Hva gjør den kreative bransjen for å tiltrekke seg nye kunder og bli en del av en ny trend som setter mangfold og likestilling i front? Likestilling og mangfold er blitt en nødvendighet for norsk næringsliv. Det påvirker også den kreative bransjen, og har betydning både for intern og ekstern kommunikasjon. Det har betydning for hvordan et selskap tar ansvar i egen organisasjon, men det ligger også et ansvar på bedriftene hvordan de skal bidra til økt mangfold utover egne rekker. Det handler om hva slags kommunikasjon disse selskapene oppfordrer kundene sine til å bruke.

I den kreative bransjen er det mange kvinner, men få som faktisk tar beslutninger. Markedet har endret seg. De som kjøper tjenester og produkter er like ofte kvinner som menn. Det må gjenspeiles innad i organisasjonen.

I samarbeid med EY, har vi i SHE utviklet SHE Index som måler den reelle likestillingen i nærmere 200 av Norges største selskaper, inkludert en rekke bedrifter som jobber innenfor de kreative bransjene. Vi ser at kvinner ofte har kreative stillinger som designere og lignende, mens stillinger som prosjektledere, mellomledere og redaktører hovedsakelig er forbeholdt menn. Det er med andre ord en lang vei å gå også innenfor den kreative bransjen når det gjelder likestilling.

Bransjen må ta ansvar
Den kreative bransjen har et særlig ansvar når det gjelder mangfold og likestilling fordi de skaper det uttrykket vi ser overalt i samfunnet. God rådgivning når det gjelder reklame, merkevarebygging og ikke minst hvordan selskap uttrykker seg gjennom tekst, har en stor påvirkningskraft. Budskapet som formidles ut, er ekstra viktig for selskaper som jobber med kommunikasjon og markedsføring. De sender sterke signaler til kundegruppen om hvilken kompetanse den kreative bransjen kan tilby for å bidra til et næringsliv som er mer mangfoldig.

Det er i tillegg helt essensielt at bransjen tar stilling til hvordan de forholder seg til likestilling internt i egne selskaper – på lik linje med alle andre bedrifter.

Inspirasjon
De siste årene har en ny bølge av feminisme gjort seg gjeldende. Post-metoo, og sosialt engasjement dominerer tradisjonelle og sosiale medier. Det er stadig nye kampanjer, nettsteder og arrangementer som skal fremme likestilling. Sammen med selskaper som Creuna og Gambit Hill og Knowlton arbeider vi i SHE Community utrettelig for å få ut budskapet om at det som måles, det kan også endres. Andre selskaper innen den kreative bransjen som jobber for å hjelpe frem nye gründere og få flere kvinner inn som ledere og investorer er blant andre 657, Making Waves og NOA.

Vi vet at holdningskampanjer har en effekt. Vi vet at ord blir til symboler som skaper endring. Nettopp derfor er det så viktig at den kreative bransjen tar sitt ansvar for å være i bresjen for likestilling og mangfold. Det er gjennom deres kampanjer og eksempel at store endringer kan skje.

Hva skal til for å bli bedre?
Det handler om å sette seg mål, bidra i felleskapet, engasjere seg og ta et ansvar.

SHE Conference har skapt Europas største mangfold-arena som jobber for å skape en møteplass som skal tilby inspirasjon, kompetanse og nettverk på tvers av bransjer. Det handler om å skape business på tvers av bransjen med mangfold som et virkemiddel. Vi tror at faglig utbytte og utveksling av erfaring er essensielt i arbeidet mot et mer likestilt næringsliv. Den kreative bransjen er representert av Gambit, Creuna, Schjærven og NoA.

Norge er et av verdens mest likestilte land. Det er vi stolte av, det er nærmest en eksportvare. Nettopp derfor er det lite heldig at vi fortsatt har et såpass stort skille når det gjelder lederposisjoner mellom menn og kvinner. Dessuten har vi et stort kapitalgap som medfører at norske menn sitter med den finansielle makten – og dermed kanskje også den reelle makten.  Det klinger ikke så godt sammen med det å være et foregangsland for likestilling. Heldigvis rettes det nå stadig større fokus på kapitalgapet og hvilke grep som må til for å lukke det.

Ord som likestilling og mangfold gjennomsyrer den politiske retorikken, og kommunikasjonsbransjen vet at et godt budskap må bruke slike fyndord. Det er bra.

Vi er kommet et godt skritt på vei når vi snakker om problemet, når vi anerkjenner at norsk næringsliv faktisk ikke bør skryte av likestilling før de faktisk har mer å vise til. Det holder ikke med ord, vi trenger handling. Derfor har vi i SHE Community valgt «Less Talk, More Action» som slagord for årets SHE Conference.