Hvert år publiserer rekrutteringsbyrået Teft «Bransjerapporten», en undersøkelse blant over tusen ansatte og ledere i kommunikasjonsbransjen. I rapporten ser byrået på hvilke selskaper som er de mest attraktive arbeidsgiverne her til lands. Spørsmålet de har stilt 1280 respondenter er «dersom du måtte bytte jobb i dag, hvilken arbeidsgiver er mest attraktiv?».

Bransjerapporten 2021 viser at Schibsted nok en gang troner øverst på listen, etterfulgt av NRK, DNB, Try og Google. I rapporten skriver Teft at de fem mest attraktive arbeidsgiverne for spesialister og ledere innen kommunikasjon, markedsføring og teknologi er store og kjente selskaper «med lang historikk og tydelig fotavtrykk».

- Schibsted, NRK og Try har vært fast inventar på listen siden vi startet med undersøkelsen og har byttet på å innta førsteplassen. Google har siden 2017 vært i toppen, og fjorårets nykommer DNB beholder tredjeplassen, forteller Ole Janzso og Henrik Sandberg i Teft.

Videre forteller de at selv om Try beholder sin posisjon blant de mest attraktive arbeidsmiljøene er det stadig færre som trekker frem konkrete byråmiljøer.

- Det kan tyde på at de største aktørene i byråbransjen er mindre flinke til å markere seg som attraktive arbeidsgivere for respondentene i denne undersøkelsen, sier de.

- Byrå som fenomen er fortsatt interessant, men å svare mediebyrå eller performance-byrå er det få som artikulerer konkret, sier Janzso til Kampanje.

Det er ikke mange år siden en andel av respondentene svarte at de kunne tenke seg å jobbe i mediebyrå, ifølge Janzso. Nå er det få som svarer det samme.

- Det er fortsatt en andel som kan tenke seg å jobbe i reklame, det er den eneste kategorien som fremstår attraktiv, legger han til.

- Det er en viktig oppgave for byråene å forsvare den posisjonen de har som det faglige tyngdepunktet i vår bransje, mener Janzso.

Les også: Eventbyråer stålsetter seg for nytt kriseår: - 2021 blir tøffere enn 2020

- En forhastet konklusjon
Byråleder Sindre Beyer i Try Råd tror ikke det er riktig at byråene har mistet sin attraktivitet.

- Det er nok en forhastet konklusjon basert på en ikke representativt web-undersøkelse. For Try-huset sin del er det ikke riktig. Vi opplever stor og større pågang fra folk som ønsker å jobbe på Try-huset og den er økende fordi vi har bygget er bredt og stor fagmiljø innen kommunikasjon, teknologi og reklame som jobber med mange spennende bedrifter og merkevarer, sier han til Kampanje.

- Også Try har gått litt ned på listen. Er du bekymret med tanke på attraktiviteten til Try og egen arbeidsplass?

- At vi holder oss på topp fem over så mange år er vi svært fornøyd med når vi ser hvilke store og kjente bedrifter vi måles sammen med. At det varierer litt fra år til år i en slik undersøkelse lever vi godt med og er innenfor feilmarginen.

Les også: Her er bransjens mest populære ledere: - Han står sjukt støtt på den lista

Saken fortsetter etter bildet.

Sindre Beyer på Mediakonferansen 2018 (Mal_980x674).jpg

Fornøyd: Etter å ha inntatt både første- og andreplass på listen, er Try-huset i år på en fjerdeplass. Men det er fortsatt et godt resultat, mener Sindre Beyer i Try.  

- Merkevarene har blitt viktigere
Ole Janzso forteller at det alltid har vært attraktivt å jobbe for annonsører, et bilde som holder seg i år. Samtidig legger han til at flere og flere svarer med navn på selskaper og merkevarer når de blir spurt om konkrete steder de kan tenke seg å jobbe:

- Der hvor man før hadde en abstrakt idé om å jobbe på annonsørsiden, tenker flere og flere på konkrete merkevarer og miljøer i dag. Merkevarene har blitt viktigere som arbeidsgivere, også for markedsførere og kommunikasjonsfolk, sier han. 

Videre forteller han at mediene, som generelt sett har vært den minst attraktive, har styrket seg.

- Det er to ting som peker på dette: Det er marginalt flere som vil til mediene, men fremfor alt kunne ikke de som alt jobber i mediene tenke seg å jobbe andre steder, forklarer han.

Han mener dette skyldes at mediene styrket sin lojalitet gjennom fjoråret.

- Krysser av alle bokser
Teknologigiganten Google har siden 2017 hevdet seg blant de aller mest attraktive arbeidsgiverne. I år som de to foregående årene havner teknologiselskapet på en femteplass. Plasseringen i 2018 var noe bedre, da havnet selskapet på en andreplass bak NRK.

Janzso mener grunnene til at Google er en attraktiv arbeidsgiver, er at de har godt profilerte ansatte og at de er et komplett media- og markedsføringsselskap som lager teknologi og verktøy mange må forholde seg til. 

- Og de er en annonseplattform som mange bruker. De er en leverandør av hverdagsteknologi, som er viktig for mennesker og forbrukere. De krysser av mange bokser for kommersielle og nysgjerrige folk i vår bransje, forklarer han. 

Plassering (fjorårets plassering) Selskap
1. (1) Schibsted
2. (2) NRK
3. (4) DNB
4. (2) Try
5. (5) Google