Hva er NFT?
Teknologiske fremskritt gjør det mulig å bygge merkevare, lage digitale samfunn og tjene penger, både på kort og lang sikt. Den nyeste løsningen heter non-fungible token (NFT). Det er data lagret på blockchain, som sertifiserer en digital fil som helt unik og derfor ikke utskiftbar. En NFT kan være et bilde, en film, et dokument, eller hva som helst så lenge det er digitalt. Hvis du kjøper en NFT, så er det kun du som eier den.
Ok, stopp. Hva snakker du om, hvorfor skal man eie et bilde når man bare kan laste ned bildet fra internett og spre det videre? Hvem bryr seg om hvem som eier det?
Det er litt rart, ja, og slik NFT blir presentert i dag tenker jeg akkurat det samme. Hva er poenget med å eie det, når folk bare kan laste ned og dele i vei?
Som dette bildet, det ble solgt for 4,5 millioner kroner 😱
For meg virker det helt ulogisk å betale så mye for å eie dette bildet, men meg om det. Og det finnes flere, enda mer ekstreme eksempler. Dette bildet av en CryptoPunk ble solgt for over 64 millioner kroner 😱 😱😱
Dette er de 10 dyreste NFT-kjøpene.
Dette er galskap, tenker nok du. Det gjør jeg også. Men jeg skal likevel prøve å forklare hvorfor jeg tror NFT kommer til ha stor påvirkning på kultur, teknologi og økonomi i fremtiden. Vi snakker ikke om nerder med penger som kjøper rare bilder på internett. Vi snakker om et kulturelt skifte der NFT blir din måte å presentere deg selv til omverden på.
Hvis du har lest helt til hit, og fortsatt er usikker hva NFT er for noe, prøv denne YouTube-filmen som bruker 2 minutter på å forklare konseptet:
Eierskap herfra til evigheten
Siden en NFT blir lagret på blockchain og ikke kan tuktes med, kan man være trygg på at oversikt over transaksjoner og eierskap er ivaretatt. Så hvis du kjøpte et bilde til 1 million kroner og ønsker å selge dette videre, kan jeg, hvis jeg vurderer å kjøpe det, være helt trygg på at du faktisk kjøpte det for 1 million kroner. Det skaper transparens og trygghet.
La oss si at jeg kjøpte det for 2 millioner fra deg, og at de som hadde laget bildet fra starten av hadde lagt inn en klausul om 10 % vederlag ved alle fremtidige salg. Da hadde de altså tjent 200 000 kroner på at du solgte det videre.
Det ville vært vinn-vinn-vinn for både kjøper, selger og ikke minst den som laget bildet i utgangspunktet.
Når jeg forklarer dette konseptet til venner og bekjente, kommer de fort inn på det med musikk og band. Tenk for en mye bedre kontroll de vil få over eierskapet til sitt kreative uttrykk. De vil komme til å eie sangene for alltid. Kun dem. Ingen selskap imellom som kan stjele pengene fra dem som faktisk skaper kunsten og musikken.
Det er vel og bra, men da må det bandet klare å skape nok etterspørsel. For selv om du legger musikken din som NFT, betyr det ikke at det står masse kjøpere i kø.
Når NFT kombinerer det digitale og det fysiske
Der NFT begynner å bli interessant for meg, er når man begynner å tenke på mulighetene som ligger utenfor «digital art», og ser på hvordan dette kan integreres mot fysiske opplevelser.
La oss si at et motemerke som Gucci ønsket å satse på NFT. De kunne laget 1000 tokens i NFT som gav hver eier fordeler som:
- signerte bilder av kolleksjonen
- mulighet til å se neste kolleksjon før alle andre
- front-row-seat til alle de store motevisningene
Dette kunne vært i kategorien sølv-tokens. Så kunne de laget 200 gull-tokens som i tillegg gav eieren fordeler som:
- backstage VIP-pass på motevisningene
- fly til Milano for å treffe designere og se hvordan de jobber
Dette ville nok vært svært verdifulle NFT-er å kjøpe for en viss målgruppe. Men la oss si at jeg kjøpte en slik NFT, og ble lei. Jeg gikk fra high-fashion til minimalistisk og ville selge meg ut. Da kunne jeg lagt det ut for salg og forhåpentligvis tjent penger på salget, samtidig som også Gucci hadde tjent penger på videresalget.
Dette er bare et eksempel, men viser hvordan merkevarer kan benytte seg av NFT mot digitale og fysiske goder som er svært eksklusive.
Bygge identitet gjennom public wallet
I dag higer barn som vokser opp etter å skille seg ut og vise til omverden at de har noe spesielt som de andre ikke har. Da jeg var ung, gjaldt det om å ha de mest sjeldne fotballkortene. Den som hadde Marco Van Basten, hadde noe som de andre ungene i gaten beundret, og man skaffet seg fordeler i sitt lille sosiale økosystem.
I dag foregår dette på nett, gjerne i spill hvor man bruker ekte penger for å kjøpe våpen, klær og effekter.
Egentlig helt klin kokos, spør du meg.
Men det er nok akkurat det samme som min mor og far tenkte på 90-tallet, da jeg ønsket å kjøpe fotballkort. De så ikke hensikten, for dem var det bare penger ut av vinduet. Det de ikke forstod var at dette var en sosial valuta for meg.
I dag er det de samme mekanismene, men man kjøper seg denne «valutaen» på digitale plattformer.
Selv om dette eksemplifiserer sosial valuta for barn og unge som spiller mye spill, ser man de samme mekanismene blant voksne. Man kjøper merkeklær, sko, vesker, klokker og solbriller fordi det er med på å bygge identitet og gir sosial valuta.
I den digitale verden snakker man om public wallet, hvor man lagrer sine NFT-er. Mens dette fortsatt er i sin spede begynnelse, er det kanskje ikke så veldig mye spennende der. Iallfall ikke hvis du ikke er en samler og veldig interessert i CryptoPunk, CryptoKittens eller annet digital kunst.
Men i fremtiden tror jeg slike public wallet blir brukt til å vise frem hvem du er. At du gjør deg spennende gjennom NFT-er som viser at du var på den aller første konserten til det neste store bandet. Eller en NFT som forteller at du dro med SpaceX til mars, eller en NFT som viser at du var med på å bygge en skole i Uganda.
Per nå ligger dette litt lengre frem i løypa, det er altfor komplisert både å lage og kjøpe NFT. Enn så lenge. For teknologien utvikler seg hurtig, og etter hvert vil dette være allment tilgjengelig og enkelt å bruke.
Hvorfor skal vi tro på NFT?
Når vi snakker om NFT er det viktig å forstå at dette er «noe som kommer».
Per nå kan vi si, litt forenklet vel å merke, at NFT er for nerdene som samler på digital kunst fordi det er gøy. Og for finansspekulanter som prøver å kjøpe billig og selge høyt.
Men dette et digitalt økosystem som gir transparens og sikkerhet, og som ikke kan manipuleres. Det er mangelvare på internett i dag.
Når man kombinerer dette med at merkevarer kan bygge opplevelser rundt NFT-er, og at individer kan bygge sin egen identitet gjennom public wallet, da tror jeg vi går mot noe svært spennende som kan få store kulturelle, teknologiske og økonomiske endringer.
Skrevet av Eirik Fjellaksel, Head of Digital i Good Morning Naug.