Bakgrunn
For ti år siden lanserte BBC det som skulle bli deres største naturhistoriske suksess noen sinne, Planet Earth. Med Sir David Attenborough i spissen og en produksjonskvalitet vi bare kunne drømme om på den tiden, ble Planet Earth sett av over 600 millioner mennesker verden over. Her til lands var serien også svært populær, og det er nok en av få naturdokumentarer som har det vi kan kalle blodfans.
Ti år etter serien som revolusjonerte en samlet dokumentarfilmbransje var det duket for andre sesong. Planet Earth II skulle lanseres. Selv om serien nok en gang er det ypperste innen naturhistorisk filmproduksjon, var det noen utfordringer her til lands. Først og fremst skulle serien sendes i sin helhet på BBC Earth, en nisjekanal få hadde hørt om og enda færre hadde i sin TV-pakke.
Mål
Det holdt ikke å skape mye blest om serien, dersom ingen visste hvordan de skulle se den. Oppgaven var altså todelt, å skape entusiasme og forventning til nye Planet Earth II og å skape høyere kjennskap og preferanse til BBC Earth.
Gjennomføring
For å klare å bevege folket over den veldig høye terskelen det er å faktisk skaffe seg en ny lineær TV-kanal, holdt det ikke med tradisjonell medieomtale. Vi var nødt til å få med kanalinformasjon som ofte klippes vekk på medienes desker og vi måtte nå ut til målgruppens opinionsledere.
Vi begynte arbeidet med å implementere kanal-info i alle pressemeldinger, samt at vi understrekte at BBC Earth var en kanal man aktivt måtte velge inn i kontakt med journalistene. Dette førte til at nesten alle artiklene inneholdt en oppfordring til å skaffe seg BBC Earth eller ved å understreke at Planet Earth II kun ble sendt på denne kanalen. For å nå ut til opinionslederne måtte vi først få vist dem serien. Vi følte at for en så stor serie, måtte vi ha en spektakulær visning. Derfor arrangerte vi en førpremiere som kunne konkurrert med en hvilken som helst storsatsning fra Hollywood.
Til førpremieren på Vika Kino sendte vi invitasjoner til forskere, politikere og viktige næringslivstopper så vel som bloggere og kjendiser med et uttalt engasjement for naturen. På den måten koblet vi Planet Earth II opp til noe viktigere, nemlig som et bevis på det vi har å tape, hvis vi ikke endrer oss.
I tillegg til fagpersoner fra forskning, politikk og miljø fikk vi med oss en rekke kjente profiler på førpremieren. Nina Jensen, leder for WWF i Norge, var strålende fornøyd og gledet seg til å se mer. Henrik Thodesen, Per Heimly og Frederic Hauge var like entusiastiske. Vi hadde også gleden av å gjeste en partileder, i form av Trine Skei Grande, på tross av at det samtidig foregikk en jubileumsfeiring på rådhuset.
Resultat
Førpremieren ble en enorm suksess med 290 gjester, flere medlemmer av pressen og et imponert publikum som gladelig delte sine meninger og serien. Noen av de oppmøtte gikk til og med så langt at de delte bilder av kanalinformasjonen vi hadde på skjermen før selve visningen. Totalt fikk vi en medie-rekkevidde på over 12 millioner gjennom 40 artikler, hvorav alle var utelukkende positive. Vi har i tillegg klart å inngå redaksjonelle samarbeid rundt video-klipp fra serien med ABC Nyheter og VG TV. Men viktigst av alt; Planet Earth II satt nye seerrekorder for BBC Earth, og trakk kanalens største antall nye seere siden lanseringen.
Innlegget er hentet fra PR-operatørenes hjemmeside