I dag er tenåringene både på digitale, globale og sosiale plattformer, men hva er det som egentlig engasjerer dem, og hvor kan du nå dem? Vi deltok nok en gang på Kantars årlige seminar om medietrender – og denne gangen om unges medievaner. Her får du en oppsummering av hvordan medietrendene har endret seg.
Nyhetskonsumet hos norske tenåringer
Ifølge Kantar er VGs Snapchatkonto og Facebook store nyhetskilder hos ungdommen. Lineær-tv fortsetter å falle, og har en nedgang på 77 prosent fra 2008 til 2020, hvor minuttene ser ut til å forsvinne til gaming og utenlandske strømmetjenester som YouTube og Netflix. Av de sosiale plattformene er Snapchat størst (84 prosent), deretter kommer Instagram (71 prosent) og Facebook. Facebook har imidlertid hatt et enormt fall, og antall brukere er redusert fra 88 prosent til 57 prosent i perioden 2017 til 2020. Fra å være den største plattformen brukes Facebook kun til faglig informasjon og kontakt med slektninger, og det er mest de eldre som bruker det aktivt, ifølge ungdommen selv.
Den store utfordreren
TikTok er særlig dominert av den yngste gruppen. Hele 59 prosent er på TikTok ukentlig hvor brukerne deler eller konsumerer 15 til 60 sekunders videoer med både humor og dans. Men selv om appen startet som en plattform med uformelt innhold og underholdning i hverdagen, har flere samfunnsaktører etablert en profil – nettopp for å nå den yngre målgruppen. I dag finner vi leger, helsesøstre, nyhetsmedier og kommersielle aktører på TikTok. Redningsselskapet opprettet blant annet en konto forrige sommer for å informere om sikkerhet på og ved sjøen, en konto som i dag har over 40.000 følgere. Politiets nettpatrulje i vest dominerer med nærmere 500.000 følgere, mens legen Wasim Zahid snakker om alt fra dialysemaskiner og koronavaksiner til sine 40.000 følgere. Vi finner også psykologen Maria Østhassel som har skaffet seg tusenvis av følgere ved å snakke om mental helse på en engasjerende måte, og mange flere.
Slik lykkes du med innholdet
I 2017 var VG den første i Norden som publiserte nyheter på Snapchat, og i dag har kanalen 600.000 abonnenter. Den har i tillegg blitt den viktigste nyhetskanalen for unge mennesker. Så hva var det VG fikk til?
Hovedsakelig handler det om å tilpasse innholdet og gjøre nyhetene mer attraktive for de unge. Nyheter er ofte tunge saker, og har liten påvirkning på ungdommens hverdag. Hvordan man fremstiller nyhetene spiller derfor en stor rolle. Problemet er nemlig ikke at norske barn ikke leser. Tvert imot er det 7 av 10 unge som leser minst en gang i uken. Det ser imidlertid ut til at en multimediaopplevelse, som innebærer bruk av videoer, grafer og animasjoner er nøkkelen, og gjør det lettere å oppfatte komplekse temaer.
Det aller viktigste er at nyhetene må handle om de unge. Hva Gro Harlem Brundtland mener om klima er lite interessant, men hvilke tiltak som må gjøres, og hva det betyr for deres generasjon skaper fort engasjement. Du må fortelle dem om hvorfor de skal bry seg, og holde saken kort og konkret – ikke utbroder om krangler mellom toppolitikere. Det kan også være hensiktsmessig å bruke unge mennesker i saken og vise konkrete eksempler. Gå aktivt ut og hent deres meninger, ta de på alvor og ta deres perspektiv – det er tross alt der fremtiden ligger.
Uansett hvem du ønsker å nå ut til, er det viktig at du setter av tid til å bli kjent med målgruppen din. Det viktigste er å finne hvem som ønsker å spre budskapet for deg, for å så forme budskapet etter dette. Er du usikker på hvordan merkevaren din kan kommuniseres på best mulig måte, bidrar vi gjerne med å finne de ulike målgruppene og hvilke mediekanaler du bør satse på.
Ta kontakt med byråleder Petter Thorendahl pt@pr-o.no for å høre hva vi kan gjøre for dere.