Maskoten til Diplom-Is, som siden dens opprinnelse i 1936 har forestilt en inuitt og gått under navnet Eskimonika, får nå et nytt utseende. Tine-eide Diplom-Is bytter ut selskinnsdrakten som gir assosiasjoner til urfolk og døper henne samtidig om til Diplom-Is-jenta.

Det var Kampanje som først kunne fortelle om endringen onsdag kveld.

- Med jevne mellomrom må du inn og gjøre endringer for å ha en merkevare som er i tråd med tiden, sier Anne Borgen Sturød, markeds- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is.

Hun legger ikke skjul på at de ønsket å fjerne assosiasjonene til urfolk fra logoen.

- Det var ikke der vi startet, men da vi først var i gang, var vi bevisste på at vi ville gjøre en endring på det også. Vi ønsker ikke å støte noen eller å bruke urfolk på den måten, sier Borgen Sturød.

Les mer om logoskiftet og det nye designet til Diplom-Is her: Diplom-Is-jenta får ny drakt: - Vi ønsker ikke å støte noen 

- Tatt vekk elementer som kan provosere
Professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, Lars Erling Olsen, mener Diplom-Is langt på vei har lykkes med moderniseringen av logoen.

- I lys av diskusjoner rundt slike ting er det jo fornuftig å ta signaler i samfunnet, ikke støte noen unødvendig og oppdatere i tråd med tiden, sier han til Kampanje.

I den nye logoen er Diplom-Is-jenta ikledd tradisjonelle vinterklær, men fargene og silhuetten er omtrent den samme som før.

- I dette tilfellet synes jeg de har vært flinke til å gjøre oppdateringen på en skånsom måte slik at det ikke bryter unødig med innarbeidet distinkte merkeelementer samtidig som man har tatt vekk de elementene som potensielt kan provosere. Godt arbeid synes jeg, sier Olsen.

- Kan være «damage control»
Også professor Tor Wallin Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole og leder av Center for Service Innovation, mener Diplom-Is har klart å finne en balanse mellom nytt og gammelt i den nye logen.

- Dersom vi holder «timingen» utenfor, er det helt riktig at logoer oppdateres med jevne mellomrom - fange tidsånden - for å være relevant. I lys av dette er det de gjør helt «innafor». Endringen er akkurat så stor at den ikke forlater opphavet i hovedform og farge samtidig som den moderniseres. På denne måten bringer man historien videre mot fremtiden og forhåpentligvis ikke skaper forvirring hos kundene, sier han.

Han spør seg likevel om endringene kommer som en konsekvens Black Lives Matter-bevegelsen og sakene vi har sett i kjølvannet av den. Han viser til det amerikanske fotballaget Washington Football Team, som inntil i sommer var kjent som Washington Redskins, som et eksempel.

- Spørsmålet blir da om Diplom-Is endrer på grunn av stemningene i samfunnet i retning politisk korrekthet og dermed ikke gi grunn til kunde og eller mediaoppstyr. I så fall er dette en «damage control»-strategi som gjør at argumentene over blir hule, sier han.

Les også: Derfor bytter Tine ut fjøsnissen 

Ny og gammel logo:

I den nye logoen har Diplom-Is-jenta fått på seg tradisjonelle vinterklær, men hun beholder fargene og silhuetten fra den gamle logoen (innfelt).