Det handler om kundenes behov for selskaper som er inspirerende og om samfunnets krav om at selskaper skal være ansvarlige. Denne holdningsendringen er også påvirket av at vi lever i en stadig mer usikker og sårbar verden. Dette har i signifikant grad endret hvordan selskaper ønsker å se seg selv og hvordan de ønsker å være i fremtiden.
Den nåværende situasjonen i en rekke bransjer er preget av såkalt disrupsjon, og dette er også med på å forandre hvordan folk ser sitt eget formål og de verdiene det representerer.
EY Beacon Institute spurte 1470 ledere om i hvilken grad organisasjonens formål hadde blitt forandret på grunn av den disruptive verdenen vi lever i. To av tre ledere (66%) sa at de hadde en inngående revurdering av sitt eget formål på grunn av disrupsjonen. Hele syttitre prosent (73%) av lederne som ble spurt sa at det å ha velintegrert formål vil kunne hjelpe selskapet deres til å navigere seg gjennom de forandringene som disrupsjon medfører.
I en av mine tidligere artikler understreket jeg det faktum at et veldefinert formål ikke bare forklarer hvorfor du gjør det du gjør, det er også en intensjonserklæring som holder lederne i sjakk, og gir dem en referanse når de skal ta viktige avgjørelser.
Selskapets formål er som et kompass som hjelper deg til å unngå å handle i ren refleks når det gjelder kortsiktige muligheter og vil hjelpe deg med å holde forretningsenheten din på sporet. Selskaper trenger et kompass som viser hvor de er på vei. Selskapets formål er dette kompasset, og det har begynt å bli veldig tydelig hvilke selskap merkevarer som følger kompasset sitt, og hvem som ikke gjør det.
Angela Ahrendts, som tidligere var CEO i Burberry og nå er Senior Vice President i Apple Retail sier følgende: “Det er alltid en balansegang mellom harde og myke strategier, investeringer og intuisjon, men hvis du har et større formål, blir det relativt enkelt å foreta de rette valgene.”
Selv om konseptet med formål ikke er nytt, viser vår research fra The Mission Purpose Report at bare 30% av norske selskap opererer med et formål.
Vår undersøkelse viser dessuten at formål kan lede selskaper inn på en mer verdifull kurs når de ønsker å finne veien til en sterkere merkevare. Et formål gir fokus, forener kulturer, motiverer, differensierer og skaper en emosjonell forbindelse mellom de involverte.
I Norge viser det seg derimot at mange selskaper ikke er klar over hvilken kraft et formål kan ha. Enkelte virksomheter bare pynter seg med formålet sitt, noe som kan gi moralen et lite løft når det trengs. Derimot bruker de den altfor perifert når det gjelder dynamikken rundt det å øke fortjenesten eller jakte på en konkret suksess.
I denne artikkelen får du vite mer om
- Hva er en merkevare med et formål?
- Hvorfor er det slik at et formål ikke nødvendigvis gjør selskapet ditt formålsdrevet?
- Hvorfor er det slik at en mer tøyelig definisjon av formål skaper mest verdi?
Last ned og les ferdig artikkelen på Missions nettsider.