Et av midlene for å oppnå dette er AI, eller kunstig intelligens. Kunstig intelligens optimerer mange prosesser, og gjør det enklere å utvikle gode nettsider. Her får du noen eksempler på hvordan noen av de mest proffe bruker AI innen netthandel.

 

Annonsekampanjer

La oss først se på Google-annonser, som er et skoleeksempel på bruk av AI og maskinlæring (at selve systemet lærer seg selv å bruke algoritmer som analyserer innsamlede data) for å nå mer effektivt ut til potensielle kunder.

Det viktigste virkemiddelet er målretting av annonser mot for eksempel hvor brukeren er, eller maskinvaren han bruker. Resultatene vises avhengig av kampanjens konfigurasjon og aktiviteten til brukeren, og justeres i henhold til brukerens behov. Under kampanjer benytter systemet også innsamlede data om brukerens vaner, og justerer budskapet i henhold til dette. Remarketing er aktiviteter som skal få brukeren tilbake til nettbutikken din for å fullføre for eksempel et kjøp eller et abonnement som av en eller annen grunn ikke ble fullført. Annonser kan også lages i flere formater, slik at de kan vises mest mulig effektivt på brukerens utstyr.

 

Skreddersydde anbefalinger

En løsning som ofte brukes i nettbutikker, er personaliserte forslag som ligner på de kunden tidligere har sett på eller kjøpt, og som dermed kan være av interesse. Dette gir det vi gjerne kaller kryss-salg og mersalg. Kryss-salg er gjerne tilbud om tilleggsprodukter som passer til de som kunden ønsker å kjøpe, for eksempel et deksel eller en mus. Mersalg dreier seg om å øke verdien av varer og tjenester som selges. Et eksempel på dette kan være en tv/monitor med litt bedre bildekvalitet og flere funksjoner.

 

Ulike søkeformer

Søkemotoren til en nettbutikk har en viktig rolle, så den må fungere godt og være så enkel å bruke som mulig. Løsningene som finnes i markedet har ulike typer av søk, og AI gjør det enda lettere for kundene å finne produktene de leter etter.

Ett eksempel på dette er visuelle søk, som blant annet finnes i applikasjonen Pinterest. Der kan brukere på internett raskt finne produkter som ligner det de leter etter. Det finnes også butikker som har en applikasjon for skanning av ulike artikler, eller til og med deler av kroppen; for eksempel en fot. Dermed kan programvaren finne skostørrelsen og foreslå spesifikke modeller fra utvalget sitt.

Søkemotoren til et nettsted bør ha intelligente mekanismer som blant annet kan hjelpe til med å formulere et spørsmål. Automatisk fullføring er en bra løsning her, og kan eliminere ulike feilstavinger og finne synonymer.

 

Prisintelligens

Prisene i nettbutikker endrer seg ofte, og opptil flere titalls ganger hver dag. Prisintelligens analyserer markedsprisene og påvirkningene på kjøpsbeslutningene, og henter i tillegg data for å analysere handlingene til konkurrenter. Algoritmer følger produkter som ligner de butikken tilbyr, og gir informasjon om de siste prisene og endringer som skjer. Dette lar detaljistene reagere på endringer, og styre lagerbeholdningen mer effektivt.

 

Chatboter og virtuelle assistenter

Ulike former for virtuell hjelp utvikles stadig, for eksempel i form av chatboter og assistenter. Dette er en veldig nyttig løsning som gir kundene support døgnet rundt, og kan være til stor hjelp for brukerne. Både kundene og selgerne har nytte av dette, på ulike måter:

chatbots

chatbots

Kilde: https://www.kindly.ai/blog/chatbot-statistics-2022

 

AI blir stadig viktigere innen e-handel, optimerer mange prosesser og genererer flere kunder. Den blir stadig bedre, endrer måten kundene finner et merke på, gir positive opplevelser og lojale kunder. Så, for å konkludere litt banalt: Kunstig intelligens er lurt.