Navn: Fredrik Fornes

Alder: 29

Stilling: Gründer og daglig leder av Hubify Communication

Utdanning: Bachelor i journalistikk fra Universitetet i Stavanger

Første jobb i bransjen: Tekstforfatter i Apriil Reklamebyrå

Hobbyer: Fotball og piano, begge på veldig lavt nivå.

I Kampanje sin faste spalte «Unge Talenter» tar vi hver uke en prat med ett talent under 30 år. Nestemann ut er «Linkedin-eksperten» Fredrik Fornes. Han snakker om hvordan han sa opp sin tidligere jobb uten å ha en annen å gå til, og hva han selv synes om å bli omtalt som et talent. 

- Ser du på deg selv som et talent?

- Nå fikk jeg prisen «Årets talent» under Social Media Days, men jeg er ikke veldig komfortabel med å omtale meg som et talent innen denne bransjen likevel, svarer han.

Han poengterer at det ikke er mange år siden han byttet bransje fra journalistikk til markedsføring.

- Jeg føler meg fortsatt ganske fersk i bransjen, og har tenkt at jeg har hatt et kunnskapshull å tette. Skrivingen har jeg i fingrene, men markedsføringsbiten forsøker jeg hele tiden å suge til meg kunnskap rundt. Det var grunnen til at jeg satte meg inn i og testet ut LinkedIn. Og det endte jo opp med å snu opp-ned på karrieren min, fortsetter han.

Men å bli omtalt som en «Linkedin-ekspert» mener han selv blir litt feil.

- Da er jeg nok mer komfortabel med begrepet talent, for talent vil jo si at man fortsatt har masse igjen å lære, sier Fornes.

Les også: NRK-talent ble redaktør som 22-åring: - Skulle gjerne vært astronaut

Startet for seg selv
Fornes er utdannet journalist og har jobbet for både Stavanger Aftenblad og Nettavisen. Han var lenge sikker på at sportsjournalistikk var drømmen, men byttet etter hvert side og gikk over til mer kommersielle stillinger som innholdsprodusent og deretter kommunikasjonssjef. Etter å ha jobbet i software-selskapet Proplan i ett år valgte Fornes å si opp jobben uten å ha en ny å gå til. 

- Jeg la ut et innlegg på Linkedin om det, og fikk masse respons. Det var naturligvis veldig smigrende, sier han. 

Der dukket det opp en mulighet han ikke kunne takke nei til:

- Jeg fikk muligheten til å starte for meg selv som en del av helt nytt konsept som skal hjelpe bedrifter med å øke salget. Jeg skal drive et kommunikasjonsselskap under denne paraplyen, forteller han.

Dermed ble han en del av Hubify, hvor Fornes er gründer og daglig leder av Hubify Communication. Når det gjelder valg av arbeidsplass forteller han at det er viktig å få lov til å prøve og feile.

- Det viktigste må være at du er omgitt av folk som har tillit til at du kan det du holder på med, at du får lov til å prøve og feile og lære av feilene du gjør underveis, sier han.

Les også: Malin (28) vant mediepris og fikk jobb av kunden: - Hadde allerede gått rundt med et crush på selskapet

- Du er din egne, personlige merkevare
Når Kampanje spør om han har noen tips til de som vil inn i bransjen, er Fornes kjapp med å svare:

- Enten du er på jobbjakt eller ei tror jeg det er viktig å innse at du er din egne, personlige merkevare. Enten du vil eller ei. Spørsmålet er bare hvor sterk du gjør den. Salg og markedsføring blir mer og mer relasjonsbasert. Det samme gjør rekruttering. Det er grunnen til at svært mange jobber aldri blir utlyst engang. Derfor er det viktig å bygge nettverk og en sterk personlig merkevare tidlig. Det vil du få mye igjen for, legger han til.

- Hva trives du best med i jobben din akkurat nå?

- Akkurat nå er jeg i pappaperm, men jeg gleder meg til å hjelpe flere med å oppleve det jeg har opplevd gjennom Linkedin: Hvordan kommunikasjon og riktig bruk av sosiale medier virkelig kan utgjøre en forskjell, svarer han.

Når Kampanje spør hva det viktigste han har lært gjennom jobben hittil er, trekker han frem at unge må tørre å utfordre de etablerte. 

- Jeg er direkte i tonen og ikke redd for å si det jeg mener. Det er ikke alltid det blir godt mottatt av de som har vært i gamet en stund. Likevel er det viktig at vi unge tør å utfordre og si hva vi tenker – selv om alderen vår kanskje ikke gjør det politisk korrekt, sier han.

Nå ser han frem til å drive sitt eget selskap og se hvordan den tilværelsen blir. Selv tenker han det blir spennende å se hvor han er om fem år.

- Jeg håper jeg fortsatt gjør det jeg synes er aller gøyest: Hjelper folk med å forstå hvor undervurdert godt språk og riktig bruk av plattformer som Linkedin er, fortsetter han.

Nettsider på gutterommet
På spørsmål om Fornes har noen skjulte talenter, svarer han:

- Jeg pleier å si at jeg er middelmådig i ganske mye. Skrivingen er fagkompetansen min, men så har jeg holdt på med nettsider på gutterommet siden tidlig i tenårene, det er det ikke mange som vet. Jeg er også en ivrig hobbyfotograf.

Han legger også til at han ikke har noen «selgergener».

- Jeg hater for eksempel å prise meg selv. Det er noe jeg må lære meg å bli komfortabel med når jeg nå skal drive eget selskap, sier han.