Et fascinerende trekk ved de fleste forandringer, er hvor sent vi oppfatter hva som skjer. Som ved et jetlag tikker den gamle tiden i oss, uanfektet om natt er dag eller omvendt. Det tar tid før nye økonomiske realiteter trenger inn i den kulturelle sfæren, og vekker oss til ny bevissthet. I mellomtiden er det landskapet vi en gang kjente, forandret til det ugjenkjennelige. Oppvåkningen fortoner seg sjeldent som et mildt fallskjermhopp fra drømmen, men heller som et fall mot harde realiteter.

Ingen endrer seg før de blir nødt, og spørsmålet om hva vi skal leve av etter oljen, blir fort av akademisk interesse. Petro-boblen må sprekke før alvoret blir påtrengende. Det blir derfor interessant å se hvordan kommunikasjonsbransjen takler overgangen fra en oljesmurt økonomi til en antatt magrere virkelighet. Bransjen betraktes gjerne gjennom vinduer som reklame og PR. Hvert vindu har sitt perspektiv og sine rammer av faglige tradisjoner og kultur. Mye tyder på at disse rammene vil bli utfordret i et marked som søker helheten og ikke bruddstykker av den. Hele den nye merkevarefilosofien inviterer til en slik tenkning. Noen tar signalene og forsøker å omforme sine byråer til et helhetlig kommunikasjonsbyrå. De nye byråene som vokser fram nå, virker mindre interessert i å la seg fange innenfor en begrenset PR- og reklameramme. De velger heller å se på sine virkemidler som mangfoldige, og søker prosjektbaserte samarbeidsformer med andre som kan utfylle manglende kompetanse.

Likevel, at kommunikasjonsmiljøene innen PR og reklame rigger seg til for felles glede bør ikke overraske noen. Det som hører sammen, vokser sammen om vilkårene er gunstige og omstendighetene krever det. Det som derimot bør vekke interesse er når miljøer, fra hvert sitt ytterpunkt, finner sammen i nye allianser. Dette er interessant fordi det kan bære bud om endrede styrkeforhold under utvikling.

Design er blitt en livsnødvendig kompetanse for alle som aspirerer mot den samme stjernehimmelen

Nylig meldte det amerikanske magasinet Wired om at det globale management-selskapet McKinsey & Company har kjøpt designselskapet Lunar. Ifølge Wired illustrerer oppkjøpet hvor viktig design har blitt for business i dag. Det forteller også noe om hvordan designernes innflytelse har økt i takt med tech-industrien, og etter hvert fått en sentral plassering i businessverden. Om vi skal tro Wired altså, som er et av USAs fremste magasin på hvordan teknologi påvirker økonomi, politikk og kultur.

McKinsey, respektert og bejublet som verdens mest kjente management-selskap er representert over hele kloden. Men, også foraktet av mange innen de kreative yrkene. Når en konsulent får høre at han egentlig burde jobbe i McKinsey, er det sjelden ment som ros.  Lunar på sin side, er et respektert designselskap i verdensklasse med kontorer i USA, Tyskland og Kina (Hong Kong). De dekker hele linjen fra produktenes fysiske utforming til design av visuelle identiteter, og på merittlisten deres rager Apple-produktene over alt annet. Lunar og McKinsey fusjonerer ikke, såpass innsikt har de om sine respektive kulturer, men lar selskapene virke side om side. Avtalen er et nytt eksempel på en vel etablert trend i USA, og for å si det med Wireds egne ord; «big companies paying big bucks for design expertise».

Selv om oppkjøpet ikke er en åpenbar match ved første øyekast, virker det fornuftig ved nærmere ettertanke. Også designbegrepet har vært gjennom en dyptgående forandring. Det dreier seg ikke lenger om etikett og logo, men heller om alt fra produkter, merkevare, forretningsmodeller, strategi og struktur. Apples utvikling fra å være et garasjefirma i California til å bli et av historiens mest vellykkede selskap, har satt et mektig eksempel. Design er, i så måte, blitt en livsnødvendig kompetanse for alle som aspirerer mot den samme stjernehimmelen.

Reklamebyråene skjønte vel knapt hva som traff dem den gangen da PR-byråene overtok mesteparten av kundenes kommunikasjonsbudsjetter. Deres konservatisme er forøvrig et interessant trekk ved en bransje som hevder å ha kreativitet som sitt adelsmerke. Spørsmålet nå blir om den nye internasjonale trenden mot design vil skape tilsvarende forrykninger, og om våre byråer er på høyde med og rigget for situasjonen. Det er i alle fall å anbefale som et fast tema på styremøtene framover.

Men, aldri så godt at det ikke er vondt for noen. Wired peker også på en annen og bekymringsfull trend, at arbeidsvilkårene for de uavhengige designbyråene blir stadig vanskeligere. Flere gode byråer i USA og England har lagt inn årene og årsaken er uviss. Kanskje skaper businessverdens rekrutteringer til sine inhouse-miljøer et magert eksistensgrunnlag for alle som velger å stå utenfor folden?

Uansett er denne designtrenden verdt å merke seg, også når deler av vårt eget næringsliv skal vekkes til ny bevissthet. På Norsk design- og arkitektursenter jobbes det aktivt for å koble design og næringsliv. Fra en designers ståsted, kan de nå si tre uvanlige ord; Se til McKinsey.