Lyd er mye mer enn bare radio. Buzzord i 2018 og vel så det i 2019 er stemmeassistenter som Alexa, Siri og Google assistant. I takt med stemmeassistentens fremmarsj har et annet medium vokst: nemlig podcast. Spotify satser knallhardt på podcast og annonserte oppkjøpet av podcastprodusenten Gimlet februar i år. Nylig ble det klart at Spotify har landet en eksklusiv podcast-avtale med selveste Barack og Michelle Obama.
Tall fra NRK viser at nedlastninger av podcaster har økt med 15,3 prosent siden 2018, og ifølge Kantar Media hører 30 prosent av den norske befolkning på podcast minst en gang i måneden. Det utgjør hele 1,3 millioner mennesker.
Fra dekningsmedier og skreddersøm til levende bilde og statiske flater - og nå; merkevaren rett i øret på målgruppen. Brukerne lytter når de vil og hvor de vil. Dette gir merkevarer i dag en unik mulighet og full oppmerksomhet hos premium lyttere.
Lite brukt av annonsører
Sammenlignet med Sverige er likevel podcaster her til lands fortsatt lite utnyttet av annonsører, selv om det for alvor begynner å myldre av muligheter der ute. Kanskje oppleves podcast-markedet som et kaotisk terreng for annonsørene; skal vi benytte lydspotter, sponsorater/natives, en podd, flere podder, eller et helt nettverk? Hvilken oppgave skal podcast løse i mediemiksen? Kjennskap, kunnskapsformidling, historiefortelling eller taktiske oppgaver?
Ved bruk av lydspotter vil det, i de fleste tilfeller, føre til mindre tilknytning mot podcasterne enn ved bruk av sponsorater laget med podcasternes stemmer. Ved hjelp av sistnevnte kan man dog i større grad dra nytte av podcasternes egen røst og påvirkning. Tips: la de få mest mulig frie tøyler. Da vil resultatene bli mer genuine og ektefølt, eller “mindre reklamete” om du vil. En utfordring til ettertanke er imidlertid å være objektiv i valget av podcast. Ikke la dine subjektive meninger komme i veien for valget der målgruppen faktisk befinner seg.
Oslo er en smultring
Vi vet at de mest aktive podcast-lytterne er unge, urbane og moderne. Dette er ofte en vrien målgruppe for andre medier å nå. Det betyr at vi her har muligheten til å skape en god tilleggsdekning til eksempelvis medier som radio og TV. For målgrupper i alderen 20-29 kan podcast gi en daglig tilleggsdekning til radio på hele 17 prosent, og 14 prosent til kommersiell TV, viser tall fra Kantar Media. Oslo er som en smultring med et sort hull i midten når det kommer til TV-seing, spesielt blant kidsa og de tilsynelatende ekstremt travle 30-39 åringene. Men, vi har funnet de med podcast som gir oss en ypperlig mulighet til å knytte bånd med denne målgruppen.
Hvordan vet vi at de lytter?
Vi kan ikke måle antall avspillinger av selve annonsen, og forskjellige termer og måleenheter flyr rundt ørene på oss. Men fortvil ikke; podcast-Norge har en plan. Med de største podcast-aktørene og Kantar som måleverktøy skal vi få en felles valuta og begynne en profesjonalisering av det kaotiske terrenget. Dette kommer til høsten, og vi gleder oss.
Vi, annonsører og podcastere må fortsette å sette krav til bransjen, stille spørsmål, hjelpe til å drive podcast-Norge fremover. For dette mediet ser ikke ut til å forlate det komplekse medielandskapet med det første. I MediaCom er vi godt i gang med å ta i bruk de mulighetene som podcast gir, og har gode erfaringer fra en rekke merkevarer som f.eks TINE IsKaffe, IKEA og Flytoget. Vi gleder oss til å få enda bedre tall og fakta om dette universet av aktive og engasjerte lyttere.
Solveig Sunde, Audio Visual Executive
solveig.sunde@mediacom.no
https://e24.no/nyheter/spotify/barack-og-michelle-obama-skal-produsere-podcast-for-spotify/24636766