dere denne endringen?

- Den nye strukturen er et ledd i å akselerere implementeringen av en stategi som ble kommunisert 23. november i fjor på vår kapitalmarkedsdag. Nils K. Selte vil i større grad fokusere på kjøp, salg og partnerskap knyttet til våre virksomheter, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla, Håkon Mageli, til Kampanje.

Det er en av den mektige Orkla-eieren Stein Erik Hagens mest betrodde menn som nå blir sjef i Orkla, et selskap med en omsetning på over 50 milliarder kroner og et overskudd på driften seks milliarder kroner. Men aksjekursen til Orkla-konsernet har ikke beveget seg spesielt mye på Oslo Børs. Det siste året har aksjen falt med drøye fire prosent.

Les også: Konsernsjefen i Orkla går av - nye navn inn i toppledelsen

Utfordringen er at man ikke følger med i tiden. Det betyr ikke at man skal fokusere på mangfold eller å ha en høy kvinneandel fordi det er nice to have, men fordi det er kritisk viktig å ha i både ledergruppen og i styrerommet. Loveleen Brenna, Seema

Kvinnelige merkevaresjefer forsvinner

Men det er ikke bare på toppen av Orkla det var endringer, selv om utskiftingen av topplederen stakk av med overskriftene mandag. Orkla kunne også melde at Atle Vidar Nagel Johansen er utnevnt til konserndirektør for Orklas nye og samlede merkevarevirksomhet, som vil bestå av fire forretningsområder: Orkla Foods, Orkla India, Orkla Confectionery & Snacks og Orkla Care. Nagel Johansen var selv Foods-sjef og satt i konsernledelsen sammen med de øvrige merkevaresjefene.

Fremover skal lederne for Confectionary & Snacs og Care, Ingvill T. Berg og Hege Holter Brekke, rapportere til Nagel Johansen, og de to trer dermed ut av den øverste toppledelsen i Orkla.

- Hva var beskjeden til disse to i dag?

- Hege og Ingvill vil fortsette med uendret ansvar. De vil være toppledere for hvert sitt forretningsområde, sier Mageli.

Men i konsernledelsen vil de ikke sitte, og det betyr at Orkla mister sine to eneste kvinner i toppledelsen. Den bestod frem til i dag av ni personer, hvorav to kvinner.

- Er det uheldig at det er nettopp de to kvinnene som forsvinner ut av konsernledelsen?

- Ja, det er uheldig. Men på sikt skal dette endre seg. Orkla har i flere år hatt fokus på kjønnsbalanse på ulike nivåer i konsernet. Vi har uttalt målsetning om 50 prosent kvinnelige ledere, sier Mageli.

Ut med kvinnene:

Hege Holter Brekke og Ingvill T. Berg har de siste årene vært en del av toppledelsen av Orkla. Men etter dagens endringer i merkevaregiganten er det ikke lenger plass til de to eneste, kvinnelige toppsjefene i ledelsen.

- Skal endre seg over tid

Etter dagens endringer i Orkla har den kvinneandelen i toppledelsen falt fra drøye 20 prosent til null.  Mageli viser til Orklas årsrapport for 2021 der andelen kvinner med ledelsesansvar har økt fra 40 prosent for to år siden til 42 prosent ved utgangen av 2021.  På høyere ledernivå, den delen av ledergruppen for konsernfunksjoner, forretningsområder eller selskaper, er andelen ifølge Mageli gått opp til 38 prosent og opp fra 35,5 prosent for to år siden. 

- Slik vi ser det nå er det kun menn i toppledelsen i Orkla, er det heldig?

- Vi har en policy om 50 prosent andel kvinnelige ledere. Den har vi til hensikt å levere på over tid, sier Mageli.

- Det var i overkant av 20 prosent kvinner i toppledelsen og det var kanskje ikke godt nok, men nå går det helt feil vei, gjør det ikke?

- Over tid er jeg sikker på at dette skal endre seg.

