Høsten er nemlig i gang. Og med det er det mange nyutdannede kommunikasjonshoder som nå skal sette i gang en lang karriere. Kjærnes skildrer sitt første møte med bransjen slik:

– LinkedIn minnet meg akkurat på at jeg startet i PR-operatørene for ti år siden, rett fra skolebenken. Selv om jeg ikke føler at det er så innmari lenge siden er det ganske mange ting jeg skulle ønske at jeg visste da jeg ung, litt naiv og ganske nervøs trippet inn døra her for aller første gang. Og forhåpentligvis er det noen ferskinger som kan lære noe av dette, utdyper Kjærnes som videre har følgende råd:

En retainer har ingenting med en tannregulering å gjøre. Det tok meg ganske lang tid å skjønne hva folk mente når man snakket om retainerkunder, og jeg var litt redd for å spørre. Noe som leder til neste råd:

Fake it ‘til you make it. Nei, du skal ikke late som om du kan ting du er helt kunnskapsløs om, men gyv løs på oppgaver med en god porsjon selvtillit (som ikke skal tippe over til arroganse) og tør å stille spørsmål når det er om ting du rett og slett ikke har en forutsetning for å vite. (Til slutt skjønte jeg faktisk hva en retainer var på egenhånd.) Men:

Det finnes dumme spørsmål – og det finnes dumme svar. Det smarteste du gjør når du lurer på noe er å gjøre det du kan for å finne svaret på ting selv, og heller spørre gode kolleger rundt deg når du har prøvd å finne ut av ting på egenhånd. Er de ikke villig til å hjelpe deg da var de kanskje ikke så gode kolleger allikevel?

Nyt det du opplever underveis. Dette er en jobb som gir deg mulighet til å gjøre og oppleve en hel del ting som ikke er forunt alle andre. Husk på å se litt ekstra godt rundt deg og ha nesen opp fra mobilen når du får komme deg ut av kontoret – det er et frynsegode som er verdt mye.

Pust med magen. Dette er ikke noe sånn svadaråd for at man skulle huske å roe ned i ny og ne. Stress skaper kortisol, kortisol blir du tjukk av sies det. Ved å trekke pusten godt og dypt samt å ha gode vurderinger av hva som man trenger å haste med og hva som kan forskyves, kan du ha det litt bedre med seg selv på alle måter.

Ikke la deg stresse av andre med spisse albuer. Du vi alltid møte noen av disse som kjemper om å komme seg opp og frem, men følg din egen magefølelse og intuisjon og ikke la deg stresse for mye av det. Det er ikke noe galt med å ville opp og frem, men gjør det på egne premisser – ikke andres.

Vi må ta sjansen

I andre kvartal 2016 er det 12.000 flere arbeidsledige unge enn på samme tid året før. Samtidig tar flere utdannelse, og mange studenter kjenner seg nok igjen i en prestasjonskultur hvor alle andre virker så utrolig mye flinkere. Fersk juniorrådgiver Nikolai Riibe mener studenter må få nesa opp fra pokémonskjermen og ta eierskap til sin egen fremtid. Han gir også følgende råd:

Vi må slutte å oppføre oss som sauer i en saueflokk. Det er lett å la seg påvirke av omstendighetene, men vi må heller forsøke å påvirke omstendighetene selv. På skolebenken blir man i høy grad utfordret, og alle blir vurdert etter samme skala. Et element som derimot ofte mangler er praksis. Å sette teoriene ut i praksis er svært givende og bør ikke undervurderes.

Mange tror at arbeidserfaring er viktig fordi det ser «fint ut på CV’en». Det er kanskje riktig at det ser fint ut, men det beste med erfaring ser ut til å bli slukt opp i sulten for «endorsements» på LinkedIn. Erfaring gir nemlig trygghet og selvsikkerhet for ens egen del. I tillegg oppdager man kanskje sider av seg selv man ikke visste om? Det er dette som kan kalles erfaring, og er et privilegium man aldri bør glemme som studentmedarbeider, praktikant, intern og lignende.

Man må tørre å feile. Selv har Riibe under studietiden fått erfaring fra flere bransjer, alt fra bank til departement og konsulentbyråer. I konsulentbyråer arbeides det gjerne bredt, derfor blir interessen for å lære svært viktig påpeker han. I tillegg er det altså viktig å være uredd, og ikke fremmed for å forsøke noe nytt. Blir man for bundet opp mot prestasjonskulturen hvor alt skal være riktig til enhver tid kan man fort risikere at de gode ideene forblir usagt.

Tørr å ta en sjans. Det er Riibes oppfordring til både bransjen og studenter.

-Jeg mener norske bedrifter har et stort ansvar for å gi studenter og nyutdannede en mulighet, men studenter må samtidig tørre å ta en sjans selv, sier Riibe.

Tørr å sats på det studiet du virkelig brenner for, velg det valgfaget du virkelig digger, tørr å ta det semesteret i utlandet og lag den appen du alltid har savnet. I tillegg må man tørre å ofre A-snittet for en spennende studiejobb. Det er disse valgene som definerer hvem du er.

Nikolai Riibe
Rådgiver i PR-operatørene

og

Hanne Kjærnes
Partner i PR-operatørene

Innlegget er hentet fra PR-operatørenes hjemmeside, og kan også leses her.