Det er en viktig bestepraksis som er tatt i bruk av konglomerater som Google, Telenor og Unilever, og for selskaper på størrelse med Mission. Et hvert selskap som har jobbet hardt for å bygge et konkurransedyktig spekter av produkter, tilbyr kunden valgmuligheter. Men mer å velge mellom gir mer kompleksitet – og kompleksitet er en hver kundeopplevelses fiende.
Merkevarearkitektur bygger på prinsippet om strategisk forenkling. Ved å gjøre det enkelt å holde styr på en rekke produkter eller tjenester, vil det fra et finansielt perspektiv være mulig å spare tid, penger og ressurser. Det vil kunne synliggjøre eventuelle synergier mellom ulike tilbud. Det å definere en tydelig verdikjede kan hjelpe mange kunder til å se flere fordeler ved å knytte seg til selskapet ditt, oppmuntre dem til å kjøpe mer fra deg, samtidig som man bygger lojalitet.
Mange selskaper ser på merkevarearkitektur som noe som kun er til fordel for kunden, men dette dreier seg om mye mer enn salg. Når investorer leter etter alternative parametere som bekrefter verdien til et selskap, ser de på tilbudsporteføljen for å bedømme hvor robust og konkurransedyktig selskapet er, på kort og lang sikt.
En godt organisert sammensetting av det dere har å tilby, demonstrerer selskapets posisjon og autoritet i markedet. Dette er også noe som en dyktig jobbsøker vil ta med i beregningen når hun eller han vurderer ditt selskap. Vedkommende vil kunne tenke på selskapet som mer enn en bare en arbeidsplass, som et sted der man har mulighet til å vokse og å bygge en karriere.
Merkevarearkitektur er en strategisk bestepraksis som er tatt i bruk av tusenvis av ledende selskaper over hele verden, men den kan noen ganger bli sett på som en slags svartekunst. Det finnes ikke noe universalplaster eller noen enkel snarvei man kan ta. Strukturene er like unike som selskapene som tar dem i bruk, og det finnes en rekke hybride systemer som kan forvirre.
Dette er et white paper der vi går i dybden når det gjelder disse prinsippene, og vi vil her ta for oss de fordelene en sterk merkevarearkitektur gir. Vi vil presentere forskjellige typer organisasjonsstrukturer. Disse vil kunne hjelpe deg med å bestemme hvilken som er den rette for deg. Vi vil dessuten beskrive en femtrinns prosess for å hjelpe deg å navigere deg gjennom de komplekse avgjørelsene som må tas når du skal bygge en merkevarearkitektur som er helt perfekt for deg.