Se helheten
Teknologien har gjort det mulig å jobbe svært mye mer effektivt enn det var for 10 år siden. Da handlet det ofte om å informere om selskapet på nettsiden, samtidig som du hadde de vågale markedssjefene som ønsket seg en Flash-side med animasjoner og lyd.
I dag derimot er det helt andre mekanismer vi bruker. Nå lager man en nettside som en slags hub som samler data og gjør at vi i videre fremover kan nå publikum med innhold som er relevant for dem.
Akkurat dette er utrolig viktig å forstå hvis man skal lykkes med ny nettside. For hva er poenget med verdens fineste nettside hvis den ikke skaper resultater.
Nettsiden i sentrum
Når vi begynner å se på digitale økosystemer setter vi alltid opp nettsiden i sentrum. Det er fordi det er der vi legger ut artikler og det er der vi har cookie for Google Analytics og Facebook Pixel. Dette gjør igjen det mulig for oss å sortere besøkende inn i definerte grupper og kjøre retargeting annonser på Facebook, Instagram, YouTube og Google.
Så hva betyr det egentlig å ha nettsiden i sentrum? For oss er svaret delt inn i fire.
For det første må vi selvfølgelig lage en nettside som svarer til dagens forventninger. Ingen overraskelse der altså. Grunnmuren må alltid på plass.
For det andre bør vi lage støtte for publisering av nye artikler som skaper magasinfølelsen og føles mer engasjerende enn rene blogginnlegg som ofte har et bilde og en tekst i en kolonne nedover. Her kan du tiltrekke deg potensielle kunder med godt innhold istedenfor å skremme dem bort med salgsargumenter. Det bør heller komme når personen har riktig kunnskap om merkevaren og har vist at de er i målgruppen for varen eller tjenesten du tilbyr.
Det tredje svaret er hvordan vi tenker kreativt her i Good Morning. Når vi jobber ut en ny historie vi har lyst å fortelle om tenker vi først hvordan den kan presenteres på nettsiden. Så tenker vi hvordan vi kan dra publikum inn til den historien ved å bruke e-post, sosiale medier og annonser.
Og det siste punktet er hva vi ønsker at den besøkende skal gjøre etter å lest artikkelen. Ofte er det å få han eller hun inn på en ny artikkel eller andre sider på nettsiden, da dette er av stor verdi for SEO. Eller som i dette tilfellet, har vi registrering til nyhetsbrev under denne artikkelen. Alt dette defineres i en innholdsstrategi der man syr sammen hele kundereisen for en besøkende.
Sosiale medier, Google og nyhetsbrev skaper trafikk til nettsiden
Når man har publisert en ny historie på nettsiden er det på tide å skape trafikk til den. Her er det mange veier til mål, og det er som oftest budsjetter som setter rammene. Men her er noen av de typiske tiltakene vi jobber med:
Facebook (samt Messenger og Instagram)
Det beste er å ha en kort video som skaper nysgjerrighet og som gjør at brukeren får lyst å klikke seg inn til nettsiden. Alternativ fungerer vanlig lenkepost også fint så fremt man har optimalisert bilde og tekst.
I tillegg til at bedriften poster det på sin Facebook-side, jobber vi mye med Facebook Business Manager, Facebook sitt eget annonseverktøy, for å spre filmen eller lenkeposten til riktig publikum. Hvordan vi definerer publikum er forskjellig fra kunde til kunde og har flere nivåer. For denne artikkelen du leser nå, jobber vi etter to type publikum. Alle som har vært innom nettsiden vår den siste tiden og alle som følger Kampanje på Facebook. Her kunne vi gått langt dypere hvis vi ønsket, men det blir hele tiden en avveining på tidsbruk i forhold til ønsket resultater.
I tillegg til annonser på selve Facebook har nevnte Business Manager støtte for at annonser også vises på plattformene til Messenger og Instagram. Dette er noe vi benytter oss av ofte da vi når bredere ut, uten at vi bruker noe mer tid på å definere publikum og målgruppe.
Google tilbyr mye av det samme som Facebook sine plattformer. Vi kan nå publikum som har vært på nettsiden, eller spesifikke sider på nettsiden, samt at man kan segmentere på alder, lokasjon og interesser pluss pluss.
