Når Helene Friis i dag ankommer Gulltaggen på Folketeateret er det med en stor nyhet i lomma. Da kan hun nemlig fortelle alle sine digitale bransjekollegaer hva hun skal gjøre fremover i sin nye jobb. 

- Ja, jeg skal på Gulltaggen selv i kveld, og kommer nok til å fortelle ganske mange ganger hvor jeg har begynt å jobbe, ler Helene Friis

Det var rett før jul at det ble klart at Friis sluttet som markedssjef i Telenor der hun hadde jobbet de siste åtte årene. I slutten av november hadde hun sin siste arbeidsdag og visste ikke hvor hun skulle gå videre.

- Nei, jeg hadde ingen ny jobb, men tok Petter Stordalen på ordet og hoppet ut i det, sier hun. 

Les også: Tar Stordalen på ordet – slutter uten ny jobb å gå til

Nå har Friis funnet seg til rette i sin nye jobb i Innovasjon Norge der hun starter i divisjonen «Merkevaren Norge» som ledes av Cathrine Pia Lund.

- Jeg har hatt Innovasjon Norge på plass nummer én for sted jeg ønsker å jobbe, og synes samfunnsoppdraget deres er veldig spennende. Det føles utrolig bra å få lov å være med på å styrke posisjonen Norge skal ta som pionér på bærekraftige løsninger, sier hun.

Digital matching
I Merkevaren Norge-divisjonen ligger blant annet Visit Norway, Invest in Norway og Export Norway. Friis, som har vært en del av den digitale markedsføringsbransjen i Norge helt tilbake til 1997, skal jobbe med et helt nytt prosjekt som har arbeidstittelen «Digitalt utstillingsvindu».

- Det blir en digital tjeneste der alle norske bedrifter som mener de har en grønn eller bærekraftig løsning kan legge dette inn i «utstillingsvinduet». Målet er å skape en global matching-tjeneste for økt innovasjon og eksport av norske løsninger. Jeg kommer inn i prosjektet litt på tampen før lanseringen, som skal være i forbindelse med Innovasjonstalen den 31. mai. Men det er en gjeng med fantastiske kollegaer, i samarbeid med SDG og Creuna, som har jobbet med løsningen i et halvt års tid, sier Friis.

Innovasjon Norge og norsk næringsliv har sammen fått oppdraget om å styrke Norges grønne, offensive profil, og et av tiltakene som nå utvikles er altså dette «utstillingsvinduet».

Den viktigste oppgaven til Friis blir ifølge henne selv «å skape begeistring for løsningen i norsk næringsliv, gründer og startup-miljøer og hos viktige samarbeidspartnere.»

- Anita en leder med klar ambisjon 
Hun kommer fra en jobb i Telenor der hun har jobbet med en av Norges sterkeste merkevarer, nå skal hun jobbe med å markedsføre selveste Norge.

- Jeg elsker Norge, og min nye oppgave gjør meg ganske så ærbødig, men også ekstremt motivert! Å få jobbe med noe så viktig som bærekraftige løsninger, gjør at jeg også på et personlig plan ser ekstra mye frem til denne oppgaven, sier hun.

Sammenlignet med sin tidligere jobb i Telenor sier hun det blir noen forskjeller.

- Ja, det er nok ikke de samme markedsføringsbudsjettene her som i Telenor. Nå blir markedsføringsjobben mer i krysningspunktet mellom næringsliv og markedsapparatet i Innovasjon Norge, og det blir noe litt nytt for meg.

- Så du ble ikke litt betenkt etter at det denne våren stormet som verst rundt Innovasjon Norge og sjefen Anita Krohn Traaseth?

- Nei, tvert imot, det ga meg bare ekstra motivasjon. Anita virker som en leder med en klar ambisjon, som får til endringer og gjennomfører tiltak. Endringsprosesser er vanskelig og tungt, og som leder i en slik omstilling blir man ikke elsket av alle. Nå er jeg på innsiden og får muligheten til å finne hvordan det faktisk er. Så langt er jeg strålende fornøyd, sier Friis.