For noen år siden kunne man lykkes bare man ganske enkelt hadde en nettbutikk. Slik er det ikke lenger. Gode produkter til bra priser er ikke alltid nok: Kundene dine vil ha en god opplevelse, enkel og rask handel, og skreddersydde løsninger som gir dem følelsen av å være spesielle. Så hvordan skaper du et miljø som «treffer», og gjør en kunde til noe mer – en del av en trofast tilhengerskare? Her er tre mulige metoder som kan endre kundens holdninger til butikken din.
Produkt-søkemotor
Denne lille arbeidsmauren har enormt potensial innen netthandel. Veldig ofte er søkemotoren det første en ny kunde bruker under et besøk i butikken din. Og da er det viktig at motoren ikke er et «dumt», gammelt program som irriterer mer enn det er nyttig. I dag får du kraftige funksjoner som auto-fullfør, feilretting, tips (også visuelle). Den kan også samkjøres med sidenavigering, og gjøre den enklere, og bør alltid være noe av det første kunden ser.
En av fordelene med en intern søkemotor er at du kan spore og analysere hva folk søker etter. Dermed kan du se hvilke produkter som er populære, og hva kundene ønsker. Nedenfor er noen eksempler på praktiske og funksjonelle søkemotorer i nettbutikker.
Nettstedet Komplett.no har en omfattende og svært praktisk søkemotor der brukeren får vite mye om produktene allerede mens de skriver inn søkeord og velger det beste resultatet.
Kilde: https://www.komplett.no/
Ikeas nettbutikk har, i tillegg til viste resultater (også visuelle) en søketjeneste basert på kundens egne fotos.
Kilde: https://www.ikea.com/no/no/
Varehuset Walmart tilbyr en funksjonell søkemotor som lar kunden søke med produktnavn gjennom alle avdelinger i nettbutikken, eller i et utvalg.
Kilde: https://www.walmart.com/
Produkt-visualisering og produktendringer
Muligheten for å endre et produkt og gjøre det personlig, er en engasjerende funksjon innen e-handel. Brukerne kan skreddersy et produkt så det blir akkurat slik de ønsker, og dette øker sjansene for salg.
Stadig flere varemerker legger inn produktkonfigurasjoner i butikkene, og lar brukerne personalisere varene og se produktet i 360 graders synsvinkel. Under er noen eksempler på slike konfigurasjoner i nettbutikkene til Nike og Roam.
Kilde: https://www.nike.com/no/u/air-presto-id-shoe-10001144/8508540962#Builder
Kilde: https://roamluggage.com/collections/luggage
Lojalitetsprogrammer
Lojalitetsprogrammer blir stadig mer populære, og er en fin metode for å aktivisere store målgrupper og få trofaste kunder. Fordelene for bedriften er vesentlige, men det er viktig å huske at slike programmer må tilpasses målgruppen og samsvare med kundenes faktiske behov.
Det finnes flere programtyper: Poengbaserte, betalte, nivåer og veldedighet er noen eksempler. Alle kan fungere og gi gode resultater, men må gjennomføres nøye så de gir fordeler for både bedriften og kundene.
Her bør du lære av de beste. Under er noen eksempler fra noen proffe i faget.
Starbucks Rewards er et lojalitetsprogram der kunder tjener opp Stjerner ved å bruke appen eller Starbucks Card, som de deretter kan kjøpe drikkevarer for. Kunder kan også få Gullstatus, som gir dem gratis mat og andre overraskelser. Dette er et profesjonelt program som trekker til seg mange kaffeelskere.
Kilde: https://card.starbucks.no/sbportal/my-starbucks-rewards?0=
Sephora Beauty Insider-programmet belønner medlemmer med diverse rabatter, prøver på skjønnhetsprodukter, eller muligheten til å bli med på eksklusive arrangementer. For hver polske zloty de bruker, mottar kundene 1 poeng.
Kilde: https://www.sephora.com/profile/BeautyInsider
Blir du med i Love Your Body-klubben, får du ikke bare eksklusive tilbud eller rabattkuponger, men du får også muligheten til å bli med på veldedighet. Klubben gir deg to valg: du kan veksle poengene dine til en belønning til deg selv, eller gi rabatten til en organisasjon du velger. Denne typen lojalitetsprogrammer gir ikke bare et bra image, og er faktisk også til reell hjelp.
Kilde: https://www.thebodyshop.com/en-gb/love-your-body-club/charities
Norrønas lojalitetsklubb samler sportsentusiaster. Blir du med i programmet, får du mange fordeler i form av rabatter, eksklusivt innhold og arrangementer.
Kilde: https://www.norrona.com/nb-NO/loyalty/?=
Dersom du iblant tar en ekspedisjon på nettet og gransker ulike søkemotorer, produktvarianter og lojalitetsprogrammer, kan du finne mye inspirasjon til hvordan du kan utvikle din egen netthandel. Og kanskje like viktig: Du kan finne butikker som får deg til å tenke «sånn skal jeg i hvert fall ikke gjøre det.»
Klarer du å engasjere kundene dine på en positiv måte, får du ikke bare salg og mersalg. Du kan også oppnå noe vi alle er avhengig av: Et godt rykte. Den prosessen starter i det øyeblikket en potensiell kunde klikker seg inn i butikken din. Og da bør du huske på at du bare har én sjanse til å gi et godt førsteinntrykk.