Podkast har på kort tid fått et solid fotfeste i nordmenns medievaner. Mer enn én av tre nordmenn – 37 prosent – hører på podkast minst én gang i måneden, ifølge Kantar TNS, og andelen stiger fra år til år. Denne uken fikk Norge endelig en offisiell podkastliste: Podtoppen https://www.podtoppen.no. Og selv om den har sine svakheter fordi alle aktører ikke er med, er det blitt litt enklere å vite hvem som lyttes mest til.
De mest ivrige podkastlytterne er under 30 år – en svært attraktiv målgruppe som er utfordrende å nå frem til. Statistikk viser også at flere og flere over 30 oppdager fenomenet. Ifølge MedieNorge er kjønnsfordelingen omtrent 50/50 mellom kvinner og menn.
Teknologigigantene har også fått øynene opp for podkaster, og legger til rette for at formatet skal vokse og blomstre. I august 2019 avslørte Google at deres «speech-to-text»-teknologi vil gjøre muntlig innhold i podkaster søkbart, som i praksis betyr at man slipper å lene seg kun på episodetittel og -beskrivelse for at publikum skal kunne søke seg frem til innholdet. Dette er et verdifullt steg videre, både for forbrukere og avsendere.
Flere musikkstrømmetjenester – deriblant Spotify og Tidal – inkluderer nå podkaster i sine bibliotek.
Slik går du frem når du skal lage podkast
Går du eller din bedrift med tanker om å lage en podkast, men vet ikke helt hvordan man skal gå frem? Spoon har startet Studio G17 sammen med podkast-ekspert Erik Aasheim, og her kommer våre tips til å komme i gang:
Fase 1: Innholdsplanlegging
Det første du må gjøre, er å finne ut hva slags podkast du ønsker å lage. Still deg selv noen spørsmål: Hva ønsker jeg å oppnå med podkasten? Hvem ønsker jeg å nå ut til? Hvilke historier er relevante for dem? Hvilke kilder bør brukes?
Det er dog en stor fallgruve du bør unngå i planleggingsprosessen:
– Man skal være uhyre varsom med å lage ting som oppfattes som markedsføring. Man må være åpen og ærlig på hvem som er avsender, og folk må oppleve podkasten som et journalistisk produkt hvor lytterne faktisk tror på det som sies, samtidig som de får opplevelsen av å lære noe nytt. Vi vet nemlig at podkastbrukere er krevende lyttere som ønsker å lære, sier Erik Aasheim, som i disse dager jobber med podkast-storsatsingen «Kidnappet i Syria» for NRK og Sveriges Radio.
Fase 2: Gjennomføring/innspilling
Når podkastkonseptet er spikret og innholdet er klart, kan innspillingen starte. Erik Aasheim har jobbet med radio i mange år, og stiller særdeles høye krav til lydkvalitet. Lytterne blir etter hvert mer og mer kresne også på teknisk kvalitet, og Aasheim anbefaler å ta det på alvor.
– Hvis lydkvaliteten er dårlig, spiller det ingen rolle hvor bra innholdet er, sier han og utdyper:
– Hvis man ønsker at folk skal høre podkasten, er man nødt til å tenke litt stort. 95 prosent hører podkast med gode øretelefoner, og da er det naivt å tro at man kan lage en bra podkast på et kontor med en iPhone-diktafon eller enkle mikrofoner. Når jeg lager podkaster bruker jeg godt utstyr og en meget god lydtekniker. Rett og slett fordi lydkvalitet er ekstremt viktig.
Stadig oftere er det ønske om at podkasten skal filmes. Det er nemlig mange fordeler ved å lage video av podkasten.
– Noen av våre kunder bruker videoene på seminarer, konferanser, interne samlinger og på stands. Men den klart største og viktigste fordelen, er at man kan publisere korte videosnutter i sosiale medier. Dette gir god oppmerksomhet til podkasten, sier Aasheim.
Fase 3: Distribuering
Når podkasten er innspilt, redigert og mastret, er den klar til å bli sluppet ut til publikum. Det er flere plattformer å velge som «vert» for din podkast, for eksempel Soundcloud og Pippa.
– Jeg holder en knapp på Pippa som er en brukervennlig plattform. Så kan du komme videre ut på strømmetjenester som Spotify, Tidal, Itunes og Acast.
Når du har podkasten tilgjengelig, er utfordringen å gjøre ditt publikum oppmerksom på den. Da må du tilbake til fase 1: hvem er din målgruppe og hvor er de?
– Jeg har veldig god erfaring med å bruke små videosnutter til promotering av podkaster. Og utnytt ditt nettverk av eksisterende kunder/interessenter etc. Det beste er jo å bli en snakkis! sier Aasheim.
Podkaststudioet G17
Trenger du hjelp til å komme i gang? Vi bidrar gjerne. Studio G17 er et nytt podkaststudio i Oslo sentrum som tilbyr totalleveranse til din virksomhet. Studioet har splitter nytt utstyr, flott akustikk, tilstøtende rom for produsent, og mulighet for trekamera filmproduksjon – i tillegg til ren lyd, så klart. Studio G17 er et samarbeid mellom Spoon og Primus Productions, og har full tilgang til en omfattende stab bestående av erfarne journalister, rådgivere, filmregissører, designere og reklamefolk.
I spissen for Studio G17 står den tidligere NRK-programlederen Erik Aasheim. Med sine 35 års erfaring innen journalistikk og kommunikasjon, står han villig og klar til å hjelpe med absolutt alt til din podkast.
– Vi kan bistå med alt du trenger til podkastproduksjonen. Konseptutvikling, dramaturgi, innpakning, lydbilde og distribusjon. Og jeg kan stille som programleder hvis det er ønskelig, sier Aasheim før han legger til:
– Men hvis man har lagt sin egen podkastplan og kun ønsker å leie studio og lydtekniker, er det fullt mulig. Vi tilbyr forskjellige pakker som er tilpasset forskjellige behov.
Podkast-studioet ligger ved siden av Spoons kjøkken, og har rikelig med sitteplasser på utsiden dersom du har gjester som trenger et sted å vente på tur. Wifi og kaffe er selvfølgelig tilgjengelig, og – dersom været tillater – kan dere ta pausene på Oslos kanskje fineste takterrasse.
Interessante fakta om podkastlyttere i USA
Det flommer ikke over med statistikk for podkastbruk i Norge, men i USA finner vi noen interessante tall fra 2019, hentet fra podcastinsights.com.
- 80 prosent av amerikanerne lytter på hele eller nesten hele podkasten de setter på. Bare 12 prosent skrur av før de er halvveis.
- Podkastlyttere i USA er mer sannsynlige til å følge bedrifter/merkevarer på sosiale medier.
- Amerikanske podkastlyttere er mer sannsynlige til å abonnere på TV-strømmetjenester (Netflix, Amazon Prime osv.), og er derfor mindre sannsynlige for å bli eksponert for lineær TV-reklame.
- 69 prosent av amerikanske podkastlyttere sier at podkastreklamer gjør dem oppmerksomme på nye produkter eller tjenester.