Vi kan trygt si at Internett – og alle mulighetene nettet innebærer – har nådd en moden fase. Det nytter ikke lenger å servere middelmådige løsninger til stadig mer krevende kunder, enten det gjelder nettsalg eller tjenester på nettet.
Dermed er det heller ikke nok å «kunne litt» om sidedesign og programmering. I den prosessen som har foregått i løpet av de siste 20 årene, har flere «internett-trollmenn» måttet takke for seg, mens andre har hatt en jevn vekst. Hva skyldes egentlig dette?
Rask utvikling
– Det er mange elementer som må klaffe før man kan lykkes med gode internettjenester, forteller Piotr. – Ett viktig nøkkelord er riktig tilpasning av produktene, og da er det noen elementer som man må forstå. For det første har IT-arenaen blitt så dynamisk at det knapt nok er mulig – selv for de største internettbrukerne – å ha all kompetanse på huset. Vil man ligge i forkant av utviklingen, må man som regel knytte til seg eksterne samarbeidspartnere som virkelig er dedikert til oppgavene som skal gjennomføres. Og det vi tilbyr er ikke så mye ren arbeidskraft, men kunnskap om verktøyene og metodene som kan brukes for å lykkes, sier han.
– Et annet viktig element er at mange prosjekter krever en rask opp- og nedskalering, fortsetter Piotr. – For å beholde et konkurransefortrinn, eller for å gi kresne kunder det de forventer på nettet, hender det at noen forsøker å bygge opp og ansette team som skal gjøre dette på huset. Dette er nesten uten unntak dårlig økonomi, og teamet vil nesten uunngåelig sakke akterut etter som tiden går. Store bedrifter som utelukkende jobber med slike løsninger vil gjøre dette mye mer effektivt.
Fleksibilitet er løsningen
Ideo Solutions AS tilbyr lokal norsk rådgivning, konseptutvikling og prosjektledelse, og mesteparten av tjenestene – selve produksjonen – som leveres av Ideo Solutions AS til norske kunder kommer fra det polske produksjonssentret som driver med «nearshoring».
Mange forbinder Polen med rimelig arbeidskraft, og dermed er vel dette det store konkurransefortrinnet?
– Både ja og nei, mener Piotr. – At lavere lønnskostnader gjør oss prisgunstige er naturligvis en fordel, men det er ikke det som er vår største styrke. Jeg vil nok si at det er fleksibiliteten som er det store vinnerkortet hos oss. Uansett hvilke løsninger du ønsker, kan vi levere dem. Bedriftens IT-team på huset kan konsentrere seg om de store linjene, og så gjennomfører vi dem. Hvis du plutselig har behov for å tredoble kapasiteten til en nettjeneste, eller endre den totalt, ordner vi det raskt. Trenger du vedlikehold eller backup, står folk og maskiner klare til å løse oppgavene.
«IT-verkstedene» kommer
Piotr mener at denne trenden bare vil øke i tiden som kommer. Han ser ikke for seg at IT-avdelingene i bedrifter blir mindre, siden tjenestene bare øker i omfang uansett. Men han er sikker på at utviklingen tvinger fram nye måter å tenke på:
– La oss si at bedriften din har en bilpark med fem kjøretøyer. Ville du overhodet ha vurdert å etablere et eget verksted for å reparere og vedlikeholde bilene? Naturligvis ikke! For selv om du vet at norske verksteder er dyre, ville det koste deg mye mer å gjøre dette på huset. Slik er det også i stor grad med de aller fleste internettløsninger, sier Piotr.
Og som på et bilverksted er godt verktøy mer enn halve jobben. Men det er én stor forskjell mellom mekanikeren og IT-ekspertene:
– Enten det er snakk om rene nettsider, mobile applikasjoner eller dedikerte applikasjoner, må kontakten mellom kunden og oss fungere knirkefritt. Dette er så essensielt at vi ofte setter av flere dager eller uker med kursing og møter; ikke bare for å få til en effektiv kommunikasjon og gode rutiner, men også for å bli kjent med dem vi skal jobbe sammen med. Godt samarbeid er svært ofte fundert på et godt miljø mennesker imellom, mener Piotr.
Han opplever også – naturligvis – at ikke alle it-folk besitter de samme kunnskapene, og at de bruker forskjellige plattformer. – Dette er også noe vi må ta hensyn til når vi skal finne de rette menneskene hos oss for en spesifikk jobb – selv om vi ofte anbefaler å bruke en person med bred erfaring framfor en spesialist.
Verden blir mindre, men…
I dag er det ingen som hever øyenbrynene når en bedrift har kontorer som fungerer sømløst over flere kontinenter, som om de skulle vært vegg i vegg. Men likevel ser Piotr at det er nødvendig å tilpasse seg kulturer, og det gjelder både budskap på nettet og samarbeid mellom Ideo og klientene.
– Det dreier seg ikke spesielt om forskjellene mellom Norge og Polen, for den er ikke så stor som mange tror. Det er snarere det at mennesker og bedrifter er ulike, og det er derfor vi legger så stor vekt på interaksjonen mellom menneskene som skal jobbe sammen. Akkurat nearshoring gir mange gode forutsettinger for det. Samtidig er det veldig enkelt og raskt for utviklere våre å komme til kundene våre og gjennomføre oppstartsmøter og tollgates. Da får vi også muligheten til å lære oss «genetikken» i forretningskulturen deres.
I motsetning til noen som ser mørke skyer i Europa, er Piotr optimist. – Vi er i ferd med å smelte sammen, og kulturforskjeller blir visket ut. Det er nok en stund til at et samarbeid på dette planet mellom Norge og Kina ville fungere knirkefritt. Men Norge og Polen? Jeg ser at det går supert, hver eneste dag. Og et vellykket prosjekt blir ofte starten på et nytt med den samme kunden, sier en fornøyd Piotr Biernacki.