Mange har vært misunnelige på Michelangelo. Fra 1508 til 1512 lå han på ryggen hele dagen hver eneste dag, og likevel ble han anerkjent som en av renessansens aller største kunstnere.
Det hjalp naturligvis at han brukte tiden mens han lå der, helt på toppen av et digert stillas, til å male taket i det sixtinske kapell i Vatikanet i Roma. Alle som har stått i det rommet og stirret mot taket kan bekrefte at det virkelig er et fantastisk kunstverk. Ja, hvis vi drister oss til å tenke på det som merkevarebygging (for den katolske kirken), savner det trolig sidestykke i verdenshistorien.
Her er noe de færreste tenker på i den sammenhengen: Da denne sagnomsuste maleren pakket sammen utstyret sitt, var det ingen som sa «fine greier, det der blir sjefen sikkert veldig fornøyd med. Men før du nå tar kvelden har vi noen dodører som gjerne skulle hatt et strøk maling – gidder du?»
Det er heller ingen i Norge, uansett hvor mye penger de tjener, som ringer Vebjørn Sand eller Odd Nerdrum for å få malt entréen hjemme. Det er ikke så vanskelig å forstå – de er malere, men ikke den typen malere.
Likevel er det nesten sånn mange bruker byråene sine. «Takk for den flotte profilen dere har laget, som vi skal bruke for å øke kjennskapen til brandet vårt i ti nye markeder i fem år fremover. Kan dere nå lage noen enkle bannerannonser for oss?»
Hvis dere har klart å etablere et velfungerende partnerskap med et eksternt byrå, har dere tilgang på bred, faglig kompetanse som kan bringe friske perspektiver inn i diskusjoner hvor interne krefter har gått seg vill i sine egne navler. På sitt beste kan de løfte omfattende, strategiske diskusjoner til nye høyder, og gjøre underverker med merkevarene de kommer i befatning med.
Men de, som alt annet, bør brukes riktig.
Har dere derimot dyktige, engasjerte markedsfolk in-house, så sitter de på innsiden i interne prosesser. De forstår hvordan dere tenker, og kjenner etter hvert produktene deres inn og ut. De kan være tett på beslutningstagerne og vet hva som skal leveres, og lederne får på sin side enklere overblikk over både den kreative produksjonen og den intellektuelle eiendommen som produseres.
Så hvorfor bruke et eksternt byrå, på timepris, til å produsere annonser til print eller sosiale medier, med utgangspunkt i et ferdig utviklet malverk fra morselskapet? I 2020 er dette ikke bare en jobb som krefter in-house kan gjøre rimeligere, det er en jobb de kan gjøre digitalt – og med en grad av automatisering som gir fleksibilitet, effektivitet og kortere ledetider. Undersøkelser har faktisk vist at det kan være 20-40 prosent rimeligere å bruke in-house-ressurser enn eksterne, og at det samtidig forenkler det digitale skiftet – gitt at de har de riktige verktøyene å hjelpe seg med.
Noe annet som er tilfelle i 2020, er at lønnsomheten til svært mange er blitt utfordret nok til å gi dem gode insentiver for å se nærmere på slike måter å jobbe på. En undersøkelse har nå vist at rundt 37 prosent av den kreative produksjonen utføres av team in-house, mens en annen undersøkelse slår fast at hele 91 prosent av bedrifter har overført i hvert fall noen kreative oppgaver til team in-house. Hvor din bedrift havner på denne skalaen er ikke så viktig som at dere lykkes med å etablere gode rutiner og arbeidsmetoder – hovedoppgaven er å finne en god balanse som gir størst mulig verdi.
I 2020 har koronaviruset gitt mange virksomheter kniven på strupen, og mange markedsavdelinger har fått påtrykk for å bli mer effektive. Det er lenge siden insentivene for digitalisering har vært sterkere, og oppsiden er betydelig:
- Med riktig teknologi kan bedriften skape en arbeidsflyt som gjør det unødvendig å sende revisjoner til hverandre på e-post (uansett om ressursene sitter in-house eller eksternt i Norge eller andre steder). Da slipper man etter et år eller en uke å lure på hva som er gjeldende versjon – den ligger alltid tilgjengelig der den skal ligge.
- Med riktig teknologi kan bedriften legge alle maler på ett sted og organisere arbeidsflyten slik at individuelle annonser eller hele kampanjer kan oppdateres med enkle tastetrykk og gå rett i produksjon. Da slipper man feilkilder, ledetider og unødig konsulentbruk.
- Med riktig teknologi kan bedriften ha full tilgang til trafikktall gjennom samme system som brukes i produksjonen. Da slipper man at data tvinges inn i statiske pdf’er eller over i PowerPoint-filer som ikke kan oppdateres for å besvare nye spørsmål når de dukker opp.
Kort oppsummert bør dere bruke eksterne byråer der de kan tilføre særlig verdi. For masseproduksjon og malbruk vil det gi bedre økonomi å utstyre in-house-ressursene dine med riktig teknologi. Eller for å si det på en annen måte: Dodøra maler dere best sjæl!