Gårsdagens pressekonferanse illustrerer hvordan Trump håndterer media. Han skryter uhemmet av seg selv og kaller journalister for forferdelige mennesker samt folkets fiende. Samtidig roser han demokrater og prater om å gjenforene landet. Hvorfor oppfører denne rike, rare mannen seg slik overfor media?
Det finnes enkelte som hevder at Donald Trump egentlig er veldig smart. De påstår at han sier idiotiske ting med vilje. Det er angivelig en del av hans geniale PR-plan. Jeg er dypt uenig.
Jeg mener at den amerikanske presidenten på mange måter er en idiot. Samtidig kan han være uhyre effektiv i sin håndtering av media. Ved å være kontroversiell, bruke enkel logikk og stadig gjenta lettfattelige påstander – uavhengig av om de er sanne – har han sikret seg stor plass i mediebildet. På den måten har han nådd fram til det amerikanske folket, og jeg tror dette er en viktig grunn til at han ble president.
Etter min mening har Trump skjønt hvor effektiv mediehåndteringen hans er, og derfor fortsetter han å si idiotiske ting. Den appelsinfargede presidenten gjør en god jobb under gårsdagens pressekonferanse, takket være sin effektive, idiotiske måte å håndtere media på.
Her er noen observasjoner fra den eksplosive pressekonferansen.
– Nå som valget er over, er valget over, og alle er forelsket
Etter min mening utgjør gjenforening og fredsmegling med demokratene et av presidentens hovedbudskap under pressekonferansen. Trump erklærer rett og slett at «alle er forelsket» nå som mellomvalget er gjennomført.
Jeg synes det fungerer godt for Trump å deklarere at fred og harmoni nå er realitet. Selv om mange skjønner at han beskriver en virkelighet som ikke eksisterer, klarer han å få journalistene til å høres negative ut i forhold til hans positive budskap.
I tillegg til å kunngjøre at det er sånn, sier presidenten at han håper det vil bli sånn.
– Forhåpentligvis kan vi alle samarbeide neste år for å fortsette å prestere for det amerikanske folk, sier han.
Det er et fint budskap, og jeg håper det samme som Trump håper. Jeg tror Trumps motivasjon for å samarbeide med demokratene er å skape resultater for velgerne. Men jeg er ikke overbevist om at det kommer til å skje, for det er flere grunner til at Trump vil samarbeide.
Jeg tror Trump vil samarbeide med demokratene fordi republikanerne nettopp mistet flertallet i ett av to kamre i Kongressen. Da er det plutselig mye viktigere å være på bølgelengde med sine politiske motstandere.
Jeg tror også at Trump vil samarbeide med demokratene fordi han vil ha minst mulig etterforskning av fortiden sin. Hvis demokratene setter i gang omfattende etterforskning, vil Trump nekte å samarbeide.
– Hvis de gjør det, så er alt en krigslignende situasjon, sier han.
Flere spørsmål om gangen fungerer ikke, i hvert fall ikke på Trump
Journalister generelt, og amerikanske journalister spesielt, har en tendens til å stille flere spørsmål om gangen. Og de stiller gjerne lange, kompliserte spørsmål. Jeg mener at det ikke fungerer. Det gjør at ingen får med seg hva journalisten egentlig lurer på, og Trump står fritt til å svare hva han vil.
Under pressekonferansen sier journalist Scott Thuman i Sinclair Broadcast Group følgende:
– Herr president, jeg spurte deg på mandag om det er noe du angrer på fra dine to første år, og du sa at du kunne og burde hatt en “mykere tone”. Dine kritikere, som du kan se for deg, dine skeptikere, sier at de ikke har store forhåpninger om at det kommer til å skje. Blir du nødt til å endre tonen din hvis du skal få ting gjennom i Kongressen etter å ha tapt Representantenes hus? Og du sa også at du ville strekke ut en hånd [til demokratene], hvordan vil det foregå?
Etter dette lange og kompliserte spørsmålet – som inneholder to spørsmål – responderer Trump ved å prate om hans forhold til media. Han nevner ikke Kongressen eller demokratene én eneste gang. Når Thuman skjønner at Trump ikke har svart på spørsmålene hans, sier han febrilsk:
– Men ikke om media, sir, ikke om media, hva med Kongressen?
Men det er for sent. Neste journalist får mikrofonen. Jeg tror det er mer effektivt å stille Trump konsise spørsmål.
En ekstrem utfordring for media
Pressekonferansen illustrerer at Donald Trump er en kolossal utfordring for journalister. Han lyver og gjentar deretter løgnen så ofte at folk begynner å tro på det. Han prater på en måte som alle forstår, med en logikk som er lett å følge. Samtidig har Trump lite respekt for ytringsfrihet, og han kaller ofte media for “folkets fiende”. I tillegg inndro Trump-administrasjonen akkrediteringen til CNNs Jim Acosta etter gårsdagens pressekonferanse.
Jeg la imidlertid merke til noe jeg likte. Pressekonferansen varte i halvannen time, for Trump fant ut at han hadde lyst til å holde på lengre enn planlagt. Flere av journalistene sa at de var glade for at han holdt pressekonferanse, og de sa at de håpte det ville bli flere av dem framover.
Jeg synes det er bra at det er direkte kommunikasjon mellom presidenten og journalistene. Da er det lettere for begge parter å få fram nyanser. Men journalistene må jobbe hardt for å overvinne Trumps suverene mediehåndtering. Denne effektive idioten har vist hvor langt du kan komme når du er flink til å kontrollere mediebildet.
Dette innlegget er skrevet av:
Steinar Daltveit
Tekstforfatter og rådgiver
478 26 344 / sd@pr-o.no