Gyldendal er Norges største bokkonsern og har gjennom snart hundre år drevet forlagsvirksomhet.
Denne våren lanserte de romanen Dette blir mellom oss av debutantforfatter Alexander Kielland Krag på Instagram, samtidig som boken kan kjøpes i bokhandelen.
- Vi tror ikke nødvendigvis at det er enten eller når det gjelder digitale og analoge formater – i andre sammenhenger har det vist seg at nye formater kan virke markedsutvidende snarere enn kannibaliserende, men akkurat dette har vi aldri prøvd før, så vi vet jo ikke hvordan det slår ut, sier Camilla Bruseland, kommunikasjonssjef i Gyldendal.
TRY har bistått med rådgivning og prosjektledelse underveis i prosjektet.
Utfordrer eget kjerneprodukt
Romanen henvender seg i hovedsak til et yngre publikum i aldersspennet 15 til 25 år. Dette er en krevende målgruppe å nå, og de konsumerer stadig mer innhold i korte snutter.
- Når vi nå gir ut denne romanen på Instagram så tar vi samtidig på alvor det som er mantraet i kommunikasjon og markedsføring, nemlig at man må tenke kanaluavhengig og treffe målgruppene der de er på deres premisser, sier Bruseland – og dette er viktig nå som digitale produkter og tjenester blir et stadig viktigere forretningsområde for Gyldendal.
- Hvis man mener at det å treffe nye målgrupper på deres arenaer er viktig, så må man også være villig til å utfordre eget kjerneprodukt. I dette tilfellet har vi plukket en fysisk bok fra hverandre og satt den sammen igjen i en digital Instagram-verden. For oss er det å ta den digitale utviklingen på alvor, og jeg må si at jeg er imponert over de dyktige folka våre som går nye veier, sier forlagsdirektør for litteratur i Gyldendal, Anne Cathrine Knudsen.
- Bedre enn New York Public Library
Gyldendals Instagram-prosjekt er det første av sitt slag i Norge – om ikke i verden. Tidligere har New York Public Library fått mye anerkjennelse for sitt nytenkende prosjekt “Insta Novels” der de gjorde en rekke klassiske romaner tilgjengelige på Instagram og supplerte teksten med illustrasjoner.
- New York Public Libraries viste at plattformen kunne brukes til litteratur, men i all beskjedenhet ønsker vi å ta dette prosjektet et steg videre.
Den største forskjellen, mener Bruseland, er hvordan man forteller historien gjennom bilder, grafiske elementer og videoer – og ved det skaper et helt eget univers.
- Vi vet ikke om noen andre som har gjort akkurat dette før, så her prøver vi oss virkelig på noe helt nytt.
Interaktivitet i praksis
Oppdraget med å gjenskape romanens univers i bilder og filmer gikk til produksjonsselskapet All Images. Deres tolkning av innholdet er viktig for Instagram-opplevelsen. All Images er et Oslo-basert produksjonsselskap som leverer foto, film, lyd og musikk til alle flater og formater.
- Det var utrolig kult å vinne pitchen hos Gyldendal om hvordan vi skulle utforme en roman visuelt på Instagram. Og at vi fikk lov å styre design, foto, video og lyd som passet historiens utfoldelse online. Et perfekt oppdrag for vårt nye og ambisiøse selskap! sier Jeton Kaçaniku, daglig leder og fotograf i All Images.
Boken publiserer i stories, eller kapitler om du vil, som inneholder tekst, bilder og filmklipp. Dette er en helt ny måte å lese en bok på og en viktig del av prosjektet er også å følge med på lesernes respons og engasjement, slik at innholdet kan justeres i tråd med dette.
- Allerede nå har vi fått spørsmål som «Når kommer det bilde av Boffe?» som altså er hunden til Felix, hovedpersonen i boken. Vi har nå fått bilder av Boffe – og tilpasset publiseringsplanen slik at vi kan skape og fortelle historien sammen med følgerne på Instagram. Det er jo nettopp det som er spennende med å prøve oss på et nytt format, forteller Bruseland.
Slektstreet på plass
Forfatteren bak romanen Dette blir mellom oss er debutanten Alexander Kielland Krag. Han er tippoldebarnet til den store forfatteren Alexander Kielland og oldebarnet til dikteren Vilhelm Krag.
- Alexander har definitivt slektstreet på plass, men det viktigste er at han har skrevet en spennende og viktig historie – i tillegg til at boken er skrevet nettopp med tanke på publisering på Instagram. Det har vært viktig i dette pilotprosjektet, for selv om vi tenker kanaluavhengig er det en fordel at utgangspunktet er så fleksibelt at det kan passe i et Instagram-format, sier Camilla Bruseland.
Dette blir mellom oss er skrevet for unge, men historien er noe som alle kan relatere seg til, den handler om vennskap, kjærlighet og å finne sin plass i livet.
God start
6. mai ble det skrevet Norgeshistorie da første story av boken ble lansert på Instagram-kontoen @dbmo_2020. Frem til midten av juni vil følgerne kunne følge historien om Felix, Nicolai og Phillip.
- Og vi ser allerede nå at mange gjør nettopp det. Akkurat nå nærmer vi oss 8000 følgere og tallet øker jevnt og trutt, forteller Bruseland.
Men også i den fysiske verden har boken fått en god mottakelse. I tillegg til en rekke gode anmeldelser er det allerede nå klart at boken skal trykkes i et ekstra opplag, og rettighetene er også solgt til det danske forlaget Carlsen.