Retail-innovasjon
Musikkbransjen var den første som ble utfordret og er i stadig drastisk forandring. Først ble den "kuppet" av illegale fildelingssider som Napster, deretter av Apple iTunes, så kom Spotify, og i dag sloss nye utfordrere som Tidal og Amazon Prime om en del av kaka. En rekke andre bransjer er forandret for godt eller blir utfordret av nye forretningsmodeller som tar i bruk teknologi på nye måter. De mest kjente eksemplene er Ubers inntog i taxibransjen og AirBnB sitt alternativ til klassiske hotell.
Selv om det har tatt lenger tid enn mange hadde trodd har netthandel nå omsider blitt allment. Med bedre nettsider, enklere betalingsløsninger og smarttelefoner har netthandel tatt over for en del av butikkhandelen. Å handle på nett er praktisk og enkelt siden man kan sitte i sin egen stue (eller på bussen på vei til jobben for den saks skyld) og klikke et par knapper, så er produktet på vei. Dette gjør også at mange produkter kan selges rimeligere. Produktet kan kjøpes fra utlandet og sendes hjem i postkassen og leverandører trenger ikke bruke penger på dyre lokaler og leiepriser. Produktet sendes direkte fra lageret. Sist, men ikke minst sørger internett for at utvalget er uendelig stort og alt er tilgjengelig rett fra lommen din.
Merkevarer handler om så mye mer enn å selge produkter. Fysiske lokaler vil alltid være relevante for mange bransjer, fordi det gir muligheten til en nærere menneskelig interaksjon. Produkter kan kjennes på, prøves, smakes og tilpasses. En klesforretning vil kunne gi deg muligheten til å prøve klærne på, noe som vil gi deg svar på om det er komfortabelt å ha på, følelsen av stoffet og ikke minst om det passer deg og din kroppsform. Dette er fremdeles vanskelig å sjekke via netthandel. Et bakeri har nybakte brød, boller og kaker som lukter godt og innbydende. Der kan du sammenlikne produkter på nært hold og kjøpe det som frister mest og best av alt, det kan nytes umiddelbart.
De fleste av oss bruker følelser og subjektive meninger når vi handler, ofte i mye større grad enn vi er klar over selv. Derfor vil en butikk kunne dramatisk påvirke våre kjøpsvalg og vårt forhold til den aktuelle merkevaren med opplevelsen den gir gjennom interiør, produktutvalg og service.
I denne artikkelen skal vi se på hvilke grep innovative retail-merkevarer gjør for å redefinere sine lokaler for å imøtekomme utfordringen som netthandel utgjør. Hvordan tar de tak i fordelene, utfordringene og mulighetene som ligger i å ha fysiske lokaler for å bygge en sterkere bånd til sine kunder.