Mange fusjoner vakler allerede på forhandlingsstadiet, og hvis ikke det skjer, er det ikke uvanlig at man ikke klarer å levere i tråd med forventningene når avtalen først er signert. En forhandling krever en tilstrekkelig innsats fra begge parter i form av undersøkelser, kostnadsberegninger, due diligence m.m. For ikke å snakke om all den tiden det tar, og den distraksjonen det utgjør, for toppledelsen som skal lose selskapet gjennom denne prosessen. Dette er en type investering som ingen har råd til å bomme på.
Mange av de feilene som gjøres, stammer fra mangelen på klar visjon om hvilken vei virksomheten skal velge, om den innsatsen som legges ned for å nå dit man vil, og om hvilke verdifulle fordeler man kan oppnå. Interne misforståelser kan rokke ved eller avspore fremgangsmåten. Verdifulle kunder kan bli nervøse og trekke seg, og media kan noen ganger angripe prosessen på en måte som er negativ for alle involverte.
Mange selskaper er med rette opptatt av de mest åpenbare aspektene ved fusjoner og overtakelser, det som gjelder beskatning, verdisetting og due diligence. Ofte glemmer de å kommunisere hvilken rolle selskapets merkevare har i denne prosessen. De gjør den feilen at de styrer prosessen gjennom velartikulerte pressemeldinger som gjerne kommer for sent og kun handler om de finansielle forgreiningene.
Vi lever utvilsomt i en tid da det forventes av lederne våre at de er synlige for all verden. Dyktige ansatte ønsker å være en del av noe, de er villig til å dedikere seg til en bedrift som har en plan, og som er inkluderende nok til at de føler at de blir tatt med på reisen. Kunder har flere valgmuligheter enn noen gang, og når de finner et selskap som leverer opp til deres forventninger, ønsker de ofte å konsolidere dette forholdet i stedet for å shoppe rundt omkring.
Med en godt gjennomført strategi for fusjonsperioden og tiden etter, kan en ledergruppe formulere en sterk visjon for sitt fremtidige selskap. Strategien kan styre dem utenom mange av de uforutsette hinder som gjerne dukker opp i forbindelse med de fleste fusjoner og overtakelser. En gjennomarbeidet strategi bør inspirere og kommunisere med alle interessenter, være med på å skaffe støtte til den innsatsen som må gjøres, i stedet for å skape enda mer friksjon. Så fort en avtale er levert vil forventningene være meget høye, og en effektiv merkevarestrategi tar høyde for dette og inkorporerer hvilke initiativ som bør tas for demonstrere hvordan man skal komme seg videre og illustrere hvilken verdi avtalen vil ha for alle som er involvert.
I denne artikkelen vil vi presentere noen av de fallgruvene man må se opp for når man ser M&A i et merkevareperspektiv. Vi vil gi deg innsikt i hvordan du kan styre merkevaren din etter en fusjon eller en overtakelse. Dessuten vil vi gi deg noen praktiske måter å utnytte merkevaren din slik at investeringen din gir deg det resultatet du ønsket å oppnå.
En vellykket M&A kan være en sjanse du bare får en gang i livet, og utgjøre et kvantesprang for selskapet. Gjør det riktig, og du har en portal inn til et utall muligheter: større markedsandel, nye tjenester, ekspansjon over i nye sektorer og økt verdi for aksjonærene. Dette er bare noen av de positive fordelene som en vellykket fusjon eller overtakelse kan gi.
Les hele artikkelen på Missions nettsider.
Read the English version in full on Mission's website.