Se! Se! Sånn gjør jeg!
Se! Se! Sånn gjør du!
Se! Se! Sånn gjør vi!
Hermegåsa kommer!
Sånn lyder begynnelsen på Lillebjørn Nilsens barnesang, og i det siste virker det som om dette gjelder for sosiale medier og.
Instagram la nettopp til Snapchats «stories»-funksjon i sin app. Det er ingen vits i å kalle det noe annet en gang, det er akkurat den samme funksjonen, den heter til og med det samme. I tillegg la de til direktemeldinger og Facebook er ikke lenger Facebook, men egentlig mest «Messenger». Men hvorfor er det sånn? Hvorfor blir Twitter «kun» brukt av journalister og politikere? Og hvorfor er det blitt teit å skrive statusoppdateringer på Facebook?
«Context collapse»
«Context collapse», eller kontekstkollaps, handler om at når vi ytrer noe i de tradisjonelle sosiale mediene som Facebook eller Twitter så er det ikke lenger en kontekst, men mange. I Facebooks aller tidligste stadie var konteksten «jeg sier noe til medstudenter på Harvard», nå er det for de aller fleste «jeg sier noe til verden». Man har ikke lenger oversikt over hvem man snakker til, og dermed ikke lenger en forståelse av hvilken kontekst posten oppfattes i.
Dette kan by på utfordringer og feil oppfatning av en post. Din innerste vennekrets kjenner sikkert igjen dine ironiske poster, men sjefen din, eller bestemoren din blir kanskje sjokkert over det samme innholdet.
Bytter fra ropert til hviskeleken
I de sosiale medienes unge alder handlet det om oppmerksomhet og å rope høyest. Det vi ser nå er en overgang fra å snakke til alle til å snakke til den vi egentlig bryr oss om, men samtidig vil vi gjerne snakke til alle innimellom.
Mange husker sikkert MSN. Er det egentlig noen forskjell mellom MSN og Facebook Messenger? Er ikke Snapchat egentlig akkurat det samme bare med bilder? Her finner vi også grunnen til at så mange av de sosiale mediene kopierer hverandre. Da de startet opp handlet det om å finne sin unike posisjon i online samfunnet. Nå handler det om å kunne tilby både muligheten til å snakke til alle (Facebook/Twitter/Instagram) og å tilby muligheten til å snakke med noen utvalgte (Snapchat). På grunn av dette får «ropert»-plattformene direktemeldinger og «hviske»-plattformene postemuligheter (MyStory, memories).
Hvordan påvirker det bedrifter sin kommunikasjon?
Bedrifter i sosiale medier påvirkes blant annet ved at målgruppene deres flytter seg. Målgruppene er ikke lenger like ekstrovert (posting, kommentarer) på for eksempel Facebook, de blir mer og mer introvert (chat, gruppechat), spesielt blant de yngste.
Dette gjør det vanskeligere å engasjere målgruppen. Man må derfor lage innhold som er interessant nok til at målgruppen ønsker å dele det, også i sine interne gruppechatter eller kanaler.
Selve kontekstkollapsen er det også lurt å være oppmerksom på. Dette er noe de fleste bedrifter har opplevd gjennom andre medier som TV, radio og aviser på reklamesiden. Selv om du har god oversikt over de som for eksempel liker siden din på Facebook eller Instagram, så er det ikke uvanlig at også andre ser posten. De opplever den kanskje i en helt annen kontekst fordi de ikke følger din bedrift til vanlig.
Til syvende og sist er det det samme som alltid har vært viktig, godt innhold.
Eivind Hammer Myhre
Rådgiver i PR-operatørene
Innlegget er hentet fra PR-operatørenes hjemmeside, og kan også leses her.