Antagelsen om at folk flest bruker mobilen på farten, med én hånd og med dårlig tid, kan for lengst forkastes. Undersøkelser viser nemlig at mobilen i all hovedsak brukes på hjemmebane. Vi skifter mellom ulike plattformer i løpet av dagen, og bruker de ofte ofte parallelt. Hvorfor er så ikke løsningene tilpasset den konteksten vi er i, og tilpasser innholdet deretter?
Etterhvert som flere gjenstander og flater kobles til nettet, åpnes det for mange spennende muligheter for sømløs brukeropplevelse - på tvers av kontaktpunkter. Kontekstsensitive tjenester kan omtales om tilpasningsdyktige brukeropplevelser. Et godt eksempel er «Google Now», som slår sammen flere ulike kilder, som kalender, lokasjon, reiseruter m.m. Hensikten er å til enhver tid gi deg den informasjonen du trenger i den kontekst du er i.
Et annet eksempel er Netflix. Kontekst er helt sentralt når de videreutvikler sine tjenester. Ambisjonen er at de forskjellige plattformene på sikt komplementere hverandre i større grad enn i dag. Et eksempel er mobilt innhold. Netflix’ egne analyser viser at kundene deres i stor grad bruker mobiltelefonen som en tilleggsskjerm, mens de ser på Netflix på tv eller annen stor skjerm. Dette bruksmønsteret er noe Netflix nå i større grad skal imøtekomme.
Det handler ikke lenger om teknologiske begrensninger, men vår begrensede fantasi. Vi har en tendens å designe for de ulike flatene, og sette brukeren i en mobil-, tablet- eller desktop-setting. Men når mennesker beveger seg mellom flatene, må vi også designe tjenester som kobler alle disse digitale flatene sammen. Vi må utvikle for sømløse og kontekstsensitive brukeropplevelser.
Skrevet av Hans Alexander Huseklepp, interaksjonsdesigner i Making Waves. Les bloggposten i sin helhet her.