Det er billig og relativt ukomplisert å lage en podcast, men kanskje ikke så enkelt og ukomplisert som mange tror. Som gammel radiomann reagerer jeg først og fremst på at så mange podcastere tar så lett på lydkvalitet. Noe som er merkelig, når alt man har i en podcast er lyd. Innholdet eller gjestene kan være verdens mest spennende, men når lyden ikke holder mål blir det slitsomt å høre på. Desto lettere å la være å høre på.

God lyd er viktig

Jeg sammenlikner podcast med tidlige tiders web-TV. Før nett-tv vokste opp var tanken at så lenge det var lyd og bilde, var det ikke så nøye med kvaliteten. Misforstå meg rett. Mange podcaster er glimrende, både med tanke på lyd, form og innhold, men for mange er ikke det. Noe som er synd, for det er ikke så mye som skal til for å heve kvaliteten betraktelig. Rubicon og VG’s «Uløst» var et glimrende stykke radiohåndverk og en nytelse å høre på. Denne podcasten var selvfølgelig noe helt annet enn de ukentlige produksjonene fra diverse nettaviser og andre podcastere. Jeg etterlyser ikke måneder med research, dokumentariske intervjuer og veldig fjong produksjon hos de «enklere» podcastene. Men hva med å rådføre seg litt med noen som kan lyd og radioproduksjon?

Presentasjonsfaget

Vel så viktig som lydkvalitet er presentasjon. Alle i media, markedsføring eller kommunikasjon kan være enige om at form og presentasjon er avgjørende for å levere et budskap. Jeg tror samtidig vi alle kan være enige om at ikke alle er gode programledere. Hvorfor undervurderer da så mange podcastere denne rollen? Lyden kan være god, innholdet kan være godt, men hvis det ikke presenteres på riktig måte mister det sin kraft. Å være en god journalist er ikke det samme som å være en god radioprogramleder. Ville du bedt en farmasøyt om å være kirurg?

Kanalen MÅ ikke brukes

Hvorfor blir så mange podcaster så stemoderlig behandlet? Jeg vet ikke svaret, men tilbyr noen teorier. Kan det være fordi mange eksperimenterer med dette? Fordi det er en ny kanal? En del nettaviser, for eksempel, er kanskje ikke sikre på om dette er noe de vil satse på, derfor prøver de seg litt fomlende frem. Når prosessen preges av slik prøving og feiling, blir den også drevet av vilje og ønske, og kanskje ikke like mye evne. Det er dem som virkelig vil og synes det er gøy som får oppgaven. Tenk hvis all denne viljen og skapergleden fikk litt hjelp. Det er ikke så mye som skal til.

Vurderer du å starte opp en podcast? Ta kontakt med PR-operatørene og Nils Johan. Han kan mye om radioproduksjon og kan gi gode podcast-råd.

 

Nils Johan Halvorsen
Rådgiver i PR-operatørene

Innlegget er hentet fra PR-operatørenes hjemmeside, og kan også leses her.