En av de aller flinkeste i klassen til å gjøre nettopp dette, er svensk. Grunnlegger av IKEA, Ingvar Kamprad kom opp med selskapets inspirerende utsagn: «Att skapa en bättre vardag för de många människorna» allerede i 1976. Uttrykket fungerer like godt i dag som det gjorde da det ble skrevet, og det snakker direkte til alle som er involvert i eller interessert i IKEA på en eller annen måte. Denne gamle suksessoppskriften har IKEA holdt fast ved i over 40 år og man må jo kunne si at de har klart seg forholdsvis bra i denne perioden. Forbes rangerer IKEA som den 46. mest verdifulle merkevaren i verden i 2018.
Kunden først, sier IKEA. Den svenske møbelgiganten fremstår som en jordnær motvekt til den mer forfinede og eksklusive delen av møbelindustrien. Flatpakkingen og kostnadsknugingen som IKEA setter sin ære i å gjennomføre, signaliserer at her kan folk flest få et bedre hverdagsliv på grunn av at en rekke ting til huset har blitt tilgjengelig til en levelig pris. Prisen står alltid sentralt når IKEA presenterer et produkt, men den står sjelden alene. Hos IKEA selger de store drømmer til billige priser, slik at absolutt alle som måtte ønske det har mulighet til å strekke seg litt lenger enn det økonomien skulle tilsi. Forretningsideen deres lyder som Følger: «Our business idea is to offer a wide range of well-designed, functional home furnishing products at prices so low that as many people as possible will be able to afford them”. Med andre ord: skape et bedre hverdagsliv for de store massene. De anstrenger seg for å få høyest mulig kvalitet for lavest mulig pris ved å optimalisere hele verdikjeden, skape langsiktige samarbeid med leverandører, automatisere og produsere i stort volum. De bruker formålet også som rettesnor når de snakker om bærekraft. I følge deres egne sider er det finansielle hovedprinsippet til IKEA å vokse ved å bruke sine egne ressurser, det vil si å tjene penger før de bruker dem. Dette gjør dem i stand til å gjøre langsiktige investeringer som kan leve langt inn i fremtiden. De investerer mesteparten av inntektene sine på eksisterende og nye IKEA-utsalg, og stadig ifølge seg selv, på produktutvikling, bærekraftige løsninger og det å kontinuerlig presse prisene så langt ned som overhodet mulig. IKEAs purpose lever i symbiose med merkevarebyggingen.
La oss se litt på hvordan det står til i Norge på dette området, og til slutt komme med noen tanker om hvordan, hvorfor og på hvilke områder et godt purpose også vil kunne fungere i praksis.