Vi befinner oss i en situasjon som vi ikke kjenner utfallet av. Det kan ta tre måneder eller et halvt år. Og når krisen først er over kommer det en tid hvor man må bygge seg opp igjen. Dette må man forberede seg på. Derfor er det viktig at vi alle finner punkter å fokusere på i tiden som kommer. For selv om virksomheten ikke ruller og går som vanlig, er det fortsatt aktiviteter som vil være viktige å opprettholde.
Markedsføring handler om å kartlegge mulighetene i markedet
Og det er det du må gjøre nå. Mange forbinder markedsføring med områder som salg og reklame, som er helt vesentlige markedsføringsaktiviteter. Men det er bare en liten del av det. Markedsføring handler om å kartlegge muligheter i markedet, sørge for at riktige produkter og tjenester blir fremstilt, og kanskje viktigst av alt - utveksle verdier.
Mens koronaviruset herjer, ser vi at virksomheter mer eller mindre er stille. Mange er redd for å oppfattes som usolidarisk i en vanskelig tid for svært mange. Men virksomheter har en stemme, og nå er tiden for å vise samfunnsansvar. Bruk posisjonen deres til å forsterke myndighetenes budskap og bidra i krafttaket mot korona. Men trå forsiktig, og tilse at budskapet i en eventuell kampanje står i tråd med myndighetenes retningslinjer. Fokus på raske penger og kortsiktig gevinst kan ødelegge omdømme.
Det er frykt for en langvarig korona-krise, og verden over sitter folk inne i hjemmene sine, både frivillig og påtvunget, for å kjempe sammen mot spredningen av COVID-19. Vi ønsket å bidra, og dro ut i Oslos gater for å dokumentere resultatet av den pågående dugnaden:
Hva kan din bedrift bidra med i den nasjonale dugnaden?
Et godt eksempel er Lush, et kosmetikkmerke, som nylig inviterte briter i gatene til å vaske hendene gratis i butikkene deres. De satt i gang initiativet med plakater i gatene og bilder av vasking av hender i alle Lush sine butikkvinduer. Kampanjen nevner ikke koronaviruset, men oppfordrer befolkningen til å følge helsemyndighetenes råd om vasking av hender. Det er ikke alltid tilgang på toaletter og steder å vaske hender når man er ute, og apotekene er tomme for antibac. Lush sin kampanje gjør det enkelt for folk å følge myndighetenes retningslinjer, selv når de er ute i offentligheten.
Et annet eksempel er Facebook. Som du kanskje har lagt merke til selv, jobber Facebook for å hindre spredning av feilinformasjon rundt koronaviruset. Etterhvert som situasjonen utvikler seg, ser man at nyhetsfeeden og internettsider florerer med informasjon om viruset. Og det er ikke alt som stemmer. Arbeidet til Facebook innebærer blant annet å fjerne falske nyheter om viruset, fjerne annonser som er misvisende og generelt se til at folk som befinner seg på Facebooks sosiale plattformer ikke blir feilinformert. Plattformen støtter også World Health Organization med gratis annonser slik at de kan spre budskapet sitt.
Hvilke utfordringer kan dine tjenester eller produkter være med på å løse?
Les mer om kommunikasjon i krisetider her.