- Hva er Orklas målsetning med tanke på mangold i toppledelsen?

- Vi har en policy om 50 prosent andel kvinnelige ledere. Den har vi til hensikt å levere på over tid, sier Mageli.

- Følger ikke med:

Daglig leder i Seema – senter for mangfoldsledelse, Loveleen Brenna, er kritisk til endringene i Orkla-toppen. - Utfordringen er at man ikke følger med i tiden, sier Brenna.

- De går baklengs inn i fremtiden

En av dem som reagerer på Orklas endringer i toppledelsen er daglig leder i Seema – senter for mangfoldsledelse, Loveleen Brenna.

- Utfordringen er at man ikke følger med i tiden. Det betyr ikke at man skal fokusere på mangfold eller å ha en høy kvinneandel fordi det er nice to have, men fordi det er kritisk viktig å ha i både ledergruppen og i styrerommet, sier Brenna til Kampanje.

Hun understreker at mangfold ikke bare er viktig for å sikre representasjon, men også for «å forebygge at ledergruppen i bedriften blir et ekkokammer.» 

- Det handler ikke om at man skal rekruttere kvinner for å tikke av bokser, men for å være relevante, og bygge legitimitet. Og forstå mangfoldet i samfunnet og å følge med i tiden. 

Hun sier «det kan godt hende at det er et stort mangfold blant mennene», men at man «mister et stort mangfold når man ikke har kvinner med».

- Man mister mangfold av perspektiv, innsikt og kunnskap om en annen del av befolkningen. Og mangfold blant kvinner og menn er enda større enn bare kjønn, det er kritisk viktig for å forstå verdien av mangfold. Som konsern selger Orkla produkter til store deler av befolkningen, og kvinner er en viktig del av målgruppen for deres produkter.

Brenna sier at mangel på talent og kompetanse er en kjempeutfordring for de fleste organisasjoner og bedrifter. 

- Det er ikke slik at det bare er menn som skaper konkurransedyktige organisasjoner, eller at menn er lik talent. Vi må utvide den definisjonen.

- I Orklas hovedmål frem mot 2025 står det at de skal ha 50 prosent kvinneandel blant ledere på alle nivåer. Hva tenker du om det? 

- Det er jo noe med å være troverdig. Hvis du skal være troverdig og du ønsker å skape legitimitet og tillit, så må du walk the talk. Da er det lurt å ta noen grep, slik at man ser nåtidens og fremtidens utfordringer bedre. Det er like viktig for Orkla som for alle andre. Slik det er nå, går de baklengs inn i fremtiden, sier Brenna.

 

Her kan du se den gamle og den nye ledergruppen i Orkla : Orkla slanker toppledelsen fra ti til seks konserndirektører

Slik så den tidligere konsernledelsen i Orkla ut før dagens endringer: 

  • Jaan Ivar Semlitsch, Konsernsjef
  • Atle Vidar Nagel Johansen, Orkla Foods
  • Hege Holter Brekke, Orkla Care
  • Ingvill T. Berg, Orkla Confectionery & Snacks
  • Johan Clarin, Orkla Food Ingredients
  • Thomas Ljungqvist, Orkla Consumer & Financial Investments
  • Harald Ullevoldsæter, Finans og IT
  • Sverre Prytz, M&A og Strategi
  • Christer Grönberg, Konsernfunksjoner
  • Håkon Mageli, ansvarlig for Kommunikasjon & Corporate Affairs

Slik blir den nye konsernledelsen i Orkla ut etter dagens endringer: 

  • Nils K. Selte, konsernsjef
  • Atle Vidar Nagel Johansen, Orkla Merkevarer
  • Harald Ullevoldsæter, Finans og IT
  • Sverre Prytz, M&A og Strategi
  • Christer Grönberg, Konsernfunksjoner
  • Håkon Mageli, ansvarlig for Kommunikasjon & Corporate Affairs

Ny ledergruppe i Orkla består utelukkende av menn: - De går baklengs inn i fremtiden