Dave Eggers The Circle er omtalt som vår generasjons Brave New World, og tar for seg mange av de mulighetene og utfordringene som personaliserte, digitale tjenester står overfor. Når personalisering virkelig fungerer gir det gode brukeropplevelser. Spotify gir oss for eksempel muligheten til å oppdage ny musikk basert på hva vi har hørt på. Amazon er selve kongen av personaliserte råd. Og her hjemme tilbyr Meny personlige tilbudskuponger til sine Trumf-kunder, basert på tidligere kjøp. Det er både relevant og nyttig. Og nettopp nytteverdi er essensielt når vi snakker om personaliserte tjenester.

Men så er det de som prøver, men som ikke treffer. Hvem har vel ikke fått helt irrelevante jobbtips fra LinkedIn? Eller merkelige filmanbefalinger fra Netflix. Og vi har alle fnist litt over de såkalte personlige annonsene “spesielt for deg” som kommer på Facebook.

Ønsker vi egentlig all denne personaliseringen? Vil vi ikke noen ganger se variasjon, og ikke kun det noen tror at vi vil se? Og hvor langt går personaliseringen? Hva er det jeg ikke får se? Tas personaliseringen for langt gir det oss følelsen av å bli overvåket eller «forfulgt». For hvem har vel ikke opplevd at de skoene du kikket på for en stund siden, men ikke kjøpte, til stadighet dukker opp i ymse annonser på andre nettsteder.

Vi er vant til å motta personaliserte nyhetsbrev, og remarketing er nok mer vanlig enn mange norske forbrukere er klar over. Sannheten er imidlertid at vi er et godt stykke unna virkelig personaliserte tjenester. En fersk studie viser at det både er sikkerhetsaspekter og tekniske utfordringer som gjør at markedsførere ikke bruker personalisering i større grad.

Erfaring viser at det kan være farlig å spå noe som helst i vår bransje. Men vi kan trygt si at vi kommer til å se mer av dette. Som markedsfører kan man tenke at økt grad av personalisering er genialt – tenk hvilke muligheter vi har for å komme med skreddersydde tilbud. Som privatperson sees det med andre, mer skeptiske øyne. Vi vil gjerne ha valgmuligheter og føle at vi tar uavhengige og bevisst valg - ikke kun se og kjøpe det “noen” tror vi vil ha.

Skrevet av  Marianne Otterdahl Møller, senior strategirådgiver i Making Waves. Les bloggposten i sin helhet her.