Dag 0 - «På plass i Lisboa»
Dag 1 - «Snowden: GDPR løser ikke problemet»
Dag 2 - «Tillit»
Dag 3: Innhold er konge - og gjennomføringen er slottet
New York times er anerkjent over hele verden for sin prisvinnende journalistikk, og det er ingen hemmelighet at også deres T Brand Studio høster anerkjennelse når det kommer til innholdsmarkedsføring.
Graham McDonnell er internasjonal kreativ leder for T Brand Studio - og delte broderlig sine råd om innholdsmarkedsføring til en fullsatt sal med det treffende navnet ContentMakers.
De som trodde at de skulle få oppleve noe revolusjonerende om innholdsmarkedsføring, ble nok skuffet. Men repetisjon er viktig når ting skal bli bra, og la oss være ærlig; innholdsmarkedsføring slik vi kjenner den fra Norge er ikke friskmeldt. Så det å lytte til herr McDonnell var slett ikke skuffende, men en viktig gjentakelse på hvorfor vi jobber med innhold i så mange kanaler.
Selv beskriver McDonnell at god innholdsmarkedsføring er som subtil produktplassering, som bare er der og ikke gjør skade på egen merkevare i uttaket.
Og det mangler ikke på gode råd, og viktige ting å huske på hvis du som merkevare skal gjøre en god jobb på innholdssiden.
Så her kommer vår tolkning av rådene fra Graham McDonnell i kronologisk rekkefølge:
- “Vi må slutte å avbryte det folk er interessert i og være det folk er interessert i.” I en perfekt verden er innholdsmarkedsføring noe som ser ut, høres ut som og som fungerer sammen med – i dette tilfellet NYTs eksisterende innhold. Det eneste som tilsynelatende er forskjellen er at en merkevare har betalt for å være der.
- “Historiefortelling” er stort om dagen, og alle ønsker seg det. På samme måte som all annen kommunikasjon er det viktig å faktisk ha en historie, og tenke på det før vi som merkevarer vurderer hvilke virkemidler vi skal ta i bruk for å formidle innholdet. Og historiefortelling har en ganske enkel formel i tre steg:
- Introduser et bærende element, som gjør at du som mottaker kan kjenne deg igjen - presenter en utfordring og til slutt avslør resultatet. Eksemplet Graham McDonnell bruker er fra Spania og en reklame for det nasjonale lotteriet. Har du ikke sett den, anbefaler vi deg og bruke 3 minutter på denne nydelige animasjonsfilmen.
- “Innholdsmarkedsføring er som en første date, Hvis du bare prater om deg selv, vil det mest sannsynlig aldri bli en date nummer to.” Den store feilen merkevarer ofte gjør er å kun prate om seg selv, uten å identifisere målgruppens behov.
- “Gjennomføring er like viktig som historien, men den er ikke et substitutt”. Så moralen er kanskje: Det hjelper ikke å sminke en gris, og tro at den kan bli til en skjønn havfrue.
- Gjør innholdet visuelt, få det til å bevege seg, gjør det interaktivt og gjør det åpenbart.
Til syvende og sist handler det om å finne en god historie, gjennomført på den riktige måten for å kunne skape en magisk opplevelse for målgruppene.
Hør hør Captain Obvious! På samme måte som en god historie kan den aldri gjentas nok.
Dag 4: Robotane kjem!
Siste dag av Web Summit ga oss solide doser med fremtidssnacks og eksempler på hva lynrask prosessering av data og «state of the art» ingeniørkunst kan avstedkomme.
DJI har i mange år vært ledende innenfor droneteknologi. Deres mantra er at ingeniørene er de nye rockestjernene. Under deres demo på robotscenen var det ikke vanskelig å la seg overbevise om nettopp det. At prima ingeniørarbeid er en kunstart, fikk vi oppleve da selskapet demonstrerte sin nyeste innovasjon – denne gangen på bakken. Robomaster er en grym liten offroader – en educational robot – som barn kan kode selv til å gjøre akkurat det du vil at den skal gjøre. En ypperlig måte å forvandle små barn til ingeniører.
På en annen scene i det gigantiske konferanseanlegget viste Framestore hvorfor de er en av verdens fremste utviklere av underholdnings- og opplevelsesteknologi. Ved hjelp av mixed reality har de fått dinosaurene på naturhistorisk museum i New York til å leve igjen, gitt Game of Thrones-fans muligheten til å krige med whitewalkers og latt barn kjøre skolebuss på Mars. Månebedotten? Se det spinnville caset her.
Framestore-sjefen Mike McGee viste også frem eksempler på avansert dataanimasjon - CGI på fagspråket. Ved hjelp av et kamera kan du nå få en avatar av deg selv til å kopiere dine eksakte bevegelser i real-time. McGee viste et eksempel der en person holdt et foredrag og hvor avataren replikerte bevegelser og ansiktsmimikk til perfeksjon. Så neste gang du skal holde et foredrag og ønsker helst å være hjemme med familien - kanskje dette er løsningen?
– Tidligere har det vært en utfordring at denne typen dataanimering hemmes av forsinkelse, men nå i det siste har vi lykkes med å nær sagt eliminere dette, fortalte McGee oss.
Fremtidseuforien hadde knapt rukket å legge seg da Eugene Chung fra Penrose Studios kom på scenen og demonstrerte hvordan man i fremtiden kan møte hverandre i virtual reality, og skape ting sammen.
– Den nye teknologien gjør det fullt mulig å møtes selv om vi ikke er på fysisk samme sted. I Penrose jobber vi slik i dag, sa han.
Men han innrømmet samtidig at det tar tid å endre adferd. Én ting er teknologisk utvikling, enn annen ting er menneskelig tilpasning.
– Det tar tid å tilpasse seg nye formater. Min spådom er at disse løsningene ikke vil være mainstream før om minst ti år, sa Chung, som også spådde at muligheten til å være tilstede et helt annet sted også vil transformere filmbransjen, og resten av underholdningsindustrien.
– Et interessant aspekt ved dette er at vi kan få en ny type artister og skuespillere som omfavner dette. Da stumfilmens epoke var slutt på 1940-tallet, vokste det frem en ny type skuespillere som behersket lydfilmen i større grad. Dette vil vi se nå også. Teknologi forandrer kunstneriske disipliner, og det endrer spillereglene for hva som er god underholdning, sa Chung.
Da Boston Dynamics kom på hovedscenen med en skinnende gul robothund på tampen av Web Summit 2019, var teknologioptimismen komplett, og alvoret som preget starten av konferansen, fullstendig glemt.
For jammen er fremtiden et spennende sted. La oss dra dit. Nå!