Art director Katarina Skovly røper at vi i Færd sjeldent bruker andre type kameraer enn mobilen når vi filmer for kundene våre.
– Dagens mobilkameraer er så gode at det sjeldent er behov for mer avansert utstyr. Men skal kvaliteten blir bra nok må vi så klart ta noen forhåndsregler og planlegge godt.
Nå deler hun proff-tipsene sine med deg!
1. Sett riktig innstilling for videoopptak på mobilen
For god kvalitet bør du sette innstillingen til 4K og 30 bilder i sekundet. Det kan du enkelt gjøre ved å åpne kameraet, klikk på «video» og oppe i høyre hjørne (på Iphone) står det 4K • 30. Ved å trykke på disse tallene, kan du enkelt endre innstillingene. Alternativt; Gå til «innstillinger», «kamera» og endre der det står «Ta opp video».
2. Planlegg filmingen din og lag en historie
Alt handler om historiefortelling, også når du filmer med mobil. Enten det dreier seg om å lage en enkel videosnutt eller en liten film.
Tenk igjennom hva du vil formidle og hvordan du kan gjøre filmklippene dine mer spennende eller interessante. Skal du for eksempel vise barna som hopper ut i badebassenget, er et tips å starte filmingen før selve hoppet, for å bygge opp stemningen. Få med at ungene gru/gleder seg i forkant, titter ned i bassenget, før de tar sats og løper mot bassengkanten.
Bruk forskjellige perspektiver og vinkler. Veksle gjerne på fokus – både tett på motivet og på avstand. Det tilfører mer dynamikk og bevegelse. Vær kreativ! Eksperimenter med forskjellige kameraeffekter og filtre.
3. Ha utstyret i orden
Det høres kanskje banalt ut, men likefullt veldig viktig. Puss kameralinsa! Solkrem, sand og støv på linsa forringer selvsagt kvaliteten på opptaket ditt. Sørg dessuten for å ikke dekke til mikrofonene med hendene når du filmer.
4. Riktig lyssetting
Mobilkameraet ditt kan ikke trylle fram fine filmer i dårlig lyssetting, så det er viktig å være bevisst på lysforholdene når du filmer. Prøv å filme ansikter slik at lyset kommer litt fra siden, unngå å filme i motlys med mindre du har en god grunn til det, og unngå også å filme i sterk sol midt på dagen, da det kan skape skyggepartier i ansiktet.
5. Hold telefonen stabil
En vanlig feil folk gjør når de filmer med mobiltelefon, er at de ikke holder telefonen stabil. Det kan føre til uskarpe og uklare videoer. Prøv å holde telefonen med begge hendene, eller bruk et stativ for å stabilisere telefonen. Du kan også bruke håndholdt mobiltelefonstabilistator, om du vil filme mens du beveger deg.
6. Fokuser på hovedmotivet
Skal du filme en person bør du fokusere på det nærmeste øyet. Bruk pekeskjermen på telefonen din til å justere fokus og eksponering. Du kan også zoome inn og ut for å endre perspektivet.
NB! Sørg for å unngå at det er andre ting som stjeler oppmerksomhet i bildet – som du ikke vil ha med.
7. Hold det kort og enkelt
Når du filmer er det viktig å holde det kort og enkelt. Prøv å filme korte klipp som varer i omtrent 5-10 sekunder, og klipp deretter sammen klippene i en mer sammenhengende historie.
8. Vær bevisst på lyden
Lyden er like viktig som bildene når det kommer til film. Unngå støyende omgivelser hvis du kan. Vil ha best mulig lydkvalitet, bruk en ekstern mikrofon.
9. Rediger filmen din
Når du har filmet alt du trenger, kan du redigere filmen din. Det finnes mange apper som kan hjelpe deg med det. På de ulike sosiale medier-plattformene er det dessuten innebygd masse redigeringsmuligheter som er enkle i bruk. Små redigeringsgrep kan utgjøre stor forskjell.
10. Lyd
Noe som gjerne løfter historefortellingen din, er lyd! Du kan enkelt sette stemningen ved å velge et lydspor, som enten er humoristisk, romantisk, tankefult osv. Og vil du leke deg litt mer, kan «time» klippene dine i takt med lydsporet – det skaper en helt unik opplevelse. Det finnes en del ferdige lydmaler i f.eks. Instagram Reels – der du bare kan «dytte» inn hvert klipp og den genereres ferdig i takt med musikken.
Lykke til med filmingen!