Sommerferien er årets lengste ferie for de fleste av oss. Et etterlengtet pusterom for både hode og kropp, men ikke glem å la hjernen få pause i hverdagen også.
Stress, mange inntrykk og økt skjermbruk gjør hjernen sliten. Selv om du føler deg flink på multitasking, og å løse flere oppgaver på en gang, viser amerikansk forskning at vår konsentrasjonsevne har falt fra tre minutter til 47 sekunder de siste 20 årene.
Det skriver det danske trendmagasinet Tid & tendenser, og viser samtidig til at bedrifter som fremmer kultur for såkalte hjernepauser ser økning i produktivitet, kreativitet og medarbeidertilfredshet.
Hva er hjernepause?
Hjernepauser er korte avbrekk fra mentalt krevende aktivitet for å la hjernen hvile og restituere seg. Pausene trenger ikke å være lange, men du bør ta flere av dem i løpet av dagen. Også på jobb. Det er viktig for å øke konsentrasjonen, redusere stress, bli mer produktiv og unngå utbrenthet. Pauser er altså ikke en motsetning til produktivitet, men snarere en forutsetning.
Les også: 4 tips som kan få fart på kreativiteten
Tips til hjernepauser:
• Finn et rolig sted: Gå bort fra støy og distraksjoner.
• Gjør noe aktivt: Gå en tur, strekk på deg, eller gjør noen enkle øvelser.
• Vær tilstede i nuet: Legg bort telefonen og fokuser på omgivelsene dine.
• Engasjer sansene: Lytt til musikk, se på natur eller lukt på en blomst.
• Gjør noe kreativt: Tegn, skriv eller spill et instrument.
• Mediter eller praktiser mindfulness: Fokuser på pusten og slipp tankene.
Ta regien på pausene
Når du kjenner «det koker i topplokket», og du egentlig har dårlig tid, bør du ta en pause. Et par minutter time out for hjernen gjør underverker og gjør deg mer effektiv og kreativ selv om du har unnet deg noen minutter fri.
Hvis du ikke tar regien på hjernepausene, gjør hjernen det selv. Kanskje på et dårlig tidspunkt, som når ordene forsvinner i et møte eller du mister konsentrasjonen rett før en deadline. Hjernen har nemlig et fysiologisk behov for restitusjon.