Smarttelefoner kommer med to typer operativsystemer som ikke er særlig kjent for å «snakke sammen». Android og iOS står nå for over 99 prosent av markedet, og Android har ledelsen med en markedsandel på nesten 73 prosent.

I dag finnes det i hovedsak to løsninger for å treffe begge operativsystemene: Native eller hybride applikasjoner.

 

Native applikasjoner

Native applikasjoner er utviklet for ett spesifikt system – Android eller iOS. Koden til applikasjonen må lages separat for hvert system, fra bunnen av. Native applikasjoner får dermed en ulik struktur for hvert operativsystem, så hvis du velger native apper må du ha to ulike koder.

Denne løsningen fungerer greit for alle bransjer – du trenger bare en god plan for implementeringen. Den åpenbare fordelen er en direkte tilgang til komponentene på telefonen. Dermed kan native løsninger bruke eksempelvis kamera, GPS og fingeravtrykk. De kan også vises som et ikon på startskjermen.

En annen fordel med denne typen applikasjon er brukergrensesnittet, som vil være intuitivt for brukeren, og vil gi høy ytelse. Den vil også takle avanserte animasjoner og oppgaver. Siden appen er konstruert for et spesifikt operativsystem, vil den kunne fungere optimalt på det.

Men: Å skrive en separat kode for hvert system øker tidsbruken, og medfører høyere kostnader. Alle endringer må legges inn separat i begge appene, og kan dermed ikke synkroniseres.

 

Hybride applikasjoner

Hybride applikasjoner kalles også multiplattform-applikasjoner. Den fungerer dermed sømløst på Android og iOS med den samme kildekoden, og passer for de som ønsker en app raskt og med lave investeringskostnader. Teknologien i hybrid-apper er fleksibel og ganske rimelig, både å bygge opp og vedlikeholde. Felles koding lar deg også legge inn løsninger på begge samtidig, og tidsbruken for modifiseringer blir redusert med 50% i forhold til en nativ applikasjon.

Men disse innsparingene har også en pris: Hybride applikasjoner er mindre effektive, har lavere sikkerhet, og de har begrenset tilgang til komponentene i smarttelefonen.

 

Hva bør du velge?

Utviklere kan ha endeløse diskusjoner om dette, siden begge har fordeler og ulemper. Hybride applikasjoner kan virke som vinneren, men det er få utviklere som virkelig kan Hybrid-løsninger. Ytelsen er heller ikke like høy, og åpen kildekode gir lavere sikkerhet fordi du må stole på support fra utviklere av koden. På den annen side krever en nativ applikasjon dobbelt så mye utviklingstid som en hybrid, og trenger et større budsjett. Men de er altså raskere og mer driftssikre, og kan gi en mer personlig og bedre handleopplevelse.

Dermed koker dette ned til hvilke behov og krav du må oppfylle, og hvilke egenskaper du ønsker i den mobile nettbutikken. Er ytelse, design og bedre kjøpsopplevelse målet, er en nativ applikasjon tingen. Men hvis du ønsker en rask utrulling av appen, vil en hybrid løsning gjøre jobben.

Ideo Solutions AS gir deg gjerne flere råd om netthandel på mobil.