Hva er egentlig er SEO?

SEO er en forkortelse for “Search Engine Optimization” som på godt norsk kalles søkemotoroptimalisering. SEO er en prosess som påvirker en nettsides synlighet i de organiske søkeresultatene til søkemotorer som Google, Bing og Yahoo.

Eller forklart på en annen måte:
Når du gjennomfører et søk i Google skriver du for eksempel “Reklamebyrå Oslo”. Google vil da gjennom sin algoritme gi det beste resultatet de mener for deg. Nesten 70 prosent av alle klikk til nettsidene i Google kommer fra førsteside-resultatene. Ved å optimalisere innhold mot spesifikke søkeord eller søkefraser som for eksempel “Reklamebyrå Oslo” er det mulig å få søkemotorene til å foretrekke din nettside fremfor konkurrentene sine. Det er dette vi kaller for SEO.

Reklamebyrå Oslo - Google søk

Hvorfor er SEO viktig?

I dag er det over 200 faktorer som er med på å bestemme hvilke nettsider som skal rangere øverst for spesifikke søkeord. Denne prosessen kan påvirkes ved å gjøre de rette endringene, slik at søkemotorene verdsetter din side mer enn dine konkurrenters.

Nesten 70 prosent av alle søk på nett idag blir gjennomført i Google, hvor over 60 prosent av alle klikker på de fem første organiske søkeresultatene. Det kan gi deg en ide om hvor viktig det er å jobbe med SEO. Hvis du ikke er synlig på førstesiden i Google, blir dette nesten det samme som å ikke være synlig i det hele tatt. Det å være synlig i søkemotorene i dag kan skille mellom en suksessfull bedrift – og en bedrift som er på vei mot undergangen…

Idag blir det utført over 40 000 Google-søk i sekundet noe som utgjør hele 3,5 milliarder søk per dag.

SEO kan deles inn i to hovedkategorier

Vi deler opp SEO i to hovedkategoriene som vi kaller for “On Page SEO” og “Off Page SEO”. 
Når vi snakker om On Page SEO gjelder det alle rangeringsfaktorene vi kan direkte påvirke selv. Det gjelder overskrifter, struktur og innhold for å nevne noen. Her har vi muligheter til å endre og tilpasse for å gjøre nettsiden mest mulig søkemotorvennlig.

Off Page SEO gjelder når det er andre faktorer som spiller inn, men vi nødvendigvis ikke kan kontrollere. Benevnelser i  lokalaviser/nettaviser, blogger, forum og sosiale medier er noen av faktorene Google bruker i sin algoritme. Off Page SEO er med på å bygge tillit og autoritet til en nettside.

Noen avgjørende SEO faktorer

Innhold
En av de viktigste faktorene i SEO er innholdet, og samtidig noe av det mest utfordrende. 
Når vi søker på nett er vi ute etter informasjon, gjerne en spesifikk informasjon. Hvis innholdet ditt dekker behovet til søkeren er det mye større sannsynlighet for at søkemotorene vil anbefale akkurat din nettside. 

Hva kan vi definere som innhold på en nettside? TekstenDesignBilder?
Alle punktene er en del av innholdet. Men det viktigste kan være å tenke på teksten. Vi besøker nettsider fordi vi er ute etter informasjon. Har du skrevet om denne informasjonen? Har du forklart det bedre enn konkurrentene?

Teksten må være både ryddig, informativ og lett leselig for brukeren. Både design og fontstørrelser skal gjøre innholdet behagelig å lese. Det er viktig å bruke bilder som er relevante til tema.

For mer tips om innholdsproduksjon sjekk  7 punkter for å få en optimal landdingsside.

Søkeordsanalyse
Før vi kan skrive en artikkel bør vi alltid gjennomføre en søkeordsanalyse. Ved å gjennomføre en søkeordsanalyse vil vi få en bedre oversikt over hva brukere søker etter idag. Det kan gjøre jobben enklere når vi skal produsere nytt innhold til nettsiden, og hva vi skal skrive om.

