3,7 millioner nordmenn har en Facebook-konto. Av disse logger 3 millioner seg på Facebook hver eneste dag. Disse tallene hentet fra Ipsos MMI gjør Facebook til en viktigere kanal enn Google og egen hjemmeside for mange bedrifter. For at Facebook har utviklet seg fra å være en sosialiseringsplattform til å bli en markedsføringsmagnet har mange fått med seg. Men om du ikke har tatt steget ut ennå, eller trenger tips for hvordan du kan optimalisere Facebook-siden din, må du følge med her. Dette er de 7 spørsmål du må stille deg når bedriften din skal legge Facebook inn i markedsplanen:

1. Hvorfor skal jeg være på Facebook?

Det aller første du må finne ut av er hvor kundene dine befinner seg. Om målgruppen din ikke er aktive på Facebook er det liten vits å bruke tid og penger på tilstedeværelse der. Den enkle løsningen er å se hva konkurrentene dine gjør, men om du skal samle inn data for å utnytte det senere bør det gjøres mer arbeid. Følg med på hvor de store diskusjonene i bransjen befinner seg i sosiale medier, og gjennomfør gjerne en undersøkelse blant et representativt utvalg av befolkningen for å finne ut av hva slags forventinger din potensielle kundegruppe har. Dataen herfra kan vise seg å være verdifull når du skal lage innhold senere.

2. Hva skal slags stil og tone skal jeg ha?

Når du først har funnet ut at kundene dine bruker Facebook aktivt må du finne ut av hvordan de bruker kanalen. Med andre ord er det viktig å bruke Facebook på samme måte som målgruppen din gjør det. I innholdet du publiserer kan du velge mellom tekst, video og bilde, eller en kombinasjon av disse. Rapporten Facebook-effekt 2016, som du kan bestille her, viser at video fungerer aller best på Facebook. Årsaken er at Facebook prioriterer videoinnhold i nyhetsstrømmen til brukeren før bilder og tekstlenker. En video har imidlertid lite for seg hvis brukeren ikke ser videoen lenge nok til å fange opp budskapet ditt. Hovedregelen er derfor at du i løpet av de tre første sekundene må trigge seeren til å se videre. Er det ingen «hook» scroller man bare videre nedover. Om video ikke er aktuelt i posten din, kan det være greit å ha i bakhodet er at også stillbilder har god effekt. Bilder dekodes nemlig 16 ganger raskere i hjernen enn tekst. Det er derfor mye enklere å oppnå en stopp-effekt i nyhetsstrømmen. Med andre ord, tenk bilde før tekst så godt det lar seg gjøre.

3. Hvordan sørger jeg for å nå målgruppen min?

Test, test, test! Lag flere versjoner av samme budskap på innleggene dine og test de mot ulike segmenteringer for å finne ut av hvilke som går best. Bilder, tekst, målgrupper, kjønn, alder, lokasjon, og interesser er bare noe av det du kan segmentere. Denne aktiviteten kalles «split testing» og gir deg et grunnlag for å se hvilke budskap som passer for ulike målgrupper. Med andre ord en ekstremt god måte å samle inn data på for å utvikle Facebook-siden din og holde følgerne engasjert over tid.

I tillegg til dette kan du lære av andre annonsører. Når du selv er på Facebook og du ser en betalt annonse som du lurer på hvorfor nettopp du blir eksponert for, kan du trykke «Why am I seeing this»-funksjonen. Her kan du lære mye om hvordan dine konkurrenter og andre bedrifter segmenterer sine innlegg.

4. Hvor ofte skal jeg poste?

Det er ingen fasit svar på hvor ofte du bør kommunisere på Facebook. Det kommer rett og slett an på hva bedriften din har behov for. De store avisene og nyhetskanalene må komme med oppdateringer flere ganger om dagen, mens for Joker på Svolvær holder det å si ifra til lokalbefolkningen når skreien har ankommet eller at de har supersalg på årets påskelam. En grei pekepinn for de aller fleste annonsører er 2-3 innlegg i uken.

