Feil 1 - Lar magefølelsen styre
En god nettside har definerte mål, bygget på grundig innsikt – og er ikke basert på hva dere internt tror er smart og synes er fint. Dessverre tar mange alt for lett på denne fasen, og ender opp med et nettsted som tilsynelatende ser bra ut, men som ikke leverer noe bedre resultater enn det forrige.
Grundig innsikt i målgruppen, definering av personas, søkeordsanalyse og webanalyse av dagens nettsted er bare noe av det som bør ligge til grunn, fremfor synsing og følelser.
Dessuten må profilmanual og merkevarehåndbok være på plass, slik at nettsiden henger på greip med øvrige strategier, uttrykk og tone of voice.
Feil 2 - Velger publiseringsløsning først
Mange tror valg av CMS er første steget i webprosessen, men det er feil. Du skal velge den publiseringsløsningen som best understøtter det du vil oppnå med nettsiden din, og da må du først definere det – etter at innsikten er på plass og målene definert. Om du skal gå for WordPress, EPiServer, EZ, Umbraco - eller en hvilken som helst annen plattform - kommer i annen rekke.
Feil 3 – Blir blendet av design
Ja, det er klart nettsiden skal se bra ut – men mantraet må være: “Design follow function”.
Det hjelper ikke med en stilig nettside hvis den ikke innfrir målene du satt deg etter innsiktsfasen. Det er innsikten som setter premisser for struktur, arkitektur og innhold. Farger, fonter og ikoner er ”sminken” som skal gjøre nettsiden din attraktiv. Det er det indre som teller, og det må på plass først.
Feil 4 - Setter for sent i gang med innholdsproduksjon
Husk at en nettside uten innhold bare er et tomt skall. Det tar lengre tid enn du tror å produsere tekster, jobbe med SEO (søkemotoroptimalisering), ta bilder og lage filmer. Ikke gå i fella og tenk: ”Vi har jo så mye innhold fra før”. Flytter du alt gammelt innhold over på ny nettside, står du vel egentlig ikke igjen med så mye nytt? Start med innholdsproduksjon straks trådskissene er godkjent. Ikke vent til to uker før du skal gå live.
Feil 5 – Glemmer universell utforming (UU)
Alle nye nettsteder skal innfri myndighetenes krav til universell utforming. Det gjelder både private og offentlige nettsider. Glem heller ikke de nye personvernreglene (GDPR) som trer i kraft fra 2018.
Feil 6 - Tar ikke SEO og migreringen på alvor
De aller fleste opplever et radikalt dropp i både trafikk og konverteringer etter lansering av nye nettsider, fordi selve overgangen fra gammel til ny side ikke er ivaretatt på riktig måte.
Dette er trolig den vanligste tabben, og har gitt mang en prosjektleder, webbyrå og webredaktør et forklaringsproblem når den nye nettsiden endelig er på lufta – og leverer dårligere enn den forrige løsningen.
Husk dessuten å implementere målene du satt deg i innsiktsfasen, ved hjelp av TAG-Manager i Google Analytics eller andre webanalyseverktøy. Kjør benchmarkrapporter og deepcrawl for å avdekke eventuelle feil.
Etter lansering er tiden inne for å sammenlikne, måle og justere – så nettsiden din hele tiden blir bedre.
PS! Et siste bonus-tips
Ikke legg lanseringsdato til dagen før en ferie. Hvis noe går galt kan det være vanskelig å få alle du trenger til å stille opp i ferien, eller i en helg for den saks skyld.
Beregne nok tid. I juni er det lett å si at ”nettsiden skal være oppe 1. januar” – men er det faktisk realistisk? Sett opp en milepælsplan og regn deg bakover. Legg inn litt buffer. Ingen blir negativt overrasket om nettsiden lanseres tidligere enn planlagt, men blir den forsinket derimot ...
Vil du lære mer om å lykkes med nye nettsider?
Meld deg på seminaret ”Nye nettsider? Dette MÅ du huske på!” torsdag 24. august i Oslo.