Skal du bruke tiden din på å lengte tilbake til gamle dager og den såkalte normale hverdagen? Eller skal du tenke offensivt og fremtidsrettet – og bygge en kultur med digitale virkemidler? Det er opp til deg og din egen organisasjon, men vi i Aller Media er i full gang med egen kulturminister inkludert.

Nylig hadde Lars Øberg spennende tanker i sitt innspill «Selskapskultur og begeistring skapes i liten grad på Zoom og Teams» i Kampanje. Han hadde et interessant perspektiv, selv om vi ikke nødvendigvis har samme syn på alle problemstillinger knyttet til kultur og digital utvikling.

Det som vi er svært enig i, er at kultur og kulturbygging er særdeles viktig for å skape gode lag med resultater i toppklassen. Vi må sette kulturbygging på agendaen. Vi må slutte å tenke defensivt og ikke drømme oss tilbake til «gamle dager». I stedet må vi skape sterke og spennende kulturer med engasjement og inspirasjon. Vi må bygge nåtidens og fremtidens kultur, ikke en kultur for noe som ikke lenger finnes. Se fremover, dropp bakspeilet!

«Kulturbærerne og visjonærene i et selskap må finne nye metoder slik at et selskap eller en organisasjon opprettholder og utvikler sin bedriftskultur, energi og begeistring», skriver Øberg i kommentaren sin. De tankene støtter jeg 100 prosent.

Dette er problemstillinger som vi i Aller Media har jobbet hardt og iherdig med under store deler av koronasituasjonen. Vi startet med et virtuelt kulturfokus den dagen vi og resten av Norge ble sendt hjem i midten av mars 2020. Dette har vi utviklet og utvidet underveis alt for å skape bedre kommunikasjon, samhold og felleskap.

For hva skjedde? Lunsjpratene ble borte. Det samme ble fredagspilsen og den generelle sosialiseringen på kontoret. Vi visste vi hadde en sterk kultur i Aller Media, men skjønte også raskt at den var sårbar, da fundamentet den var bygget på forsvant over natten. Vi måtte finne en erstatning, beregnet på nåtid og fremtid.

Og vi har tatt mange grep, også noen vågale.

Vi har utnevnt egne kulturministre, tre totalt. Dermed slår vi regjeringen grundig. Og ikke bare det. Vi har også vårt eget kulturråd som har som oppgave å bygge digital kultur og fellesskap.

Vi har virtuelle «pop up»-er, der våre egne ansatte får en halvtime i løpet av arbeidsdagen til å fortelle og inspirere kollegene med et innslag, gjerne utenfor eget fagfelt.

I de første ukene hadde vi «pop-up»-eventer hver dag. Dette er direktesendte innslag over Teams hvor ansatte står for innholdet. Man trenger ikke å ha noe hemmelig talent eller være komiker. Terskelen skal være lav.  Vi «kickstartet» det hele med en egen kulturfestival som varte en hel uke.  

Nå sørger kulturrådet i Aller Media for at det arrangeres to til tre «pop-ups» hver uke.

Vintips, boligstyling, spanskkurs, aksjeskole, tippetips, musikkquiz, båltenning i regn og ølbryggingskurs er bare noen av temaene vi har hatt så langt.  Vi har laget egne fjellvettregler for virtuell kultur. De er enkle å forstå og veldig effektive. Vi bruker dem internt og eksternt, slik at Aller Medias håndtrykk er fast.

Vi har egne nyhetsbrev for faglig og menneskelig motivasjon og oppdatering. Og vi har vår egen fysioterapeut som har ukentlig trening med oss i fellesskap.

Ja, en av våre rådgivere holdt også en seanse med parterapi som tema. Da haglet kommentarene inn på Teams. Det mangler ikke på kreativitet. Heller ikke på engasjement og tilbakemeldinger. Vi oppdager nye sider ved våre ansatte. Nye stjerner. Vi ser hverandre med nye øyne og vi har det gøy.

Digitale opplevelser kan gjøre underverker. Og la de ansatte få boltre seg i de digitale møterommene. Da har du tatt det første steget mot en kultur med samhold, engasjement og arbeidsglede!

Vil du høre med om vårt virtuelle kulturprosjekt? Ta kontakt. Vi deler mer enn gjerne!