Det som kan være greit å ha i bakhodet er at folk hater å bli mast på. I det du logger deg på Facebook er det mellom 1500 og 15000 annonser, statusoppdateringer, bilder og videoer som venter på deg. Basert på algoritmene til Facebook er det ca. 300 som velges ut at skal vises i nyhetsstrømmen din. Det vil si at innholdet som brukeren til slutt bli eksponert for bør ha en verdi for ham eller henne.

Algoritmene vurderer hva Facebook tror du som bruker opplever som godt innhold. Måten de gjør dette på er ved å analysere innlegg du liker, deler og kommenterer, hvem du snakker med i chatten, og hvor lang tid du bruker på å lese innlegg, artikler, video osv. Der du scroller fort forbi antar Facebook at du opplever innholdet som uinteressant. Dette betyr med andre ord at om du ofte publiserer innhold som målgruppen ikke finner interessant, så vi ikke algoritmene til Facebook prioritere ditt innhold i disse menneskenes nyhetsstrøm.

5. Hva skal jeg måle?

Kanskje det viktigste for bedriften din er å bestemme seg og være ærlig på hva som skal måles. Det er veldig lett å falle i ”likes”-fellen, men hvor mye har det egentlig å si at noen har likt innlegget ditt? Facebook-effekt 2016-rapporten viser at antall klikk på linkposter er omvendt proporsjonalt med antall likes på posten, hvilket vil si at de innleggene med mange likes får færre lenkeklikk. Dersom målet for Faceook-siden er å drive trafikk til nettsiden, bør du altså unngå å jage etter antall likes.

Finn ut hva som er viktigst for å nå dine forretningsmål og sett mål deretter. Er det visningspris (CPM), klikkrate (CTR), klikkpris (CPC), konverteringsrate (CVR), konvertering/salg (CPO) eller er det kanskje øke merkevarekjennskap eller kundeservicen? Her er det bare å sette seg ned å bli enige om realistiske og ikke minst viktige mål sammen.

6. Hvor ofte må jeg være pålogget bedriftssiden?

I dagens digitale tidsalder er kundene påkoblet døgnet rundt. Men om du også skal være det kan det bli dyrt. Det som er viktig er å ha en service som ikke bryter med en normal forventing i kundegruppen. Styr derfor forventningene til kundene dine ved å kommunisere klart når Facebook-siden administreres. For om ikke du hjelper kundene dine der de er, går de til en konkurrent som kan tilby denne tjenesten. Om det likevel kreves en døgnåpen variant, men arbeidstimene er for dyre, kan chatbots vurderes. Dette er ganske enkelt kunstig intelligens som lar data snakke med deg. Apples «Siri» er et velkjent eksempel på bruk av kunstig intelligens.

Test ut hvordan en chatbot fungerer her. (Lik siden og trykk på «send melding», så får du shoppinghjelp til alt fra A til Å, fra en robot!).

Roboter som tar over jobber til annonsører er faktisk ingen fjern framtidstanke. Et ferskt eksempel kan hentes fra høstens valgkamp i USA. Uten å argumentere for at det nødvendigvis har noen sammenheng med hvem som vant presidentvalget, skal det sies at på et tidspunkt hadde Trump 175.000 forskjellige splitt-tester ute samtidig på Facebook. Så mange budskap og segmenteringer rettet til spesifikke målgrupper er nok kun noe en robot har kapasitet til å utføre.

7. Hvem er ansvarlig for publisering?

Til slutt bør du lage interne retningslinjer for hvem som skal sørge for produksjon, publisering, overvåkning og oppfølgning av bedriften sin Facebook-side. Skal du gjøre det skikkelig vil det kreve mye grundig arbeid. Det er med andre ord lurt å fordele oppgaver og klare ansvarsområder.

Har du besvart spørsmålene over er du mest sannsynlig klar for en vellykket Facebook-reise. Ønsker du å sparre med noen om mulighetene for din bedrift i sosiale medier, hjelper vi deg gjerne!

Lukas Loeb
Rådgiver i PR-operatørene

Innlegget er hentet fra PR-operatørenes nettside