Google AdWords er kjent for de fleste, og er noe vi selvfølgelig bruker. Men ofte brukes dette på overordnet nivå, og ikke ned på en og en artikkel. Men ingen regel uten unntak og det går helt fint å bruke Google AdWords for å skape trafikk inn på en spesifikk artikkel.
Google Display er “vanlige” annonser, også kalt bannere. Dette gjør det mulig for oss å lage visuelle annonser som blir vist på tusenvis av nettsider, blant annet Dagbladet, Klikk.no, nettavisen.no, TV2.no, YouTube osv. Men igjen litt som Google AdWords, dette bruker vi ofte på et overordnet nivå og ikke for å skape trafikk til en artikkel. Det er ikke noe i veien for å gjøre det, men siden man må lage disse annonsene, blir det ofte litt for dyrt i forhold til konverteringen.
Nyhetsbrev og Messenger Bot
Nyhetsbrev og Messenger Bot er svært effektive for å nå et eksisterende publikum man slipper å betale for å kommunisere til. Likheten med disse to er at begge krever en opt-in fra brukeren. Deretter stopper vel likheten da de fungerer svært forskjellig. Nyhetsbrev er mer enveiskommunikasjon mens Messenger Bot handler om dialog. Men begge er svært effektiv når det gjelder å gjøre folk oppmerksom på at det er noe nytt på nettsiden. Hvis man skal konkludere noe på disse to er det nok at du kan forvente svært mye høyere konvertering på Messenger Bot. Men på andre siden vil det kreve endel mer arbeid og det blir alltid en kost vs nytte vurdering.
Snapchat
Det er fullt mulig å annonsere på Snapchat, og vi ser de beste lykkes veldig med dette. Utfordringen er at det kreves mye arbeid samtidig som at Snapchat ligger svært langt bak Facebook sine algoritmer for å treffe riktig publikum. Men med riktig strategi samt vilje og økonomi til å lage godt innhold, er dette en plattform som engasjerer stort.
Samspillet mellom innholdet på nettsiden og annonser
Å være tilstede i de digitale flatene og få målgruppen inn på nettsiden er en god start, men det er ikke der resultatene ligger. De kommer først når du ved hjelp av datagrunnlaget klarer å få kanalene til å spille sammen med nettsiden.
Et eksempel er at du skriver en nyttig artikkel eller publiserer en video på Facebook som tiltrekker seg potensielle kunder. At de har vist interesse for innholdet indikerer at de er i målgruppen. En kiropraktor kan for eksempel skrive artikkelen «Gir PC-skjermen deg vond nakke? Her er fem enkle øvelser du kan gjøre på jobben».
Retter du en annonse om 20 prosent rabatt på kiropraktortime mot de som har lest artikkelen får du mest sannsynlig bedre konverteringseffekt enn ved å rette annonsen mot alle menn og kvinner mellom 30 og 50 år i hele byen.
I tillegg får du effekten fra Google søk. Hvis du får mye trafikk inn til artikkelen ved hjelp av sosiale medier, er det mye mulig at også Google vil premiere deg ved å gi deg en god plassering i Google-søket «kiropraktor vond nakke».
Det igjen fører til at de som kommer inn via søk, også får opp salgsannonsen på for eksempel Facebook eller dagbladet.no om rabatt hvis du bestiller time.
Dette er et enkelt, men presist eksempel på et digitalt økosystem som fungerer.
Konklusjon
Ofte kommer det kunder til Good Morning med ønske om en ny flott nettside. Men i 2019 er det så mye mer man må tenke på enn selve nettsiden, og samtalen bør starte rundt det digitale økosystemet.
Nettsiden, innholdet, nyhetsbrev, sosiale medier, annonser og Google. Alt henger sammen, og det handler om å se hvordan alle disse kanalene og plattformene kan spille hverandre gode.
Ta gjerne kontakt hvis du ønsker en kopp kaffe og en prat om hvordan vi kan utnytte det digitale økosystemet rundt din eller deres merkevare.
Byråleder: Eirik Fjellaksel
Epost: eirik@good-morning.no