Mange fnyser av ordet søkemotoroptimaliserings-ekspert (SEO). Ikke uten grunn. Cowboy-virksomheten som preget søkemotoroptimaliseringsfolket i gamle dager (altså for fem-seks år siden) handlet ofte om å «lure» søkemotorene. Skjult tekst. Nøkkelordfrekvens. Linkfarming. Ringer det noen bjeller?
Her er en hemmelighet: Google er smartere enn deg. Google var smartere enn deg for fem år siden også, men nå er Google mye smartere enn deg. Det er bokstavelig talt en hel hær av vanvittig smarte folk som bare tenker på søkeresultater hele dagen lang. Så hva gjør du da, når du ikke kan lure dem? Du er ærlig. Du er tydelig på hva du er og hva du ikke er. Og den eneste måten å gjøre det på er ved å ha kvalitativt godt innhold.
Alle kan skrive en tekst. Nei, dessverre er det veldig få som er i stand til å skrive en virkelig god tekst, og enda færre som kan skrive en god tekst for digitale flater. Og jo mindre skjermen er, desto vanskeligere blir det. Hvor mange ord tror du egentlig det er plass til på en mobilskjerm i en fornuftig tekststørrelse? Under 120. Det er fint lite. Hvis du legger til at de fleste tar avgjørelsen om å fortsette å lese etter fire linjer, står utfordringene i kø.
Den andre siden av søkemotoroptimalisering er teknisk. Her handler det om å være ryddig, smidig og ærlig. Og det er faktisk skikkelig enkle greier: Hvor fort laster siden din? Viser du hvordan siden din er strukturert? Har du skjønt forskjellen på HTML og CSS?
Optimalisering handler om å gjøre noe så godt som mulig. Det handler om kvalitet. Teknisk kvalitet er på en måte kvantifiserbart. Men å bare si at innholdet skal være «kvalitativt godt» blir litt diffust. I stedet, tenk at alt godt innhold har en kontekst. Tenkt sidekonsepter fremfor nøkkelord. Strategi er nøkkelen til helhetlig tenkning rundt innhold. Bruk analyse til å forstå hvilke deler av innholdet ditt som lykkes best, og hva som gjør en side vellykket for ditt nettsted. Kort sagt: Det som er bra for leseren, er bra for søkemotoren.
Skrevet av Marthe Øynes, senior innholdsanalytiker og redaktør i Making Waves. Les bloggposten i sin helhet her.