Utfordring

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har som formål å ivareta asylsøkeres rettssikkerhet i Norge. Det spres mye hat og usannheter om asylsøkere og flyktninger på nettet, spesielt i nettavisenes kommentarfelter, og på sosiale medier. Også på redaksjonell plass er det mye uvitenhet, feilsiteringer og spredning av uriktigheter. Det forfektes et menneskesyn vi mener ikke er, eller i hvert fall ikke bør være, det representative holdningsbildet til nordmenn i 2014. Målet med kampanjen/tiltaket #bliklokere er å ta tak i nordmenns fordommer og usannheter om asylsøkere som florerer på nettet, få dem frem i lyset, og skape en arena der Noas kan møte ytringene med sine meninger basert på saklig informasjon og fakta.

Idé

Bliklokere.no er ikke et sted for å henge ut, men for å svare – et verktøy som gjør det lettere for folk flest å motsi all uretten mot asylsøkere på nettet. Da kan vi ta livet av fordommer med fakta, få en nyansert debatt og bli klokere.

Slik fungerer det:
Man tagger (kommenterer innlegg i debattfeltene i Norges nettaviser og sosiale medier) usannheter om asylsøkere med #bliklokere. Da blir saken og kommentaren postet på bliklokere.no, sammen med et svar fra NOAS basert på statistikk og fakta med relevans til ytringen. På denne måten kan alle bidra til å sende en tydelig beskjed til haterne, og samtidig få belyst et viktig tema. Bliklokere.no plukker opp #bliklokere-tagger i kommentarfeltene til landets største aviser og svarer på dem med fakta.

 

Effekt

- Emneknaggen #bliklokere ble brukt av en rekke kjendiser, politikere og oponionsdannere. - Diverse medier skrev om kampanjen som skapte debatt i kommentarfeltet, blant annet Dagsavisen, Nettavisen og Aftenposten.