La oss si vi er en bedrift som selger håndholdte datamaskiner, men ikke mobiltelefoner, som Apple så pent kaller iPad. Bare at vi selger dette produktet for Samsung og Windows. Hva ville du da kalt denne håndholdte datamaskinen? En tablet? Nettbrett? Eller Lesebrett? Valget du tar kan avgjøre om bedriften din vil gjøre det bra eller ikke.

En rask nettsjekk vi har gjennomført viser at rundt 700 søker på “tablet” og over 4000 søker på “nettbrett” i snitt hver måned.  Selv om enkeltsøket er mye høyere på “nettbrett” stemmer det nødvendigvis ikke for Samsung og Windows. For de som er ute etter Samsung produkter søker flesteparten “samsung nettbrett” mens for Windows  er det “windows tablet” som gjelder.
Surfer på nettbrett

Ved å bruke riktige søkeord i artikkelen vil muligheten øke for å bli synlig for riktige ord i søkemotorenes søkeresultater. En søkeordsanalyse gir også innsyn i hvilke andre relevante produkter og tjenester brukere leter etter. På Google Trends  er det mulig å få med seg hva brukere søker etter idag og hva som “trendy”.

Tittel, beskrivelse og overskrifter
Valg av titler og overskrifter er viktig faktor for SEO. Søkemotorene gir ofte litt mer relevanse til ord og fraser som blir brukt her. Her kan vi fint bruke søkeord vi finner i en søkeordsanalyse.

Titler for siden blir som regel brukt som overskriften i søkemotorenes søkeresultater.
Den blå overskriften i Google kalles tittelen, eller meta tittel. En god meta tittel kan øke klikkraten fra søkeresultatene. Den grå teksten kalles en meta beskrivelse. Her bør teksten beskrive innholdet på siden så godt det lar seg gjøre. Det er begrensede plasser for tekst både for meta tittlen og beskrivelsen. Vi anbefaler å holde teksten for meta tittel innenfor 70 tegn og meta beskrivelsen under 160, samtidig som det bør være mest mulig informativ for brukere.

Overskrifter på nettsider kan få en mer verdifull påvirkning på søkemotorenes søkeresultater enn annen tekst. Dette fordi overskriften skal beskrive innholdet på siden. Idag blir hovedoverskrifter markert med H1-tag som søkemotorene tar i bruk.

Mobilvennlighet
Siden oktober 2015 har over 50 prosent av alle Google-søk vært via mobil. Noe som betyr at det er utrolig viktig å ha nettsider som er mobilvennlige. Nettsider som er ikke er mobilvennlige risikerer å bli nedprioritert i søkemotorene.

Hvis du vil sjekke om din nettside er mobilvennlig eller lurer på hvordan du kan gjøre det har Google laget et eget verktøy som heter “Google Mobile-Friendly Test“. 

Hastighet 
Tålmodigheten til alle internettbrukere blir stadig mindre. Teknologien utvikler seg og vi blir mer opptatt av ytelse. Idag er det en rekke nettsider som mister trafikk fordi nettsiden er for treg. Det gjelder alle enheter vi surfer på idag.  

Ønsker du å sjekke hvordan dine nettsider presterer idag kan du sjekke Google Pagespeed Insights.

Sosiale medier
For å bygge tillit til en nettside er søkemotorer som Google avhengig av faktororer vi selv ikke kan styre. Det kan være alt fra antall ganger artikler fra en nettside blir delt i sosiale medier til ratinger på sider som for eksempel Facebook Pages og Google Business sider.

Les om hvordan du kan bli funnet om du jobber med e-handel.

Søkemotoroptimaliseringens betydning idag

Vi håper at du igjennom denne artikkelen har fått en økt forståelse av SEO og dens betydning innen markedsføring. SEO handler om å være synlig i den digitale verden og  være tilstede når brukeren er ute etter dine produkter og tjenester.